Search

El CREAF assisteix a dues reunions d’importància política internacional

L’investigador del CREAF Enrique Doblas ha assistit recentment a dues reunions d’organitzacions internacionals per tractar la problemàtica de les migracions humanes i la importància dels boscos de cara al canvi global.

QuiqueFAOroma
Enrique Doblas a la seu de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), a Roma. Font: Enrique Doblas

El passat 23 de febrer, Enrique Doblas, coordinador científic del CREAF, va tenir l’oportunitat de visitar la seu de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) a Roma, gràcies al seu paper com a cofundador de l’ONG ‘the NODE‘. Allà es va reunir amb representants de les divisions ‘Clima i Medi Ambient’, ‘Polítiques Socials i Institucions Rurals’, ‘Economia del Desenvolupament Agrícola’ i ‘Silva Mediterranea’.

En aquesta trobada, Enrique Doblas va poder conversar sobre un dels assumptes de més interès per a la FAO, el flux de persones a causa del canvi climàtic i la càrrega mediambiental que suposa el seu pas i la seva acollida en altres països. “Dins les necessitats i urgències generades per aquesta situació, el CREAF podria contribuir per mitjà del maneig i anàlisi de big data relacionats amb migració i medi ambient”, explica.

D’altra banda, Doblas va discutir amb Nicolas Picard, secretari de Silva Mediterranea, sobre la seva tasca com a coordinador d’un dels capítols del proper informe sobre l’Estat dels Boscos Mediterranis, previst per a 2018. “Aquest capítol, Causes de degradació i amenaces, s’emmarca en un intent de situar els nostres boscos en els Reptes de Desenvolupament Sostenible, més que no pas la recopilació de dades que va suposar la primera edició de 2013″, explica Enrique Doblas.

pedralbes
Primera trobada del Grup de Treball de la UfM en Medi Ambient i Canvi Climàtic. Autor: Enrique Doblas

A més van parlar sobre les negociacions dutes a terme amb la Unió per la Mediterrània (UfM) a profitant els objectius comuns d’ambdues organitzacions. A la reunió que va tenir lloc a Barcelona al juny de 2016, es van poder establir les bases del camí a seguir per revaloritzar el paper dels boscos mediterranis en el desenvolupament rural de la regió. “El procés avança lentament però sense aturar-se, gràcies a la posició del NODE com a intermediari i mediador”, destaca el coordinador científic del CREAF.

Posteriorment, i arran de les converses amb la UfM, Doblas va assistir a la primera trobada del Grup de Treball de la UfM en Medi Ambient i Canvi Climàtic, celebrat a Barcelona el 14 i 15 de març. “El canvi global és motiu de preocupació per als països membres de la UfM, tot i que encara queda molt camí per recórrer per a considerar els boscos mediterranis no només com a víctima sinó com a agents de canvi i desenvolupament”, explica Enrique Doblas.

La reunió va servir per avaluar el desenvolupament del que la Declaració Ministerial de la UfM ―realitzada a Atenes al maig de 2014 i reconeguda per la Comissió Europea i ONU Medi Ambient― proposava sobre temes de medi ambient i canvi climàtic. A alhora, es van discutir les opcions a seguir a partir d’ara.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Autoria: imatge CC0, Pixabay.
Notícies
Anna Ramon

La biodiversitat d’arbres protegeix el bosc d’una primavera prematura

Un equip científic internacional amb participació del CREAF i el CSIC ha publicat recentment un article a Nature Climate Change on explica que la biodiversitat protegeix els boscos d’una sortida de les fulles prematura perquè els boscos més diversos són menys sensibles a l’augment de la temperatura. 

Paisatge de la Vall d'Òdena després de l'incendi del 2015. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Què és la desertificació i com prevenir-la?

Sabies que a Catalunya dues terceres parts del territori són vulnerables a la desertificació? Concretament les comarques de la conca de l’Ebre i centrals de Tarragona i Lleida.

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

Notícies
Adriana Clivillé

Com acompanyar el bosc mediterrani davant les pertorbacions del canvi climàtic

Les solucions i el debat sobre com enfortir la resiliència forestal a la conca mediterrània han aplegat fins a 40 persones al curs que el CREAF i CIHEAM Zaragoza han organitzat, amb la col·laboració d’EFI. Hi han participat responsables de presa de decisions d’Albània, Alemanya, Algèria, Espanya, Itàlia, Líban, Malta, Marroc, Portugal, Tunísia i Turquia.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia