Disponible on-line “Conservar Aprovechando” Cómo integrar el cambio global en la gestión de los montes españoles

CONSERVAR APROVECHANDO “Cómo integrar el cambio global en la gestión de los montes españoles”
CONSERVAR APROVECHANDO “Cómo integrar el cambio global en la gestión de los montes españoles”

Aquest llibre és fruit de la col·laboració d’un gran nombre de científics que desenvolupen la seva activitat en diferents centres d’investigació, principalment espanyols. Tots ells han format part de l’equip ampli i plural d’investigadors que ha desenvolupat durant quatre anys el projecte MONTES-Consolider (CSD2008-00040), finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat.

CONSERVAR APROVECHANDO “Cómo integrar el cambio global en la gestión de los montes españoles”
CONSERVAR APROVECHANDO “Cómo integrar el cambio global en la gestión de los montes españoles”

 

MONTES és un projecte de diagnòstic , gràcies al qual hem pogut identificar les relacions que s’estableixen entre els components del canvi global (que inclou el canvi climàtic i molts altres factors de canvi a escala planetària) i els serveis ecosistèmics.

El resultat d'aquest diagnòstic ens permet oferir als gestors forestals una orientació científica sòlida que els ajudi a adaptar els ecosistemes forestals mediterranis a aquest procés canviant amb les millors oportunitats de gestió.

El motor fonamental d’aquest llibre és la modificació de les interaccions entre el canvi global i la muntanya mitjançant la gestió forestal.

El projecte s’ha estructurat en una sèrie de mòduls que engloben:

  1. Les interaccions entre els boscos i l’atmosfera
  2. Els canvis en la fixació de carboni en els boscos
  3. Les alteracions en la distribució d’espècies causats pel canvi climàtic
  4. Les conseqüències del canvi global sobre la disponibilitat d’aigua
  5. Les conseqüències dels canvis d’ús del sòl i la fragmentació en la conservació d’espècies
  6. La vulnerabilitat de les espècies al foc i la gestió preventiva dels grans incendis
  7. Les invasions biològiques i les seves conseqüències sobre la biodiversitat

Els resultats de la integració de tota aquesta informació han permès generar una sèrie de models que prediuen l’evolució més probable dels nostres bosco . Aquestes prediccions ens ofereixen la possibilitat d’actuar amb criteris de prevenció, evitan , en la mesura dels possible, futurs impactes del canvi globa , o acceptant-los i adaptant-nos a aquesta nova situació. Per assolir aquest objectiu d’actuació, el nostre propòsit és explicar els principals coneixements acumulats sobre el medi natural i els factors de canvi actuals, indicant els recursos disponibles per a la localització i la predicció d’aquests canvis, i posant exemples d’alguns casos concrets d’actuació .

El conjunt d’investigadors implicats en MONTES – Consolider hem tractat de transmetre amb entusiasme les aportacions que la ciència actual pot oferir al treball diari de la majoria de gestors forestals de tota la geografia espanyola. A ells s’adreça aquest llibre, i amb ell es pretén oferir una eina útil per integrar l’efecte del canvi global sobre la gestió de les nostres muntanyes. Conservar aprofitant, aquest és el concepte clau.

Des del nostre ISSU podeu llegir el llibre:

Aquí us el podeu descarregar Conservar Aprovechando Cómo integrar el cambio global en la gestión de los montes españoles

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Embassament de la Llosa del cavall al 17,50% de la seva capacitat. Imatge Bernat Moreno @lasequeradel22.
Notícies
Veronica Couto Antelo

“Les sequeres es gestionen quan no hi ha emergència”

Catalunya ha arribat a l’emergència per sequera. Tot i això, es parla molt de les restriccions i molt poc del rerefons que ens ha portat a aquesta situació i de la transició hidrològica que necessitem.

Espècie Pinus Uncinata, una de les espècies d'arbres que inclou l'estudi. Lloc: Pedraforca, Catalunya. Autoria: Laia andreu-Hayles.
Notícies
Angela Justamante

L’aire a Europa és el més sec dels últims 400 anys

Una recerca publicada a Nature Geoscience, en la qual ha participat la Universitat de Barcelona i el CREAF, demostra que des de principis del segle XXI, l’aire de gran part d’Europa s’ha tornat més sec que en qualsevol període anterior, i que aquesta tendència continua. Les regions més afectades es troben a la regió occidental.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia