Search

El 77% de les pinedes d’interès prioritari del Bages i Berguedà cremades el 1994 no es recuperaran

Només el 23% de les pinedes de pinassa (Pinus nigra) s’han recuperat de l’incendi del Bages-Berguedà de 1994. Aquestes pinedes estan catalogades com a Hàbitats d’interès comunitari prioritari per la Unió Europea. La major part de les antigues pinedes han estat substituïdes per matollars o per boscos encara molt joves d’espècies arbòries rebrotadores, com ara l’alzina, el roure de fulla petita o el roure martinenc.

Comparació de les cobertes del sòl de l'incendi del Bages-Berguedà de 1994
Comparació de les principals cobertes del sòl a la zona de l’incendi del Bages-Berguedà de 1994. Fonts: Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya previ a l’incendi (MCSC 1993) i última actualització (MCSC 2009).

El CREAF ha analitzat els canvis en les cobertes del sòl enregistrats en la zona delimitada pels grans incendis del Bages i el Berguedà de 1994, que constitueixen la superfície cremada continua més gran de la qual en tenim constància fins a dia d’avui a Catalunya. Vint anys després, s’observa un canvi de paisatge a gran escala en l’àrea afectada.

Gairebé un terç de la superfície de bosc que es va cremar al gran incendi del Bages-Berguedà ara l'ocupen altres cobertes

El primer fet destacable és que un 31% del que abans era bosc ara no ho és, mentre que els matollars tripliquen actualment l’àrea que ocupaven llavors. Els prats i herbassars, molt poc abundants abans del foc, han multiplicat per 36 la seva presència a la zona, i el terreny asfaltat (zones urbanes i carreteres) ha duplicat amb escreix la seva extensió.

La pinassa és l’espècie més perjudicada

La pinassa (Pinus nigra), que abans de l’incendi ocupava un 71% del terreny forestal en l’àrea afectada, ha desaparegut de la major part del territori. El mateix li ha passat al pi roig (Pinus sylvestris), tot i que aquest només ocupava un 6% del bosc inicial. Es tracta de dues espècies que a Catalunya apareixen sobretot en zones de muntanya mitjana  i que no compten amb cap mecanisme d’adaptació al pas de les flames.

Comparació de les cobertes del sòl per espècies forestals
Comparació de les cobertes del sòl a la zona de l’incendi del Bages-Berguedà de 1994, tenint en compte les principals espècies forestals. Fonts: Segon Inventari Forestal Nacional previ a l’incendi (IFN2) i última actualització del mapa de cobertes (MCSC 2009).

A la zona sud de l’incendi, el pi blanc (Pinus halepensis) està substituint la pinassa en bona part del terreny que abans compartien. Això és degut al fet que el pi blanc sí posseeix un mecanisme d’adaptació als incendis: preserva part de les seves pinyes tancades durant anys (pinyes seròtines) per obrir-les just després del foc, i això li permet colonitzar fàcilment ambients cremats.

En altres zones, la pinassa convivia amb espècies arbòries rebrotadores (com alzines o roures), que ara ocupen tot l’espai i canvien així l’estructura i la composició de l’antic bosc. En molts altres llocs (on la pinassa no convivia amb altres espècies arbòries) els arbres estan sent reemplaçats per matollars, que han triplicat la seva extensió. Els prats i herbassars també han fet una aparició molt notòria en el paisatge, en part perquè després del foc es va incentivar la recuperació d’antigues pastures per al bestiar.

En definitiva, l’anàlisi posa de manifest la importància que tenen els grans incendis forestals com a moduladors i transformadors del paisatge a gran escala, no només de manera immediata, sinó també a mitjà i llarg termini.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

L'investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop els incendis dels boscos del Canadà el 2023 des de Montreal.
Notícies
Alba Gimbert

Gerard Codina i l’experiència del foc per protegir els boscos

Els incendis forestals que va patir Canadà l’estiu de 2023 van engolir boscos, habitatges i infraestructures i van cremar més terreny que la suma dels 7 anys anteriors. Un estat d’emergència que l’investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop des de Montreal.

Neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.
Notícies
Andrea Arnal

La ciència pren els micròfons per a comunicar la crisi climàtica

Per a donar resposta a les incògnites sobre l’actualitat climàtica neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia