El canvi global i els seus efectes en els ecosistemes mediterranis

Mediterrani Foto: NASA
Mediterrani Foto: NASA

La revista Atzavara publica un article signat per Enrique Doblas, investigador del CREAF. En l’article es revisen els impactes del canvi global als que està sotmès el planeta i més concretament en com aquests afecten els ecosistemes mediterranis.

Mediterrani Foto: NASA
Mediterrani Foto: NASA

El planeta està immers en canvis ràpids i profunds a causa de l’acció de l’home que sobrepassen els efectes aïllats, tot i que de per si importants, de l’escalfament global. Els principals factors del canvi global són: la contaminació, el canvi climàtic, els incendis, els canvis en els usos del sòl (que inclouen des de la tala de masses forestals fins a l’abandonament dels terrenys agrícoles) i les invasions biològiques.

Aquests factors provenen de diverses causes, algunes d’elles lligades entre si. Per exemple, la contaminació que comporta una alteració de la composició atmosfèrica ha propiciat l’efecte hivernacle, que ha provocat el canvi climàtic.
Altres factors ocorren com a conseqüència d’accions aïllades, com és el cas de moltes invasions biològiques originades amb el transport de mercaderies. No obstant això, tots tenen en comú l’acció directa o indirecta de l’home i el fet de produir-se a escala mundial.

A la Mediterrània, els efectes del canvi climàtic, l’increment en el nombre i intensitat dels incendis i l’alteració de la cobertura vegetal són especialment intensos.

Malgrat això, grans amenaces comporten grans reaccions; el bosc mediterrani respon als canvis als quals s’enfronta i una gestió forestal adequada pot ajudar aquesta interacció. En el present article es repassen els efectes dels principals factors del canvi global sobre la regió mediterrània i la combinació de perturbacions a la regió. També s’explica com canalitzar la resposta dels ecosistemes amb l’ajut de projectes com MONTES Consolider que poden ser font de coneixement i recursos.

Podeu continuar llegint la resta de l’article publicat a L’Atzavara 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Foto: Sabine, Pixabay.
Notícies
Angela Justamante

10 alertes que la ciència del clima llança a l’inici de la COP28

Durant la COP28 s’ha fet públic un informe amb 10 missatges urgents per a contribuir al full de ruta que marcarà aquesta cimera. L’investigador del CREAF Marcos Fernández, qui ha rebut amb la beca de l’European Research Council (ERC), és l’únic representant d’Espanya.

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia