ECOPOTENTIAL millorarà el futur dels serveis ecosistèmics a través de l’observació de la Terra

Imatge del projecte Ecopotential
Imatge del projecte Ecopotential

Aquesta iniciativa d’investigació, finançada amb el programa Horitzó 2020, compta amb la participació de 47 socis, un d’ells el CREAF, i 15 milions de pressupost.

Imatge del projecte Ecopotential
Imatge del projecte Ecopotential

Els ecosistemes terrestres i marins proporcionen béns i serveis essencials per a les societats humanes. En les últimes dècades, però, la pressió antròpica s’ha convertit en una greu amenaça per a la integritat dels ecosistemes, les funcions i els processos. Per aquest motiu, es necessiten amb urgència polítiques basades en el coneixement més actual en conservació, gestió i restauració del medi natural que millorin i defensin aquests beneficis davant les creixents pressions. El projecte Ecopotential persegueix proposar enfocaments i solucions tecnològiques que millorin els beneficis dels ecosistemes.

Les propostes i solucions es basaran en observacions de la terra i mesuraments de camp, anàlisi de dades i modelització.

Ecopotential centrarà les seves activitats i accions pilot en un conjunt específic d’àrees protegides reconegudes internacionalment a Europa, que inclouen ecosistemes de muntanya, zones àrides i semiàrides, zones costaneres i ecosistemes marins. Ecopotential és un projecte finançat pel programa Horitzó 2020, que compta amb un pressupost de 15 milions d’euros, i un desenvolupament previst de 48 mesos de durada.

El CREAF coordina el paquet de treball on més de 20 institucions treballen conjuntament per a la recollida de dades d’observació remota de la terra (fotografia òptica, imatges mulitespectrales, radar, etc) i producció de nova informació derivada d’aquesta a partir d’algoritmes (p .ej. mapes de cobertes del sòl, índex d’àrea foliar, etc).

Aquestes dades serviran a ecòlegs i modelitzadors per quantificar els serveis ecosistèmics que les diferents àrees protegides dins el projecte proporcionen. El CREAF també personalitzarà el SIG MiraMon per facilitar l’accés i el treball amb les dades que resultin del treball generat. A més el SIG MiraMon permetrà accedir al laboratori virtual que es crearà durant el projecte.

L'objectiu d'aquest laboratori és el de simplificar l'ús de dades ambientals als científics, els responsables polítics i els ciutadans.

En Ecopotential totes les dades, resultats dels models i coneixements adquirits, estaran disponibles en plataformes obertes, coherents amb els principis d’intercanvi de dades del Sistema Mundial d’Observació de la Terra (GEOSS) i totalment interoperables amb la Infraestructura Comuna de GEOSS (GCI ).

En aquest projecte, que va començar a l’abril, participen un total de 47 socis, entre els quals s’inclouen centres de recerca, universitats i diferents organitzacions governamentals d’àmbit mundial (entre elles les Nacions Unides i la UNESCO), incloent representació d’Austràlia, Israel , Sud-àfrica així com diferents països del territori Europeu.

Twitter del projecte:  @ECOPOTENTIALprj

Web del projecte:  http://www.ecopotential-project.eu/ 

Articles relacionats

L’alumnat dels FenoCentres ha aportat gairebé 1.400 observacions de plantes i animals a l’observatori ciutadà RitmeNatura. Autor: Pau Guzmán
Notícies
Gerard Gaya

Neix la xarxa de FenoCentres de l’observatori ciutadà RitmeNatura amb 18 escoles i instituts

Més de 500 alumnes de la província de Barcelona han observat 1.350 canvis en el calendari natural de 289 espècies diferents de plantes i animals gràcies a l’observatori ciutadà Ritme Natura. Aquestes dades ciutadanes es combinaran amb dades de satèl·lit i permetran crear FenoTwin, un mapa on es veurà en temps real com canvia la natura al llarg de l’any. Es presentarà, juntament amb la primera generació de la xarxa de FenoCentres, el 15 de juny.

Fotografia: Sergio de Miguel
Notícies
CREAF

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL) i on ha intervingut el nostre investigador Miquel de Cáceres.

Fotografia d'Unsplash.
Coneixement
Carles Castell Puig

Ens hauríem de fer grans…

En una entrada anterior en aquest mateix blog, parlàvem de les dificultats de comunicar adequadament les problemàtiques ambientals. No resulta senzill explicar amb claredat el complex canemàs de causes i efectes relacionats amb els nostres impactes negatius sobre el medi natural, i de retruc sobre la nostra salut i benestar, sense caure en el catastrofisme o la frivolització.

La ministra de MITECO, Teresa Ribera, amb el Director del CREAF, Joan Pino, i diversos investigadors i investigadores del centre.
Notícies
Angela Justamante

La ministra Teresa Ribera visita el CREAF

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), Teresa Ribera, visita el CREAF amb l’objectiu de conèixer el centre i la seva activitat científica.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia