Disponible on-line “Conservar Aprovechando” Cómo integrar el cambio global en la gestión de los montes españoles

CONSERVAR APROVECHANDO “Cómo integrar el cambio global en la gestión de los montes españoles”
CONSERVAR APROVECHANDO “Cómo integrar el cambio global en la gestión de los montes españoles”

Aquest llibre és fruit de la col·laboració d’un gran nombre de científics que desenvolupen la seva activitat en diferents centres d’investigació, principalment espanyols. Tots ells han format part de l’equip ampli i plural d’investigadors que ha desenvolupat durant quatre anys el projecte MONTES-Consolider (CSD2008-00040), finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat.

CONSERVAR APROVECHANDO “Cómo integrar el cambio global en la gestión de los montes españoles”
CONSERVAR APROVECHANDO “Cómo integrar el cambio global en la gestión de los montes españoles”

 

MONTES és un projecte de diagnòstic , gràcies al qual hem pogut identificar les relacions que s’estableixen entre els components del canvi global (que inclou el canvi climàtic i molts altres factors de canvi a escala planetària) i els serveis ecosistèmics.

El resultat d'aquest diagnòstic ens permet oferir als gestors forestals una orientació científica sòlida que els ajudi a adaptar els ecosistemes forestals mediterranis a aquest procés canviant amb les millors oportunitats de gestió.

El motor fonamental d’aquest llibre és la modificació de les interaccions entre el canvi global i la muntanya mitjançant la gestió forestal.

El projecte s’ha estructurat en una sèrie de mòduls que engloben:

  1. Les interaccions entre els boscos i l’atmosfera
  2. Els canvis en la fixació de carboni en els boscos
  3. Les alteracions en la distribució d’espècies causats pel canvi climàtic
  4. Les conseqüències del canvi global sobre la disponibilitat d’aigua
  5. Les conseqüències dels canvis d’ús del sòl i la fragmentació en la conservació d’espècies
  6. La vulnerabilitat de les espècies al foc i la gestió preventiva dels grans incendis
  7. Les invasions biològiques i les seves conseqüències sobre la biodiversitat

Els resultats de la integració de tota aquesta informació han permès generar una sèrie de models que prediuen l’evolució més probable dels nostres bosco . Aquestes prediccions ens ofereixen la possibilitat d’actuar amb criteris de prevenció, evitan , en la mesura dels possible, futurs impactes del canvi globa , o acceptant-los i adaptant-nos a aquesta nova situació. Per assolir aquest objectiu d’actuació, el nostre propòsit és explicar els principals coneixements acumulats sobre el medi natural i els factors de canvi actuals, indicant els recursos disponibles per a la localització i la predicció d’aquests canvis, i posant exemples d’alguns casos concrets d’actuació .

El conjunt d’investigadors implicats en MONTES – Consolider hem tractat de transmetre amb entusiasme les aportacions que la ciència actual pot oferir al treball diari de la majoria de gestors forestals de tota la geografia espanyola. A ells s’adreça aquest llibre, i amb ell es pretén oferir una eina útil per integrar l’efecte del canvi global sobre la gestió de les nostres muntanyes. Conservar aprofitant, aquest és el concepte clau.

Des del nostre ISSU podeu llegir el llibre:

Aquí us el podeu descarregar Conservar Aprovechando Cómo integrar el cambio global en la gestión de los montes españoles

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia