Search

El canvi climàtic pot canviar la proporció de sexes dels corcs de les glans

Female acorn weevil. Credit: Josep Maria Espelta
Female acorn weevil. Credit: Josep Maria Espelta

Segons un estudi en què ha participat el CREAF, el retard de les pluges de final d’estiu podria canviar l’equilibri entre mascles i femelles d’aquests corcs mediterranis en favor de les femelles. Els autors han comprovat que els corcs mascles són més vulnerables a les llargues sequeres.

Femella de corc perforant una gla. Autor: Josep Maria Espelta

Després de la sequera estival, els corcs necessiten que les pluges s’humitegin i s’estovin el sòl per poder sortir dels seus refugis subterranis. Igual que en moltes espècies d’insectes, els corcs mascles de l’espècie Curculio elephas tendeixen a emergir a la superfície abans que les femelles. Per aquest motiu, en els anys de sequeres estiuenques prolongades, els mascles poden trobar dificultats a causa de la duresa del sòl en dates primerenques i morir sense poder sortir dels seus refugis. No obstant això, les femelles, que emergeixen més tard, no pateixen per aquest retard de les pluges, i per això són proporcionalment més abundants quan la pluja triga a arribar, conclou l’estudi publicat a la revista Royal Society Open Science.

De la mateixa manera que els diplomàtics reunits a Bonn van discutir a fons la redacció d’un pacte mundial per reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, aquest estudi serveix per demostrar que els efectes del canvi climàtic amenacen molts altres àmbits més enllà de les illes, els cultius o la disponibilitat d’aigua.

Aquest estudi serveix per demostrar que els efectes del canvi climàtic amenacen molts altres àmbits més enllà de les illes, els cultius o la disponibilitat d'aigua.

“Els canvis en el clima estan afectant els animals en molts sentits, canviant la seva distribució en el territori, la seva capacitat de supervivència o el seu comportament a l’hora de reproduir-se. D’altra banda, hi ha altres efectes, potser menys obvis, però molt importants perquè una espècie sigui viable i es mantingui en un futur; l’efecte en la proporció de sexes seria un d’ells”, comenta Raúl Bonal, investigador de Indehesa i associat del CREAF.

Fins ara ja se sabia que l’escalfament global estava afectant la determinació del sexe en el embrions d’alguns rèptils. “Ara demostrem per primera vegada que els episodis de sequera extrema estival, accentuats a la zona mediterrània a causa del canvi climàtic, podrien provocar un biaix en la proporció de sexes de les poblacions d’aquests insectes”, afegeix Josep Maria Espelta, investigador del CREAF. Segons els investigadors hem de tenir en compte, no només la magnitud dels canvis previstos en la temperatura i les precipitacions, sinó també els efectes en la seva temporalitat.

En aquest estudi han participat investigadors del CREAF, del centre d’investigació Indehesa de la Universitat d’Extremadura, de l’Institut d’Investigació en Recursos Cinegètics de la Universitat de Castella-la Manxa i de la Universitat Complutense de Madrid.

Referència de l’article:

Bonal, R., Hernández, M., Espelta, J. M., Muñoz, A., & Aparicio, J. M. (2015). Unexpected consequences of a drier world: evidence that delay in late summer rains biases the population sex ratio of an insect. Royal Society Open Science,2(9), 150198.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

El tècnic de comunicació Galdric Mossoll serà una de les cares del CREAF al TikTok.
Notícies
CREAF

El CREAF estrena canal de TikTok 

Avui, Dia Mundial del Medi Ambient, el CREAF suma una fita al seu objectiu de difondre la recerca catalana entre tots els públics i s’obre canal de TikTok, la xarxa per excel·lència dels més joves. El contingut que s’hi trobarà serà divulgatiu, naturalista, fresc i en català. Feu-nos follow a @CREAF_ecologia!

Notícies
Adriana Clivillé

Com acompanyar el bosc mediterrani davant les pertorbacions del canvi climàtic

Les solucions i el debat sobre com enfortir la resiliència forestal a la conca mediterrània han aplegat fins a 40 persones al curs que el CREAF i CIHEAM Zaragoza han organitzat, amb la col·laboració d’EFI. Hi han participat responsables de presa de decisions d’Albània, Alemanya, Algèria, Espanya, Itàlia, Líban, Malta, Marroc, Portugal, Tunísia i Turquia.

Roure pènol (Quercus robur) a l'Alta Garrotxa. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Com passen la set els arbres? 

Els vegetals juguen un paper fonamental a la Biosfera ja que absorbeixen diòxid de carboni, emeten oxigen i mobilitzen aigua, del sòl a l’atmosfera. Com beuen els arbres, i què passa quan s’acaba l’aigua del substrat?

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia