Search

El canvi global i els seus efectes en els ecosistemes mediterranis

Mediterrani Foto: NASA
Mediterrani Foto: NASA

La revista Atzavara publica un article signat per Enrique Doblas, investigador del CREAF. En l’article es revisen els impactes del canvi global als que està sotmès el planeta i més concretament en com aquests afecten els ecosistemes mediterranis.

Mediterrani Foto: NASA
Mediterrani Foto: NASA

El planeta està immers en canvis ràpids i profunds a causa de l’acció de l’home que sobrepassen els efectes aïllats, tot i que de per si importants, de l’escalfament global. Els principals factors del canvi global són: la contaminació, el canvi climàtic, els incendis, els canvis en els usos del sòl (que inclouen des de la tala de masses forestals fins a l’abandonament dels terrenys agrícoles) i les invasions biològiques.

Aquests factors provenen de diverses causes, algunes d’elles lligades entre si. Per exemple, la contaminació que comporta una alteració de la composició atmosfèrica ha propiciat l’efecte hivernacle, que ha provocat el canvi climàtic.
Altres factors ocorren com a conseqüència d’accions aïllades, com és el cas de moltes invasions biològiques originades amb el transport de mercaderies. No obstant això, tots tenen en comú l’acció directa o indirecta de l’home i el fet de produir-se a escala mundial.

A la Mediterrània, els efectes del canvi climàtic, l’increment en el nombre i intensitat dels incendis i l’alteració de la cobertura vegetal són especialment intensos.

Malgrat això, grans amenaces comporten grans reaccions; el bosc mediterrani respon als canvis als quals s’enfronta i una gestió forestal adequada pot ajudar aquesta interacció. En el present article es repassen els efectes dels principals factors del canvi global sobre la regió mediterrània i la combinació de perturbacions a la regió. També s’explica com canalitzar la resposta dels ecosistemes amb l’ajut de projectes com MONTES Consolider que poden ser font de coneixement i recursos.

Podeu continuar llegint la resta de l’article publicat a L’Atzavara 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia