Search

El CREAF ajudarà a plantejar iniciatives forestals europees contra el canvi climàtic

Enrique Doblas forma part d’un grup d’interès a nivell europeu sobre adaptació al canvi climàtic del sector forestal. El coneixement i innovació del CREAF pot ser un element important a tenir en compte de cara a plantejar solucions contra el canvi climàtic.

eip-agri

L’investigador i coordinador científic del CREAF, Enrique Doblas Miranda, ha estat escollit membre del grup ‘Noves pràctiques forestals i eines d’adaptació i mitigació al canvi climàtic‘. Aquest és un grup d’influència positiva, el principal objectiu del qual és proposar noves estratègies per reduir l’impacte del canvi climàtic sobre els boscos europeus. El grup pertany al seu torn a la iniciativa ‘EIP-AGRI Focus Group‘ (EIP són les sigles en anglès d’Associació Europea per a la Innovació, en aquest cas centrat en l’agricultura i el medi ambient).

"Hi ha altres EIP, com els dedicats a matèries primeres, o aigua. Però aquest, l'EIP-AGRI, és especialment actiu, té molta influència a nivell europeu"

“De vegades, hem vist com la UE convoca projectes d’investigació directament en resposta a propostes i recomanacions dels EIP-AGRI Focus Groups. Es confia molt en el seu criteri, i el CREAF pot ajudar en aquest sentit. Podem aportar el nostre coneixement i plantejar solucions útils perquè els boscos europeus es vegin menys afectats pel canvi climàtic “, explica Enrique Doblas.

El grup al que Doblas ha estat convidat està format per vint persones de tot Europa que d’alguna manera estan relacionades amb el sector forestal: propietàries, consultores, agricultores, guardaboscos… “En el meu cas, vaig principalment en qualitat d’investigador d’una institució científica clau com és el CREAF, però també els interessa la meva tasca com a representant de l’ONG ‘The NODE‘”, apunta Doblas.

recorregut
Funcionament d’un EIP-AGRI Focus Group.

Aquest i altres grups d’interès són iniciatives promogudes per la mateixa Unió Europea per recollir i unir el coneixement sobre les millors pràctiques i avenços en un camp determinat i reflectir els interessos de la societat. “Hi ha altres EIP, com els dedicats a matèries primeres, o aigua. Però aquest, l’EIP-AGRI, és especialment actiu, té molta influència a nivell europeu”, assenyala el coordinador científic del CREAF.

"Hem vist com la UE convoca projectes d'investigació directament en resposta a propostes i recomanacions dels EIP-AGRI Focus Groups. Es confia molt en el seu criteri, i el CREAF pot ajudar en aquest sentit."

La innovació és l’eix vertebrador a l’hora d’analitzar els problemes i plantejar les solucions necessàries per part d’aquest grup de boscos i canvi climàtic i els altres EIP-AGRI Focus Group. La idea és que es generi un coneixement ampli des de la base i que arribi a les esferes polítiques responsables de la presa de decisions. L’heterogeneïtat dels membres que conformen el grup, pel que fa a procedències i interessos, assegura un informe final transversal i que reculli les recomanacions més diverses i representatives de tota la societat.

La primera reunió del grup ‘Noves pràctiques forestals i eines d’adaptació i mitigació al canvi climàtic’ se celebrà a Ljubljana, Eslovènia, els dies 20 i 21 de juny.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

Notícies
Adriana Clivillé

Com acompanyar el bosc mediterrani davant les pertorbacions del canvi climàtic

Les solucions i el debat sobre com enfortir la resiliència forestal a la conca mediterrània han aplegat fins a 40 persones al curs que el CREAF i CIHEAM Zaragoza han organitzat, amb la col·laboració d’EFI. Hi han participat responsables de presa de decisions d’Albània, Alemanya, Algèria, Espanya, Itàlia, Líban, Malta, Marroc, Portugal, Tunísia i Turquia.

Roure pènol (Quercus robur) a l'Alta Garrotxa. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Com passen la set els arbres? 

Els vegetals juguen un paper fonamental a la Biosfera ja que absorbeixen diòxid de carboni, emeten oxigen i mobilitzen aigua, del sòl a l’atmosfera. Com beuen els arbres, i què passa quan s’acaba l’aigua del substrat?

Silvopastura mitjançant cabres a La petita granja de Clareta, Sant Mateu de Bages. Imatge: Veronica Couto
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què és la silvopastura?

Quan parlem de pastura acostumem a imaginar-nos bestiar que campa àmpliament pels prats verds, però no és l’únic cas. També existeix la silvopastura, on els animals campen per boscos i matollars.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia