Disponible el nou diccionari online de les papallones diürnes de Catalunya

Il·lustració: Martí Franch
Il·lustració: Martí Franch

El TERMCAT publica en línia el diccionari Noms de papallones, que recull 214 fitxes terminològiques de les espècies de papallones diürnes de Catalunya. Constantí Stefanescu, investigador associat al CREAF, ha participat en l’edició del diccionari com a membre de la Comissió d’experts del Museu de Ciències Naturals de Granollers i de la Societat Catalana de Lepidopterologia

Il·lustració: Martí Franch
Il·lustració: Martí Franch

Experts del Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Societat Catalana de Lepidopterologia han elaborat aquesta fixació terminològica de les propostes comunes catalanes per acostar l’àmbit de la lepidopterologia al gran públic. El Consell Supervisor del TERMCAT va publicar un criteri que estableix les denominacions de les espècies de papallones diürnes del diccionari, amb l’objectiu que també puguin servir per crear noms comuns d’altres espècies de cara al futur.

El diccionari aplega les poques denominacions populars de papallones que ja hi havia en català (per exemple, miralletspapallona de l’arboç, papallona reina ivellutada del salze), però principalment ofereix denominacions de nova creació (per exemple, barrinadora del gerani, bruixa, daurat fosc, lleonada de garriga, migradora dels cards, turquesa mediterrània o verdeta d’ull ros) per a totes les espècies de papallones presents als territoris catalans. Aquestes espècies no disposaven d’un nom comú per a fer-hi referència, de manera que els especialistes s’hi havien de referir sempre a partir de la denominació científica o en altres llengües.

Cada entrada del diccionari inclou el nom científic de l’espècie, la denominació o les denominacions comunes en català, i equivalents en altres llengües (castellà, francès i anglès). A més, les entrades referents a les papallones més comunes de la terra baixa mediterrània també presenten imatges, procedents del primer pòster de la col·lecció Papallones de Catalunya, il·lustrat per Martí Franch. Les entrades del diccionari s’aniran completant amb més il·lustracions a mesura que es publiquin la resta de pòsters de la col·lecció.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Resiliència no és “resistir sense canviar”, com ho pot fer un pont o un edifici davant un terratrèmol. És “canviar per resistir”. Foto: Unsplash.
Coneixement
Jaume Terradas

Sobre resiliència i biodiversitat

En torn de la temàtica ambiental, i en particular del canvi climàtic i els seus efectes, hi ha una polarització acusada entre dos grups: els

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia