Search

Dues sortides naturalistes organitzades pel GNO a Osona

Orquídea de l'espècie Serapia, en el moment de ser pol·linitzada. Autor: (CC BY-SA 2.0) Ferran Pestaña (FLICKR)
Orquídea de l'espècie Serapia, en el moment de ser pol·linitzada. Autor: (CC BY-SA 2.0) Ferran Pestaña (FLICKR)

El Grup de Naturalistes d’Osona organitza properament dos actes emmarcats dins la Setmana de la Natura. El primer serà aquest diumenge 29 de maig a Cantonigròs, on es farà una prospecció del territori cercant orquídies. La segona jornada versarà entorn el món de les papallones diürnes, el proper dissabte 4 de juny.

Orquídea de l'espècie Serapia, en el moment de ser pol·linitzada. Autor: (CC BY-SA 2.0) Ferran Pestaña (FLICKR)
Orquídia de l’espècie Serapias lingua, en el moment de ser pol·linitzada. Autor: (CC BY-SA 2.0) Ferran Pestaña (FLICKR)

Les orquídies són una família de plantes molt conegudes per les seves flors de morfologia espectacular. A Catalunya hi ha moltes espècies i el Grup de Naturalistes d’Osona (GNO) – ICHN està preparant un atles que reculli les presents en aquesta comarca. Així, el proper 29 de maig al matí, organitza una sortida pels voltants de Cantonigròs per localitzar on creixen les orquídies i quines són. Els investigadors del CREAF Guillem Bagaria Ferran Sayol en són uns dels organitzadors i participants habituals dels actes del GNO. Podeu trobar més informació aquí.

La setmana següent, el matí del 4 de juny, l’investigador associat del CREAF Constantí Stefanescu conduirà una excursió pels voltants de Seva amb l’objectiu de donar a conèixer les principals famílies de papallones diürnes i explicar el cicle vital d’algunes d’elles. Podeu trobar més informació en aquest enllaç.

Papallona del Lledoner (Libythea celtis). Autor: (CC BY-SA 2.0) Ferran Pestaña (FLICKR)
Papallona del Lledoner (Libythea celtis). Autor: (CC BY-SA 2.0) Ferran Pestaña (FLICKR)

Ambdues són sortides gratuïtes i de pur interès naturalista emmarcades dins la Setmana de la Natura, que se celebra del 27 de maig al 5 de juny. Aquesta Setmana està organitzada per la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya i la Xarxa de Custòdia del Territori, i compta amb desenes d’activitats repartides per tota Catalunya. Podeu trobar més informació al seu web i fer-ne el seu seguiment a Twitter amb l’usuari @SetmanaNatura i l’etiqueta #setmananatura.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

La sequera provoca que aquest estiu el voluntariat dels projectes de seguiment de papallones del CREAF trobin menys individus a les ciutats. Autor: Pau Guzmán.
Notícies
Veronica Couto Antelo

Ciutats sense papallones per la sequera i la calor 

Els experts i expertes dels observatoris de seguiment de papallones a les ciutats, l’uBMS i l’mBMS, han trobat que enguany l’abundància de papallones a les ciutats és molt menor.

L’Octavi Borruel (Ajuntament de Barcelona) i la Yolanda Melero (CREAF i UB) recollint el premi finalista de la FEMP en reconeixement de l’uBMS. Foto: FEMP.
Notícies
Pau Guzmán

L’Ajuntament de Barcelona rep el premi finalista de Fauna per impulsar l’Observatori de papallones uBMS en el IV Premi de Bones Pràctiques per la Biodiversitat

El guardó ha estat recollit per la responsable de l’uBMS, la investigador adscrita al CREAF Yolanda Melero, i pel tècnic del programa de biodiversitat de l’ajuntament de Barcelona, l’Octavi Borruel, en l’acte de lliurament dels premis que organitza la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP)

Vegetació dunar a la platja de Castelldefels en ple esclat primaveral. Autor: Robert Ramos (AMB)
Notícies
Pau Guzmán

Les platges metropolitanes actuen com una reserva inesperada de papallones

El darrer informe de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, que coordinen l’AMB, el CREAF i l’IERMB mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET), obté una primera fotografia de la situació de les papallones a les platges metropolitanes i posa de manifest que la vegetació dunar d’aquests espais costaners pot actuar de reservori de determinades espècies de papallones.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia