El Conseller Santi Vila visita els experiments sobre canvi climàtic que el MEDACC té a l’Empordà

El passat 27 de novembre al Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) de l’Albera (La Jonquera, Alt Empordà), es va celebrar la jornada d’actualització per a periodistes “Adaptant l’Alt Empordà al canvi climàtic: agricultura, aigua i boscos”. La trobada, que va comptar amb la presència del Conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Santi Vila, va reunir un nombrós grup de professionals de la comunicació científica que van poder copsar de la mà dels investigadors les mesures d’adaptació al canvi climàtic dirigides a l’agricultura i la gestió dels boscos i de l’aigua.

Gabriel Borràs (OCCC) va fer la presentació de la jornada. Foto: CREAF
Gabriel Borràs (OCCC) va fer la presentació de la jornada. Foto: CREAF

La jornada, vinculada amb el projecte Life MEDACC, la va organitzar l’ Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), juntament amb el CREAF, l’IRTA i el CSIC. L’objectiu final del projecte és comprovar quines d’aquestes mesures són les més adequades en el nostre territori per resistir els efectes del canvi climàtic. Actualment, a Catalunya hi ha experiments en curs a les conques dels rius Segre, Ter i Muga, on va tenir lloc la trobada. Segons els experts, la zona de la Mediterrània es veurà especialment afectada per l’augment de les temperatures degut al canvi climàtic.

A més, es pronostica un canvi brusc en el règim de pluges, amb episodis de sequera intensa alternats amb d’altres de pluges torrencials.

Per tant, les mesures estudiades en el projecte Life MEDACC han d’anar destinades a pal·liar la reducció d’aigua disponible que es preveu, tant en el medi urbà com en el natural.

En el camp de l’agricultura, els experiments del projecte han demostrat estalvis d’aigua al voltant del 10%. Per altra banda, s’ha destacat la necessitat de tecnificar el sistema de reg, així com de reduir l’abandonament dels camps de conreu, ja que aquests poden tenir una capacitat d’emmagatzemar Carboni superior a la d’alguns boscos. A més, el canvi climàtic obligarà a adaptar els cultius a les noves condicions ambientals, potenciant l’estalvi d’aigua, el conreu de noves varietats i la millora dels sistemes de poda.

Les parcel·les experimentals i el Castell de Requesens de fons. Foto: CREAF
Eduard Pla va mostrar les parcel·les experimentals. Foto: CREAF

En quant a la gestió de les masses forestals, la manca d’aigua i el risc cada vegada més elevat d’incendi són els dos problemes principals que es preveuen. Al canvi climàtic, se li afegeixen factors que ho propicien com la manca de gestió i l’abandonament de les zones rurals. Cal estudiar, doncs, quins són els boscos més resistents a la sequera i als incendis, quins preserven millor el sòl, així com quines són les millors estratègies de gestió forestal, necessària per fer front al canvi climàtic.

Finalment, en matèria d’aigua, es vol implementar un pla de gestió del sector agrícola integrat plenament amb la conservació del medi ambient, a més de garantir la plena participació de tots els agents i usuaris del territori. A més, és estrictament necessari contenir la falca salina litoral i potenciar la recàrrega de la conca de la Muga, gens fàcil si es té en compte que el riu ha patit grans sequeres i en 60 anys ha perdut el 50% del seu cabal.

Articles relacionats

Notícies
Veronica Couto Antelo

L’esportista Kilian Jornet entrevista l’Eduard Pla i la Mariona Ferrandiz per parlar sobre biodiversitat 

Sota el nom de ‘Perdem biodiversitat. Actuem!’ Kilian Jornet ha fet quatre entrevistes a diferents científics i científiques, entre els qual es troben el nostre investigador Eduard Pla, que ha explicat el papers dels boscos mediterranis i dels incendis, i la nostra investigadora i professora de la UAB Mariona Ferrandiz, que ha parlat sobre diversitat biològica.

Alba Anadon cavant la zona on s’enterraran algunes de les bosses de te al Pirineu. Imatge: Alba Anadon
Agenda
Veronica Couto Antelo

Un te per estudiar el canvi climàtic 

Diuen que la ciència molts cops supera la ficció i la iniciativa Teabag Index n’és un exemple. L’estrella d’aquest projecte és un objecte tan quotidià com una bosseta de te o roibos i està ajudant a investigadores de tot el món a entendre millor el canvi climàtic. De quina manera?

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia