Search

Disponible el nou diccionari online de les papallones diürnes de Catalunya

Il·lustració: Martí Franch
Il·lustració: Martí Franch

El TERMCAT publica en línia el diccionari Noms de papallones, que recull 214 fitxes terminològiques de les espècies de papallones diürnes de Catalunya. Constantí Stefanescu, investigador associat al CREAF, ha participat en l’edició del diccionari com a membre de la Comissió d’experts del Museu de Ciències Naturals de Granollers i de la Societat Catalana de Lepidopterologia

Il·lustració: Martí Franch
Il·lustració: Martí Franch

Experts del Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Societat Catalana de Lepidopterologia han elaborat aquesta fixació terminològica de les propostes comunes catalanes per acostar l’àmbit de la lepidopterologia al gran públic. El Consell Supervisor del TERMCAT va publicar un criteri que estableix les denominacions de les espècies de papallones diürnes del diccionari, amb l’objectiu que també puguin servir per crear noms comuns d’altres espècies de cara al futur.

El diccionari aplega les poques denominacions populars de papallones que ja hi havia en català (per exemple, miralletspapallona de l’arboç, papallona reina ivellutada del salze), però principalment ofereix denominacions de nova creació (per exemple, barrinadora del gerani, bruixa, daurat fosc, lleonada de garriga, migradora dels cards, turquesa mediterrània o verdeta d’ull ros) per a totes les espècies de papallones presents als territoris catalans. Aquestes espècies no disposaven d’un nom comú per a fer-hi referència, de manera que els especialistes s’hi havien de referir sempre a partir de la denominació científica o en altres llengües.

Cada entrada del diccionari inclou el nom científic de l’espècie, la denominació o les denominacions comunes en català, i equivalents en altres llengües (castellà, francès i anglès). A més, les entrades referents a les papallones més comunes de la terra baixa mediterrània també presenten imatges, procedents del primer pòster de la col·lecció Papallones de Catalunya, il·lustrat per Martí Franch. Les entrades del diccionari s’aniran completant amb més il·lustracions a mesura que es publiquin la resta de pòsters de la col·lecció.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Rosa canina. Autoria: Joanna_Boisse.
Notícies
Anna Ramon

Els boscos europeus perden orquídies, però guanyen roses 

Un estudi internacional liderat pel CREAF determina que la biodiversitat del sotabosc europeu s’ha mantingut estable en els darrers 40 anys, encara que hi ha hagut extincions i noves aportacions a escala local.

Resiliència no és “resistir sense canviar”, com ho pot fer un pont o un edifici davant un terratrèmol. És “canviar per resistir”. Foto: Unsplash.
Coneixement
Jaume Terradas

Sobre resiliència i biodiversitat

En torn de la temàtica ambiental, i en particular del canvi climàtic i els seus efectes, hi ha una polarització acusada entre dos grups: els

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia