ECOPOTENTIAL millorarà el futur dels serveis ecosistèmics a través de l’observació de la Terra

Imatge del projecte Ecopotential
Imatge del projecte Ecopotential

Aquesta iniciativa d’investigació, finançada amb el programa Horitzó 2020, compta amb la participació de 47 socis, un d’ells el CREAF, i 15 milions de pressupost.

Imatge del projecte Ecopotential
Imatge del projecte Ecopotential

Els ecosistemes terrestres i marins proporcionen béns i serveis essencials per a les societats humanes. En les últimes dècades, però, la pressió antròpica s’ha convertit en una greu amenaça per a la integritat dels ecosistemes, les funcions i els processos. Per aquest motiu, es necessiten amb urgència polítiques basades en el coneixement més actual en conservació, gestió i restauració del medi natural que millorin i defensin aquests beneficis davant les creixents pressions. El projecte Ecopotential persegueix proposar enfocaments i solucions tecnològiques que millorin els beneficis dels ecosistemes.

Les propostes i solucions es basaran en observacions de la terra i mesuraments de camp, anàlisi de dades i modelització.

Ecopotential centrarà les seves activitats i accions pilot en un conjunt específic d’àrees protegides reconegudes internacionalment a Europa, que inclouen ecosistemes de muntanya, zones àrides i semiàrides, zones costaneres i ecosistemes marins. Ecopotential és un projecte finançat pel programa Horitzó 2020, que compta amb un pressupost de 15 milions d’euros, i un desenvolupament previst de 48 mesos de durada.

El CREAF coordina el paquet de treball on més de 20 institucions treballen conjuntament per a la recollida de dades d’observació remota de la terra (fotografia òptica, imatges mulitespectrales, radar, etc) i producció de nova informació derivada d’aquesta a partir d’algoritmes (p .ej. mapes de cobertes del sòl, índex d’àrea foliar, etc).

Aquestes dades serviran a ecòlegs i modelitzadors per quantificar els serveis ecosistèmics que les diferents àrees protegides dins el projecte proporcionen. El CREAF també personalitzarà el SIG MiraMon per facilitar l’accés i el treball amb les dades que resultin del treball generat. A més el SIG MiraMon permetrà accedir al laboratori virtual que es crearà durant el projecte.

L'objectiu d'aquest laboratori és el de simplificar l'ús de dades ambientals als científics, els responsables polítics i els ciutadans.

En Ecopotential totes les dades, resultats dels models i coneixements adquirits, estaran disponibles en plataformes obertes, coherents amb els principis d’intercanvi de dades del Sistema Mundial d’Observació de la Terra (GEOSS) i totalment interoperables amb la Infraestructura Comuna de GEOSS (GCI ).

En aquest projecte, que va començar a l’abril, participen un total de 47 socis, entre els quals s’inclouen centres de recerca, universitats i diferents organitzacions governamentals d’àmbit mundial (entre elles les Nacions Unides i la UNESCO), incloent representació d’Austràlia, Israel , Sud-àfrica així com diferents països del territori Europeu.

Twitter del projecte:  @ECOPOTENTIALprj

Web del projecte:  http://www.ecopotential-project.eu/ 

Articles relacionats

Alba Anadon cavant la zona on s’enterraran algunes de les bosses de te al Pirineu. Imatge: Alba Anadon
Agenda
Veronica Couto Antelo

Un te per estudiar el canvi climàtic 

Diuen que la ciència molts cops supera la ficció i la iniciativa Teabag Index n’és un exemple. L’estrella d’aquest projecte és un objecte tan quotidià com una bosseta de te o roibos i està ajudant a investigadores de tot el món a entendre millor el canvi climàtic. De quina manera?

Ocell banyant-se a una font (Font: Timothy Kindrachuk per a Unsplash)
Coneixement
Florencia Florido

Què és un refugi climàtic?

Un refugi climàtic és una zona natural o urbana que ofereix unes condicions ambientals benignes per protegir-se d’un context desfavorable. Les condicions de cada refugi climàtic determinen si beneficien més a una espècie o a una altra –inclosa la humana– depenent de les necessitats de cadascuna. 

Tèrmit subterrani asiàtic (Coptotermes gestroi). Autor: Thomas Chouvenc
Notícies
CREAF

Els tèrmits acceleraran el canvi climàtic perquè s’expandiran arreu del món i incrementaran el seu consum de fusta

Una recerca internacional ha pogut comprovar que, per cada augment de temperatura de 10°C, els tèrmits incrementen 6,8 vegades la descomposició de fusta. Amb el canvi climàtic, l’àrea de distribució d’aquests insectes augmentarà, amplificant aquest efecte d’alliberament de CO2 que actualment no recullen els models climàtics.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia