Search

El CREAF lidera un projecte per garantir la fiabilitat de les dades ambientals mundials

Projecte Geoviqua
Projecte Geoviqua

Els resultats del projecte, finançat per Unió Europea i coordinat des del CREAF, permetran avaluar i mitigar els efectes de catàstrofes ambientals o evitar interpretacions dubtoses sobre temes tan polèmics com el canvi climàtic

 

El projecte permetrà estandarditzar dades ambientals mundials
El projecte permetrà estandarditzar dades ambientals mundials

 

El CREAF  celebra avui a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, la primera trobada entre els diferents socis del nou projecte europeu GeoViQua i altres experts internacionals. El projecte, coordinat des del centre de recerca català, té per objectiu realitzar una estimació correcta de la qualitat, incertesa i fiabilitat de les dades ambientals de tot el món i fer-ne una difusió útil en cercadors i visualitzadors de dades. Així, quan es produeixi un esdeveniment catastròfic, com ho va ser el terratrèmol d’Haití de l’any passat, es podran obtenir ràpidament dades geospacials de qualitat que permetran avaluar y mitigar les seves conseqüències amb la confiança de que es disposa d’una millor informació per a cada aplicació

Els resultats del projecte tindran repercussions mundials; com la millora en la presa de decisions per resoldre problemes globals: el canvi climàtic, les catàstrofes puntuals o la pèrdua de biodiversitat. En total, la iniciativa compta amb la participació de 10 socis – entre els que destaquen la Universitat Autònoma de Barcelona, dues universitats angleses, centres de recerca francesos, italians i alemanys, una empresa holandesa i l’Agència Europea de l’Espai. El seu cost total és d’uns 4 milions d’euros per 3 anys, dels quals uns 3 milions d’euros han estat finançats per la Comissió Europea.

El projecte GeoViQua s’emmarca en el desenvolupament de la plataforma Global Earth Observation System of Systems (GEOSS).  GEOSS, és un projecte de 10 anys de durada inicial (2005-2015) promogut per 85 països d’arreu de món i organitzacions internacionals – per exemple les agències de l’espai: NASA, ESA i JAXA. El seu objectiu és crear una xarxa pública mundial de dades ambientals comprensible i disponible a temps real. Degut a que el seu impacte mundial es preveu molt transcendental, sobretot pel que fa a la millora en la presa de decisions polítiques relacionades amb temàtiques ambientals, la Unió Europea finança les millors iniciatives, com la de GeoViQua, per tal de millorar i avançar en el seu desenvolupament.

Projecte Geoviqua
Projecte Geoviqua

D’una banda, GeoViQua (contracció de GEOSS Visualització i Qualitat) pretén millorar la documentació sobre dades ambientals mitjançant la recol·lecció de paràmetres de qualitat- la procedència de la dada, la seva validació, o fins i tot comentaris dels propis usuaris experts. Aquestes dades ambientals provenen d’organitzacions com la FAO, la Organització Meteorològica Mundial o l’Agència Europea del Medi Ambient, entre altres.

El valor d’estandarditzar meta-dades

Avui en dia, durant el procés de creació d’aquests conjunts d’informació s’han de seguir protocols molt estrictes per estimar l’exactitud de les dades i la seva fiabilitat. Tot i això, en molts casos, aquesta informació es queda dins de l’organització productora, o s’elabora d’una manera que no resulta entenedora per tothom. A més, amb l’aparició de tecnologies com el navegadors de cartografia per Internet, les dades resten a disposició de tothom i s’intercanvien a gran velocitat, a voltes ignorant la seva qualitat, amb el conseqüent risc d’un ús inadequat o inexacte. Aquests aspectes són especialment importants quan la informació s’aplica a aspectes tant sensibles i polèmics com l’escalfament global provocat per l’home. Per això, GeoViQua agruparà d’una forma estandarditzada les metadades sobre la qualitat i les posarà a disposició dels experts i els usuaris perquè ells puguin treure conclusions més fiables de la informació ambiental.

D’altra banda, el projecte pretén aportar un grau més d’innovació al projecte GEOSS amb la finalitat d’incrementar la confiança de l’usuari en la futura xarxa. Aquestes innovacions es centraran en el desenvolupament de motors de cerca i visualització. Així, es facilitarà el treball a la comunitat responsable de comunicar i explotar les dades d’informació que compten amb l’etiqueta de qualitat definida pel GEOSS..

Finalment, cal destacar que els components desenvolupats a través del projecte GeoViQua, seran compatibles amb els estàndards dels geoportals ja existents, amb el mercat de masses i les eines de mapes com el Google Earth, amb altres eines de visualització en 3D i amb els dispositius mòbils.

Enllaços:

Pàgina web de GeoViQua:  www.geoviqua.org

Pàgina del projecte a la Comissió Europea: Cordis

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia