El CREAF dóna el tret de sortida al projecte BeWater

Foto de grupo del proyecto BEWATER
Foto de grupo del proyecto BEWATER

El projecte BEWATER és un projecte europeu que comptarà amb la participació de la societat per establir plans de gestió sostenible de l’aigua i d’adaptació al canvi climàtic. Més de 30 participants de la regió euromediterrània s’han trobat a Barcelona per celebrar el kick off meeting del projecte. 

Foto de grup del projecte BEWATER
Foto de grup del projecte BEWATER

La primera reunió de llançament del projecte BeWater (el kick off meeting), celebrada el 13, 14 i 15 de gener, va forjar la plataforma  de col·laboració que durant els pròxims tres anys i mig servirà per tirar endavant amb els objectius del projecte.

D'acord amb l'enfocament del projecte, durant les reunions els socis van utilitzar tècniques de participació per tal de definir els mètodes de treball, acordar un llenguatge comú i identificar els desafiaments que implica l'execució eficaç d'aquest projecte tan complex.

Durant la trobada, els participants van fer una sortida de camp al cas d’estudi de la conca de la Tordera, que té la capçalera dins del Parc Natural del Montseny. Aquest sortida va permetre observar i sentir de la mà dels actors principals del territori  els reptes que comporta la gestió de l’aigua en aquesta àrea. Els temes d’interès que van sorgir giraven en torn de la hidrologia i els usos de l’aigua sota un context de canvi climàtic, el règim d’ús de les aigües subterrànies, els problemes de qualitat de l’aigua i la seva relació amb els serveis ecosistèmics que ofereixen.  A més, els participants van arribar-se fins  la resclosa de Viladecans i, abans de gaudir d’un dinar típic català, van visitar l’Observatori de la Tordera, on van conèixer els programes de recerca i educació locals que s’hi duen a terme.

Moment de la trobada de socis del BEWATER
Moment de la trobada de socis del BEWATER

Liderat pel CREAF, BeWater compta amb la participació de 12 institucions més, entre les quals hi ha centres de recerca, empreses, ONGs, institucions europees, plataformes i entitats amb un compromís decidit: que BeWater esdevingui realment participatiu i que el coneixement generat a nivell local pugui ser transferit a una audiència nacional i internacionals.

“Ara estem a punt de començar la primera etapa dels processos de participació en cadascuna de les conques d’estudi. El nostre objectiu és involucrar la societat en el debat sobre els usos actuals de l’aigua i els seus problemes associats, especialment centrant-se en els impactes previstos del canvi climàtic en una escala de conca”, explica Anabel Sánchez, del CREAF, que coordina el consorci format pels 12 socis representants de tota la conca mediterrània.

Més informació:

Ciència en societat per adaptar les conques del mediterrani al canvi climatic

Anabel Sanchez: a.sanchez ( at) creaf.uab.cat
Photos: Sarah Adams & Elsa Varela

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Foto: Sabine, Pixabay.
Notícies
Angela Justamante

10 alertes que la ciència del clima llança a l’inici de la COP28

Durant la COP28 s’ha fet públic un informe amb 10 missatges urgents per a contribuir al full de ruta que marcarà aquesta cimera. L’investigador del CREAF Marcos Fernández, qui ha rebut amb la beca de l’European Research Council (ERC), és l’únic representant d’Espanya.

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia