Search

El CREAF connecta la infància amb la natura urbana

El 18 de novembre, més de 70 persones van assistir a la presentació en línia de les iniciatives Green4Children, Transformem els patis i La ciutat dels arbres, liderades pel CREAF, l’Ajuntament de Barcelona i BOS+, respectivament.

Era un dijous de tardor que fregava el vespre. En un racó de l’univers digital, més de 70 persones s’aplegaven al voltant del webinarNaturalitzem la infància des de l’escola per  conèixer nous camins que connectin els nens i les nenes amb la natura de les ciutats.

Una càlida benvinguda de l’Anna Ramon, cap de comunicació del CREAF, ens va introduir als temes centrals d’aquest esdeveniment: quin és el paper de la natura als medis urbans? Com impacta als més petits? Què poden fer les escoles per formar part de la transformació ambiental i social de les ciutats?

Girant sobre tres eixos –recerca, planificació i educació–, el CREAF, l’Ajuntament de Barcelona i l’organització flamenca BOS+ van presentar les seves propostes: “Green4Children”, “Transformem els patis” i “La ciutat dels arbres”.

Des de l’àmbit de la recerca, la Corina Basnou, investigadora del CREAF, va inaugurar Green4Children, un laboratori viu d’intercanvi de coneixement que combina la mirada dels infants i les soluciones basades en la natura (NBS, per les seves sigles en anglès) per fomentar ciutats sostenibles, resilients davant la crisi climàtica i amables amb la biodiversitat i la societat.

Corina Basnou

Amb una visió integradora d’educació, recerca i diàleg, convidem a la comunitat educativa a formar part d’un nus de coneixement sobre la biodiversitat i natura urbanes des de la mirada dels infants.

CORINA BASNOU, coordinadora del projecte Green4Children

La Corina va explicar que els infants del segle XXI viuen en entorns inhòspits i contaminats on els espais verds es troben fragmentats i amb una biodiversitat malmesa. Això fa que els nens i les nenes no tinguin oportunitats per conèixer i interessar-se per la naturalesa, per despertar-ne sensibilitat mitjançant l’experimentació i el joc “brut”. Per aquesta raó, el CREAF inicia el diàleg i ens pregunta: “I si posem els infants al centre de la planificació urbana?”.

Des del sector de la planificació urbana de l’Ajuntament de Barcelona, amb la Marta Carranza vam conèixer el programa Transformem els patis, amb el CREAF com a membre de la taula de seguiment, que està omplint de natura i noves dinàmiques educatives els patis de les escoles públiques de la ciutat de Barcelona.

Segons la Marta, el pati és un espai vital d’experiències on els infants juguen sense intervenció dels adults, on neixen els conflictes i aprenen a resoldre’ls. A la ciutat, on el sòl és un bé escàs, els patis també són espais que s’obren a la comunitat fora de l’horari lectiu per socialitzar i promoure la salut i el benestar. Per convertir-los en refugis climàtics i coeducatius, la Marta va reforçar que cal implicació, compromís i visió a llarg termini per part de tota la comunitat educativa.

A l’última intervenció, la Katriina Kilpi i la Tine de Kezel, de l’organització flamenca BOS+, ens van endinsar al paquet d’inspiració “La ciutat dels arbres” (“City of trees”, pel seu títol original en anglès). Creat dins el projecte sino-europeu Clearing House, amb participació del CREAF, aquest paquet conté 15 lliçons (7 traduïdes al català) perquè els docents puguin integrar conceptes complexos de la naturalesa a les seves assignatures. “Tot el que fas a classe, el pots fer a l’aire lliure”, va afirmar la Tine.

Segons la Katriina, l’objectiu és ajudar als infants a retrobar-se amb la natura, però no des d’un punt de vista utilitari o de control, sinó per tenir-hi una nova relació. La natura permet centrar-nos, millorar la memòria, la creativitat i el nostre estat d’ànim; ens alleuja l’ansietat, millora les relacions socials i dóna impuls al sistema immunitari. A més, genera un comportament de preocupació pel medi ambient que es pot influenciar des de petits si hi ha un contacte freqüent amb els mateixos llocs naturals.

Amb aquestes propostes, l’esdeveniment va rebre una allau d’interès multisectorial, ja que no només van assistir-hi docents, representants d’escoles i d’associacions de famílies d’alumnes, sinó també membres d’entitats de medi ambient i de la comunitat científica, estudiants, treballadors d’administracions públiques i d’empreses privades. Així, el CREAF continua posicionant-se com a referent en cogeneració de coneixement i impacte ecològic-social.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Finca Planeses a la Garrotxa (Catalunya), on s'implementa l'agricultura i ramaderia regeneratives. Autoria: Galdric Mossoll.
Notícies
Angela Justamante

L’ús extensiu del territori és la millor estratègia per a revertir el despoblament rural i protegir la natura

Espanya, segons dades de l’INAP, ha perdut 5,3 milions d’habitants entre 1960 i 2021. Davant d’aquest escenari, un dels grans objectius de la política actual ha estat revertir aquesta situació. Tot i això, en un moment de crisi de biodiversitat, fer retornar gent a l’entorn rural pot ser vist com una amenaça per la conservació de la natura.

Autoria: imatge CC0, Pixabay.
Notícies
Anna Ramon

La biodiversitat d’arbres protegeix el bosc d’una primavera prematura

Un equip científic internacional amb participació del CREAF i el CSIC ha publicat recentment un article a Nature Climate Change on explica que la biodiversitat protegeix els boscos d’una sortida de les fulles prematura perquè els boscos més diversos són menys sensibles a l’augment de la temperatura. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia