Search

Disponible el nou diccionari online de les papallones diürnes de Catalunya

Il·lustració: Martí Franch
Il·lustració: Martí Franch

El TERMCAT publica en línia el diccionari Noms de papallones, que recull 214 fitxes terminològiques de les espècies de papallones diürnes de Catalunya. Constantí Stefanescu, investigador associat al CREAF, ha participat en l’edició del diccionari com a membre de la Comissió d’experts del Museu de Ciències Naturals de Granollers i de la Societat Catalana de Lepidopterologia

Il·lustració: Martí Franch
Il·lustració: Martí Franch

Experts del Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Societat Catalana de Lepidopterologia han elaborat aquesta fixació terminològica de les propostes comunes catalanes per acostar l’àmbit de la lepidopterologia al gran públic. El Consell Supervisor del TERMCAT va publicar un criteri que estableix les denominacions de les espècies de papallones diürnes del diccionari, amb l’objectiu que també puguin servir per crear noms comuns d’altres espècies de cara al futur.

El diccionari aplega les poques denominacions populars de papallones que ja hi havia en català (per exemple, miralletspapallona de l’arboç, papallona reina ivellutada del salze), però principalment ofereix denominacions de nova creació (per exemple, barrinadora del gerani, bruixa, daurat fosc, lleonada de garriga, migradora dels cards, turquesa mediterrània o verdeta d’ull ros) per a totes les espècies de papallones presents als territoris catalans. Aquestes espècies no disposaven d’un nom comú per a fer-hi referència, de manera que els especialistes s’hi havien de referir sempre a partir de la denominació científica o en altres llengües.

Cada entrada del diccionari inclou el nom científic de l’espècie, la denominació o les denominacions comunes en català, i equivalents en altres llengües (castellà, francès i anglès). A més, les entrades referents a les papallones més comunes de la terra baixa mediterrània també presenten imatges, procedents del primer pòster de la col·lecció Papallones de Catalunya, il·lustrat per Martí Franch. Les entrades del diccionari s’aniran completant amb més il·lustracions a mesura que es publiquin la resta de pòsters de la col·lecció.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ciència assenyala que la natura és una aliada clau contra el canvi climàtic. D'esquerra a dreta, una libèl·lula, un roure i una orquídia. Imatges: Galdric Mossoll
Notícies
Adriana Clivillé

Biodiversitat i crisi climàtica, un tàndem inseparable

En el Dia Internacional de la Biodiversitat promogut per la Convention on Biological Diversity volem posar èmfasi en la seva íntima vinculació amb el canvi climàtic, del que pràcticament esdevé l’altra cara de la moneda.

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia