Search

El CREAF participa en una trobada amb Pedro Duque i Teresa Ribera per parlar de R+D en canvi climàtic

Imatge de la reunió
Imatge de la reunió

El passat dimecres 18 de setembre va tenir lloc a Madrid una reunió convocada pel Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades i el Ministerio de la Transición Energética. A la reunió hi van assistir el CREAF i altres representants de centres de recerca en temes de canvi climàtic d’arreu del territori espanyol i els dos ministres, Pedro Duque i Teresa Ribera.

Imatge de la reunió
Imatge de la reunió

La convocatòria tenia per objectiu intercanviar idees i informació sobre aquesta temàtica i oferir una primera diagnosi sobre l’estat de la qüestió des d’un punt de vista científic.

Ambdós ministres van presentar els compromisos en temes de canvi climàtic que el Govern Espanyol ha establert amb institucions com la Unió Europea. A continuació es va iniciar una ronda de paraules on tots els representants van comentar les qüestions que creien prioritàries i van fer propostes genèriques per millorar la R+D en aquest tema. A la reunió hi va participar en Francisco Lloret com a representant del CREAF, excusant la presència d’en Joan Pino el director que no hi va poder assistir per motius personal. A banda, hi havia representants del CSIC, CIEMAT, AEMET, INIA, IRTA o el BC3, entre altres.

"Hi ha una patrimoni científic en l’àmbit del canvi climàtic a Espanya que s’ha de posar en valor. Aquest patrimoni està dotat de científics de reconeixement internacional, estacions de recerca, equipaments, publicacions i projectes de seguiment a llarg termini que s’han de coordinar i connectar millor", Francisco Lloret.

Entre altres temes, des de la ciència es va recalcar la necessitat de comptar amb un Pla Nacional d’Investigació en matèria de Canvi Climàtic que assegurés, per exemple, coordinació entre equips i la continuïtat de sistemes de monitorització a llarg termini. També es va proposar reforçar la transversalitat dels projectes científics en aquesta temàtica. Tothom va estar d’acord en que el nivell de la recerca en canvi climàtic a Espanya era elevadíssim, però que la fragmentació en grups de recerca i centres repartits pel territori feia que no es veiés un lideratge clar. Per aquest motiu, es va posar molt èmfasis en la necessitat de treballar de forma més integrada, amb estratègies a curt i llarg termini. Crear grups més grans i multidisciplinaris que deixessin lloc a la innovació. Segons Francisco Lloret, “Hi ha una patrimoni científic en l’àmbit del canvi climàtic a Espanya que s’ha de posar en valor. Aquest patrimoni està dotat de científics de reconeixement internacional, estacions de recerca, equipaments, publicacions i projectes de seguiment a llarg termini que s’han de coordinar i connectar millor”.

Tan el ministre de Ciència com la ministra de Transició Ecològica van estar molt receptius i es van comprometre a organitzar futures reunions de debat sobre aquest tema per realitzar estratègies conjuntes davant del repte del canvi climàtic.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ciència assenyala que la natura és una aliada clau contra el canvi climàtic. D'esquerra a dreta, una libèl·lula, un roure i una orquídia. Imatges: Galdric Mossoll
Notícies
Adriana Clivillé

Biodiversitat i crisi climàtica, un tàndem inseparable

En el Dia Internacional de la Biodiversitat promogut per la Convention on Biological Diversity volem posar èmfasi en la seva íntima vinculació amb el canvi climàtic, del que pràcticament esdevé l’altra cara de la moneda.

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia