El CREAF inicia un projecte per transferir al mercat i a la societat els resultats de la R+D europea en l’àmbit de l’aigua

WaterInnEU vol valoritzar la innovació desenvolupada en projectes científics europeus (Foto: agrilifetoday):
WaterInnEU vol valoritzar la innovació desenvolupada en projectes científics europeus (Foto: agrilifetoday):

El CREAF és el coordinador del projecte europeu WaterInnEU, un projecte que té per objectiu crear un marketplace on es connectin els fruits  de la recerca europea en l’àmbit de l’aigua amb els seus usuaris potencials. Gràcies a WaterInnEU s’espera que les eines, protocols o dades generades per la recerca europea s’estandarditzin, es posin en accés obert i acabin transferint-se als actors del sector de l’aigua amb capacitat de decisió o penetrin al mercat en forma de productes i serveis.

WaterInnEU vol valoritzar la innovació desenvolupada en projectes científics europeus (Foto: agrilifetoday):
WaterInnEU vol valoritzar la innovació desenvolupada en projectes científics europeus (Foto: agrilifetoday):

Durant dècades, la Unió Europea ha finançat un gran nombre de projectes de R+D+i amb l’objectiu de generar tecnologies i coneixement valuós en l’àmbit de l’aigua. Com a resultat, s’han desenvolupat incomptables eines, guies, models, protocols o informes que no han aconseguit prou difusió entre els usuaris finals i que han resultat poc accessibles al seu públic potencial. Per trobar una solució a aquest fet, la Unió Europea ha finançat amb un milió d’euros una acció de suport i coordinació que liderarà el CREAF i que rep el nom de WaterInnEU. El projecte arranca avui amb un kick off meeting que es celebra a la Casa de Convalescència, Barcelona, i que ha reunit als vuit socis del projecte i a representants de la Comissió Europea.

Segons la Unió Europea, la proposta presentada pel CREAF té un enfoc totalment innovador i podria donar la volta a aquest problema. En primer lloc, WaterInnEU proposa crear una comunitat activa i interrelacionada entre totes les seves components i membres. Tecnològicament aquesta comunitat estarà suportada sobre un  marketplace virtual on es recolliran la majoria de productes i coneixements derivats dels projectes europeus en l’àmbit de l’aigua, per connectar-los amb els usuaris, les empreses i els gestors que en podrien fer ús. El marketplace virtual es desenvoluparà de forma sinèrgica amb l’Associació per la Innovació Europea sobre l’Aigua (EIP Water) que gestiona la Unió Europea amb l’objectiu d’integrar-se al seu portal institucional.

Logo de WaterInnEU
Logo de WaterInnEU
WaterInnEU serà un projecte interactiu que identificarà les necessitats tecnològiques actuals del sector de l’aigua i potenciarà aquelles solucions innovadores que es considerin més adequades.

El projecte proposa establir un diàleg amb els actors principals d’aquest sector per identificar quins projectes previs de recerca tenen més possibilitats d’arribar a la societat, ja sigui perquè tenen potencial d’arribar al mercat, o perquè, per exemple, aporten millores en la gestió eficient dels recursos hídrics. Després, WaterInnEU oferirà al voltant del marketplace assessorament i serveis tècnics professionals per potenciar que aquests resultats de la recerca arribin al mercat, o  que  els resultats científics siguin més comprensibles i arribin als gestors i actors del sector de l’aigua amb capacitat de decisió. “Si dins del marketplace identifiquem per exemple unes dades o models matemàtics hidrològics que poden ajudar a que una petita o mitjana empresa desenvolupi un nou producte, nosaltres guiarem la transformació del resultat de la recerca en un nou producte o servei, i a la seva futura explotació”, comenta Lluís Pesquer, investigador del CREAF que coordina el projecte.

Dades en accés obert i interoperables

Gràcies a WaterInnEU també s’espera que progressivament tota la informació generada durant les darreres dècades en l’àmbit de l’aigua (dades, metadades, eines, models, etc..), estigui el màxim d’harmonitzada, estandarditzada i en accés obert. Per això, el projecte dissenyarà un pla per promoure la interoperabilitat i fer que tota aquesta informació sigui reutilitzable i aprofitable per tots els usuaris finals. “La interoperabilitat és un requeriment essencial per la incorporació al nostre marketplace, però alhora és el què pot obrir més les portes i donar més garanties del seu èxit final. La interoperabilitat permet que el nou producte o servei sigui molt més connectable, reusable i reconeixible”, comnta Joan Masó, expert del CREAF en interoperabilitat.

Formen part de consorci del WaterInnEU el CREAF com a coordinador, la Technische Universiteit Delft (Holanda), les empreses alemanyes 52°North Initiative for Geospatial Open Source Software i Adelphi Research, les també empreses RandBee (Itàlia), Antea Belgium (Bèlgica) i Orion Innovations, (Regne Unit). i l’organització Global Water Partnership – Central and Eastern Europe (Eslovàquia).

Web del projecte: www.waterinneu.org/  

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La presentació de l'Informe de Síntesi de l'IPCC ha afavorit la convocatòria de diverses rodes de premsa internacionals per aportar als periodistes la visió científica del document i valorar les conseqüències per als governs de tot el món. Foto: Jonathan Ford, Unsplash.
Notícies
Adriana Clivillé

Jofre Carnicer, portaveu d’una roda de premsa internacional per contextualitzar l’Informe de Síntesi de l’IPCC 2023 sobre canvi climàtic

Pocs dies abans que l’IPCC presentés l’Informe de Síntesi de la 6a avaluació del canvi climàtic, s’han convocat rodes de premsa d’abast internacional per aportar context i contestar preguntes dels periodistes sobre la sèrie d’informes científics i com afecten a l’acció dels governs de tot el món.

Com a centre d'Excel·lència Severo Ochoa, el CREAF és entitat amfitriona de les beques INPhINIT Incoming amb 'la Caixa', per cursar estudis de doctorat. Imatge: Fundació la Caixa.
Notícies
Adriana Clivillé

Nova convocatòria de 9 places de doctorat al CREAF: uneix-te al nostre equip mitjançant el programa de beques INPhINIT

Com a centre d’Excel·lència Severo Ochoa, el CREAF és entitat amfitriona de les beques INPhINIT Incoming amb ‘la Caixa’, i oferim fins a 9 projectes de recerca per fer estudis de doctorat, adreçats a científiques i científics en fase inicial de qualsevol nacionalitat. Apostem per donar suport al talent jove perquè formi part de la nostra investigació d’avantguarda, relacionada amb els reptes més crítics que encara la societat

Efectes de la sequera i la falta d'aigua. Albolote, Granada. Font: Pilar Flores.
Notícies
Veronica Couto Antelo

La sequera i l’escassetat d’aigua, subjectes a debat públic

La ciència de l’aigua no és només ecologia i hidrologia, també inclou geografia, sociologia i filosofia. Aprofundim sobre la connexió entre sequeres, escassetat d’aigua i societat amb Pilar Paneque,
responsable de l’Observatori Ciutadà de la Sequera i Annalies Broekman i Anabel Sànchez, expertes en aigua del CREAF.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia