Search

El CREAF al catàleg de ciència ciutadana i medi ambient del DTES

BeWater project i AtrapaelTigre.com.
BeWater project i AtrapaelTigre.com.

El Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) de la Generalitat de Catalunya presenta el seu catàleg de projectes de ciència ciutadana i medi ambient. BeWater i AtrapaelTigre.com són dos projectes del CREAF que formen part d’aquest aparador virtual.

BeWater project i AtrapaelTigre.com.
BeWater project i AtrapaelTigre.com

Els projectes que presenta el DTES s’orienten a la generació de nou coneixement amb la participació activa i imprescindible de la ciutadania en almenys una etapa del procés de recerca, tant en la captació o processament de dades (crowdsourcing), la seva interpretació (intel·ligència distribuïda), la definició de problemes, reptes, objectius i captació de dades (ciència participada) o en el disseny amb científics de la recerca que s’ha de dur a terme (ciència col·laboradora). 

El projecte BeWater promou el diàleg i la col·laboració entre ciència i societat per a la gestió sostenible de l’aigua i l’adaptació als impactes del canvi global a la Mediterrània. Utilitza un procés iteratiu d’aprenentatge mutu, tècniques participatives i un enfocament global per assegurar que les comunitats locals que participen juguen un paper actiu en la determinació de les estratègies adequades perla gestió de les conques hidrogràfiques.

AtrapaelTigre.com és un sistema d’alerta ciutadà per investigar, seguir i controlar l’expansió del mosquit tigre mitjançant una aplicació per a mòbils, Tigatrapp, que permet enviar fotografies geolocalitzades d’adults de mosquit tigre i dels seus llocs de cria. Gràcies a la col·laboració ciutadans els científics poden aprofundir en conèixer la distribució real i controlar l’expansió d’aquests espècie invasora que habitualment es troba en propietats privades i es dispersa àmpliament pel territori.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

El tècnic de comunicació Galdric Mossoll serà una de les cares del CREAF al TikTok.
Notícies
CREAF

El CREAF estrena canal de TikTok 

Avui, Dia Mundial del Medi Ambient, el CREAF suma una fita al seu objectiu de difondre la recerca catalana entre tots els públics i s’obre canal de TikTok, la xarxa per excel·lència dels més joves. El contingut que s’hi trobarà serà divulgatiu, naturalista, fresc i en català. Feu-nos follow a @CREAF_ecologia!

Notícies
Adriana Clivillé

Com acompanyar el bosc mediterrani davant les pertorbacions del canvi climàtic

Les solucions i el debat sobre com enfortir la resiliència forestal a la conca mediterrània han aplegat fins a 40 persones al curs que el CREAF i CIHEAM Zaragoza han organitzat, amb la col·laboració d’EFI. Hi han participat responsables de presa de decisions d’Albània, Alemanya, Algèria, Espanya, Itàlia, Líban, Malta, Marroc, Portugal, Tunísia i Turquia.

Roure pènol (Quercus robur) a l'Alta Garrotxa. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Com passen la set els arbres? 

Els vegetals juguen un paper fonamental a la Biosfera ja que absorbeixen diòxid de carboni, emeten oxigen i mobilitzen aigua, del sòl a l’atmosfera. Com beuen els arbres, i què passa quan s’acaba l’aigua del substrat?

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia