Search

El CREAF coordinarà la creació d’ENEON, la xarxa de xarxes europees d’observació de la terra

Equip del ConnectinGEO
Equip del ConnectinGEO

Aquesta setmana s’ha celebrat la primera trobada del projecte ConnectinGEO, un nou projecte europeu de l’Horizon2020 coordinat pel CREAF que vol potenciar l’ús de dades d’observació de la terra a Europa. Les dades d’observació de la terra serveixen per analitzar la salut del planeta des del cel, utilitzant la teledetecció amb sensors o càmeres instal·lats en avions, satèl·lits o aeronaus. 

Equip del ConnectinGEO
Equip del ConnectinGEO

Fins a quin punt la Terra pot suportar l’activitat humana abans de patir canvis irreversibles i catastròfics? Per poder contestar aquesta pregunta, els científics han de monitoritzar i estudiar profundament l’estat de la Terra analitzant dades que ens informen sobre el seu estat i la seva evolució. La majoria d’aquestes dades actualment es troben al sistema de sistemes mundial de dades d’observació de la Terra anomenat GEOSS (Global Earth Observation System of Systems). Aquesta xarxa aglutina dades i informació de moltes altres xarxes mundials d’observacions de la Terra que comparteixen de forma gratuïta informació sobre el clima, els recursos naturals, les matèries primeres, la biodiversitat, la contaminació, etc.

Millorar la xarxa GEOSS a nivell europeu és una prioritat per la Unió Europea, per això aquest any, el programa europeu de recerca Horizon2020 ha concedit 1 milió d’euros a un consorci de centres de recerca i empreses liderades pel CREAF per a desenvolupar un projecte de recerca anomenat ConnectinGEO.

ConnectinGEO ha arrancat aquest 18 i 19 de febrer amb la primera reunió de socis internacionals. El projecte pretén que GEOSS tingui millors dades sobre Europa i que els científics, gestors i polítics les puguin utilitzar per controlar l’estat de salut ambiental del territori europeu. “Només si tenim prou dades sobre el territori europeu i si aquestes són de qualitat, podrem saber si estem o no complint els  Reptes de Desenvolupament Sostenible que marquen les Nacions Unides, o si estem a punt o no de superar els Límits Planetaris, comenta en Joan Masó, investigador del CREAF que coordina el projecte”. Per això, el projecte vol assegurar que les dades d’observació de la terra que hi ha a GEOSS cobreixen homogèniament el territori europeu. Igualment pretén millorar aquestes dades, documentar-ne la seva qualitat i posar-les a disposició amb una política de dades clara i oberta.

Estudiar la salut del planeta des del cel és molt útil

El projecte ConnectinGEO vol explicar amb claredat i posar en valor la utilitat de les dades d’observació de la terra. L’equip del projecte vol que cada cop es tinguin més en compte a l’hora de fer  previsions i de planificar la gestió sostenible del territori i del medi natural.

Amb aquest projecte es crearà una xarxa amb els responsables de les xarxes d'observacions europea que s’anomenarà ENEON.“Si som capaços de definir bé els beneficis de pertànyer a ENEON la iniciativa esdevindrà un èxit” comenta en Joan Masó.

Per aconseguir-ho, ENEON coordinarà i detectarà mancances prioritàries en les observacions in-situ o per satèl·lit que es duen a terme a Europa i es farà una llista prioritzada amb les llacunes d’informació i deficiències crítiques que tenen les actuals xarxes d’observació de la Terra dins de la Unió Europea i que serà lliurada a la Commissió i altres entitats finaçadores. A més, es proposaran models i metodologies que permetin traduir les observacions en coneixement útil per la ciència, per la política o per la indústria. La llista prioritzada inclourà les activitats de recerca necessàries per solucionar aquestes llacunes. Per exemple, durant les xerrades de la reunió inicial de projecte es va revelar la fragilitat i les dificultats per mantenir una bona xarxa de boies d’observació en alta mar. També es va destacar que era molt difícil obtenir dades socioeconòmiques en els països del tercer mon on la observació remota per satèl·lit pot ser una alternativa parcial.

ConnectinGEO tirarà endavant amb gràcies a un consorci liderat pel CREAF i format pels centres de recerca Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR), Itàlia, l’ International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA), Àustria, l’ Euro-Mediterranean Centre on Climate Change, Itàlia, la World Meteorologial Organization (WMO), Suïssa, el Norwegian Institute for Air Research, Noruega, el Belgisch Instituut voor Ruimte Aeronomie, Bèlgica, el Consejo Superior de Investigaciones Ciebntíficas (CSIC), Espanya, i les empreses S&T Corporation, Holanda, 52° North GmbH, Alemanya,  ARMINES, França, Tiwah UG, Alemanya, la European Association of Remote Sensing Companies (EARSC), UK, i l’Institute of Electrical and Electronics Engineers France Section (IEEE).

WEB: http://www.connectingeo.net/ 

Twitter: https://twitter.com/connectingeo

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La presentació de l'Informe de Síntesi de l'IPCC ha afavorit la convocatòria de diverses rodes de premsa internacionals per aportar als periodistes la visió científica del document i valorar les conseqüències per als governs de tot el món. Foto: Jonathan Ford, Unsplash.
Notícies
Adriana Clivillé

Jofre Carnicer, portaveu d’una roda de premsa internacional per contextualitzar l’Informe de Síntesi de l’IPCC 2023 sobre canvi climàtic

Pocs dies abans que l’IPCC presentés l’Informe de Síntesi de la 6a avaluació del canvi climàtic, s’han convocat rodes de premsa d’abast internacional per aportar context i contestar preguntes dels periodistes sobre la sèrie d’informes científics i com afecten a l’acció dels governs de tot el món.

Com a centre d'Excel·lència Severo Ochoa, el CREAF és entitat amfitriona de les beques INPhINIT Incoming amb 'la Caixa', per cursar estudis de doctorat. Imatge: Fundació la Caixa.
Notícies
Adriana Clivillé

Nova convocatòria de 9 places de doctorat al CREAF: uneix-te al nostre equip mitjançant el programa de beques INPhINIT

Com a centre d’Excel·lència Severo Ochoa, el CREAF és entitat amfitriona de les beques INPhINIT Incoming amb ‘la Caixa’, i oferim fins a 9 projectes de recerca per fer estudis de doctorat, adreçats a científiques i científics en fase inicial de qualsevol nacionalitat. Apostem per donar suport al talent jove perquè formi part de la nostra investigació d’avantguarda, relacionada amb els reptes més crítics que encara la societat

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia