El CREAF al catàleg de ciència ciutadana i medi ambient del DTES

BeWater project i AtrapaelTigre.com.
BeWater project i AtrapaelTigre.com.

El Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) de la Generalitat de Catalunya presenta el seu catàleg de projectes de ciència ciutadana i medi ambient. BeWater i AtrapaelTigre.com són dos projectes del CREAF que formen part d’aquest aparador virtual.

BeWater project i AtrapaelTigre.com.
BeWater project i AtrapaelTigre.com

Els projectes que presenta el DTES s’orienten a la generació de nou coneixement amb la participació activa i imprescindible de la ciutadania en almenys una etapa del procés de recerca, tant en la captació o processament de dades (crowdsourcing), la seva interpretació (intel·ligència distribuïda), la definició de problemes, reptes, objectius i captació de dades (ciència participada) o en el disseny amb científics de la recerca que s’ha de dur a terme (ciència col·laboradora). 

El projecte BeWater promou el diàleg i la col·laboració entre ciència i societat per a la gestió sostenible de l’aigua i l’adaptació als impactes del canvi global a la Mediterrània. Utilitza un procés iteratiu d’aprenentatge mutu, tècniques participatives i un enfocament global per assegurar que les comunitats locals que participen juguen un paper actiu en la determinació de les estratègies adequades perla gestió de les conques hidrogràfiques.

AtrapaelTigre.com és un sistema d’alerta ciutadà per investigar, seguir i controlar l’expansió del mosquit tigre mitjançant una aplicació per a mòbils, Tigatrapp, que permet enviar fotografies geolocalitzades d’adults de mosquit tigre i dels seus llocs de cria. Gràcies a la col·laboració ciutadans els científics poden aprofundir en conèixer la distribució real i controlar l’expansió d’aquests espècie invasora que habitualment es troba en propietats privades i es dispersa àmpliament pel territori.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Foto: Sabine, Pixabay.
Notícies
Angela Justamante

10 alertes que la ciència del clima llança a l’inici de la COP28

Durant la COP28 s’ha fet públic un informe amb 10 missatges urgents per a contribuir al full de ruta que marcarà aquesta cimera. L’investigador del CREAF Marcos Fernández, qui ha rebut amb la beca de l’European Research Council (ERC), és l’únic representant d’Espanya.

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia