El CREAF presenta el seu lideratge internacional en el desenvolupament d’estàndards i en la millora de la qualitat de dades ambientals

Joan Masó, investigador del CREAF i de GRUMETS-UAB, juntament amb Nadine Alameh, la CEO de l'Open Geospatial Consortium (OGC).
Joan Masó, investigador del CREAF i de GRUMETS-UAB, juntament amb Nadine Alameh, la CEO de l'Open Geospatial Consortium (OGC).

El CREAF participa en la trobada de l’Open Geospatial Consortium, OGC, un congrés internacional que s’ha celebrat a Madrid i que ha comptat amb la participació de ponents de tot el món i diverses activitats cada dia. Totes elles amb un fil conductor: promoure i compartir experiències al voltant de l’ús d’estàndards que facilitin l’intercanvi d’informació i dades entre diferents països, organitzacions i plataformes.

Des del CREAF, Joan Maso Pau i diversos membres del seu equip, com ara Kaori Otsu, Alba Brobia Ansoleaga i Núria Julià Selvas, que també formen part del grup GRUMETS-UAB, han participat en múltiples sessions. En concret, han compartit la seva experiència i resultats sobre el desenvolupament d’estàndards en dos àmbits: els sistemes d’informació geoespacials, que fan seguiment de l’estat de la Terra, i les plataformes de ciència ciutadana, que emmagatzemen informació sobre biodiversitat i paràmetres mediambientals, com ara la qualitat de l’aigua o de l’aire.

Des del CREAF hem presentat la nostra experiència i resultats sobre el desenvolupament d'estàndards en dos àmbits: els sistemes d'informació geoespacials, que fan seguiment de l'estat de la Terra, i les plataformes de ciència ciutadana, que emmagatzemen informació sobre biodiversitat i paràmetres mediambientals, com ara la qualitat de l'aigua o de l'aire.

D’acord amb Masó, “portàvem esperant dos anys la celebració d’aquest esdeveniment presencial, que finalment ha sigut una oportunitat per accelerar la producció d’estàndards i compartir les nostres experiències, resultats i projectes amb altres membres de l’OGC”. Una de les fites de la conferència és que el grup de Joan Masó ha pogut enviar a votació l’OGC API titles’, una proposta que facilitarà l’accés a dades geoespacials des de la web de l’OGC APIs.

Entre altres sessions, el grup de Masó ha participat en la presentació del nou projecte ILIAD, l’objectiu del qual és crear un ‘Bessó Digital’ de l’oceà que connecti els sensors que recullen informació marítima (temperatura, contaminació, etc.) i l’estandarditzi perquè des pugui emmagatzemar, intercanviar i reutilitzar en recerques globals sobre, per exemple, les conseqüències del canvi climàtic als oceans. “Des del CREAF ens encarreguem de les dades marítimes que provenen de plataformes de ciència ciutadana”, apunta Masó.

També ha estat una oportunitat per compatir propostes que ajudin a identificar el nivell de qualitat de dades geoespacials, una cosa imprescindible per extraure conclusions en les recerques científiques.

També s’hi han presentat propostes per identificar el nivell de qualitat de dades geoespacials, una cosa imprescindible per extraure conclusions en les recerques científiques. El CREAF treballa en la cerca d’aquests criteris a través de projectes europeus com ara WQeMS, que fa seguiment la qualitat de l’aigua dels llacs a través de sensors, i EIFFEL, un projecte que ofereix aplicacions que recullen dades climàtiques estandarditzades en l’àmbit d’observació de la Terra.

En aquesta ocasió també es va discutir l’esborrany de l’estàndard OGC ‘Cloud Optimized GeoTIFF (COG)’, un tipus d’arxiu que facilita fluxos de treball més eficients al núvol. Aquest esborrany és similar a l’estàndard que utilitzen les indústries que treballen amb imatges de satèl·lit per transmetre només la informació necessària per visualitzar un arxiu COG, “i ho fa utilitzant simplement HTTP, sense la necessitat d’instal·lar cap servei de dades”, aclareix Joan Masó.

A més, Joan Masó i Kaori Otsu han col·laborat en la presentació de STAplus, un nou desenvolupament que contribueix a fer que les dades que recullen les plataformes de ciència ciutadana siguin accessibles, interoperables i reutilitzables. STAplus s’ha desenvolupat en el marc del projecte europeu Horizon2020 Cos4Cloud, un projecte de ciència ciutadana i millora tecnològica que coordina l’ICM-CSIC i en el qual el CREAF lidera la part d’interoperabilitat; “STAplus és un resultat del nostre treball en Cos4Cloud. El nostre objectiu ara és que es converteixi en un document de bones pràctiques en l’àmbit de la ciència ciutadana i, potser, també en una extensió oficial de l’estàndard SensorThings API”, assenyala Otsu.

Dia de la interoperabilitat

Per acomiadar la trobada, i coincidint amb el Dia de la Interoperabilitat, Joan Masó, juntament amb l’Institut Geogràfic Nacional d’Espanya i el Fòrum ibèric i Llatinoamericà de l’OGC (ILAF), han organitzat un esdeveniment en espanyol i obert a tothom per  compartir experiències sobre la pròxima generació d’interfícies que afavoreixen la comunicació entre dos sistemes o plataformes diferents, conegudes en les seves sigles en anglès com a Web APIs. “Amb aquest darrer fòrum, ILAF ha organitzat ja 5 “dies de la interoperabilitat” al llarg dels últims 12 anys”.

Pots conèixer més sobre la recerca de Joan Masó en aquest enllaç.

Articles relacionats

Foto: Jose Luís Ordoñez.
Notícies
Anna Ramon

Es busquen 150 amants de la natura per fer de detectius de mamífers

Comença el segon any de recollida de dades de l’Atles de Mamífers de Catalunya, un projecte de ciència ciutadana impulsat per l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El Museu de Ciències Naturals de Granollers i el CREAF, entitats coordinadores, obren una crida a la ciutadania per cercar mamífers o els seus rastres en més de 300 quadrats de 10x10km de Catalunya.

La floració dels rosers s'ha avançat també a les comarques interiors i en regions muntanyoses de Catalunya. A la imatge, un roser florit a Olot l'1 de gener. Font: Josep Maria Mallarach.
Notícies
Anna Ramon

Flors, processionària i mosquits s’avancen amb l’hivern càlid a Catalunya

Els projectes de ciència ciutadana del CREAF alerten aquest hivern de la floració prematura de plantes silvestres, de l’observació de fileres de la processionària del pi abans del que ès habitual i la presència prematura de mosquits tigre i comuns actius a la ciutat de Barcelona.

Efectes de la sequera i la falta d'aigua. Albolote, Granada. Font: Pilar Flores.
Notícies
Veronica Couto Antelo

La sequera i l’escassetat d’aigua, subjectes a debat públic

La ciència de l’aigua no és només ecologia i hidrologia, també inclou geografia, sociologia i filosofia. Aprofundim sobre la connexió entre sequeres, escassetat d’aigua i societat amb Pilar Paneque,
responsable de l’Observatori Ciutadà de la Sequera i Annalies Broekman i Anabel Sànchez, expertes en aigua del CREAF.

Voluntariat del projecte de ciència ciutadana Observatori metropolità de papallones mBMS en un curs de formació sobre papallones. Foto: Pau Guzmán.
Notícies
Pau Guzmán

Aquesta tardor la ciència ciutadana del CREAF surt a escena. Vens a l’espectacle?

El CREAF surt a escena aquest octubre i participarà en les primeres Jornades de Ciència Ciutadana a Sabadell amb diferents sessions. Però l’espectacle no acaba aquí: de mitjans d’octubre a mitjans de novembre és el Mes de la Ciència Ciutadana i està farcit d’activitats. No et perdis res!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia