Search

El CREAF participa en una trobada amb Pedro Duque i Teresa Ribera per parlar de R+D en canvi climàtic

Imatge de la reunió
Imatge de la reunió

El passat dimecres 18 de setembre va tenir lloc a Madrid una reunió convocada pel Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades i el Ministerio de la Transición Energética. A la reunió hi van assistir el CREAF i altres representants de centres de recerca en temes de canvi climàtic d’arreu del territori espanyol i els dos ministres, Pedro Duque i Teresa Ribera.

Imatge de la reunió
Imatge de la reunió

La convocatòria tenia per objectiu intercanviar idees i informació sobre aquesta temàtica i oferir una primera diagnosi sobre l’estat de la qüestió des d’un punt de vista científic.

Ambdós ministres van presentar els compromisos en temes de canvi climàtic que el Govern Espanyol ha establert amb institucions com la Unió Europea. A continuació es va iniciar una ronda de paraules on tots els representants van comentar les qüestions que creien prioritàries i van fer propostes genèriques per millorar la R+D en aquest tema. A la reunió hi va participar en Francisco Lloret com a representant del CREAF, excusant la presència d’en Joan Pino el director que no hi va poder assistir per motius personal. A banda, hi havia representants del CSIC, CIEMAT, AEMET, INIA, IRTA o el BC3, entre altres.

"Hi ha una patrimoni científic en l’àmbit del canvi climàtic a Espanya que s’ha de posar en valor. Aquest patrimoni està dotat de científics de reconeixement internacional, estacions de recerca, equipaments, publicacions i projectes de seguiment a llarg termini que s’han de coordinar i connectar millor", Francisco Lloret.

Entre altres temes, des de la ciència es va recalcar la necessitat de comptar amb un Pla Nacional d’Investigació en matèria de Canvi Climàtic que assegurés, per exemple, coordinació entre equips i la continuïtat de sistemes de monitorització a llarg termini. També es va proposar reforçar la transversalitat dels projectes científics en aquesta temàtica. Tothom va estar d’acord en que el nivell de la recerca en canvi climàtic a Espanya era elevadíssim, però que la fragmentació en grups de recerca i centres repartits pel territori feia que no es veiés un lideratge clar. Per aquest motiu, es va posar molt èmfasis en la necessitat de treballar de forma més integrada, amb estratègies a curt i llarg termini. Crear grups més grans i multidisciplinaris que deixessin lloc a la innovació. Segons Francisco Lloret, “Hi ha una patrimoni científic en l’àmbit del canvi climàtic a Espanya que s’ha de posar en valor. Aquest patrimoni està dotat de científics de reconeixement internacional, estacions de recerca, equipaments, publicacions i projectes de seguiment a llarg termini que s’han de coordinar i connectar millor”.

Tan el ministre de Ciència com la ministra de Transició Ecològica van estar molt receptius i es van comprometre a organitzar futures reunions de debat sobre aquest tema per realitzar estratègies conjuntes davant del repte del canvi climàtic.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Espècie Pinus Uncinata, una de les espècies d'arbres que inclou l'estudi. Lloc: Pedraforca, Catalunya. Autoria: Laia andreu-Hayles.
Notícies
Angela Justamante

L’aire a Europa és el més sec dels últims 400 anys

Una recerca publicada a Nature Geoscience, en la qual ha participat la Universitat de Barcelona i el CREAF, demostra que des de principis del segle XXI, l’aire de gran part d’Europa s’ha tornat més sec que en qualsevol període anterior, i que aquesta tendència continua. Les regions més afectades es troben a la regió occidental.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia