Search

El CREAF presenta el seu lideratge internacional en el desenvolupament d’estàndards i en la millora de la qualitat de dades ambientals

Joan Masó, investigador del CREAF i de GRUMETS-UAB, juntament amb Nadine Alameh, la CEO de l'Open Geospatial Consortium (OGC).
Joan Masó, investigador del CREAF i de GRUMETS-UAB, juntament amb Nadine Alameh, la CEO de l'Open Geospatial Consortium (OGC).

El CREAF participa en la trobada de l’Open Geospatial Consortium, OGC, un congrés internacional que s’ha celebrat a Madrid i que ha comptat amb la participació de ponents de tot el món i diverses activitats cada dia. Totes elles amb un fil conductor: promoure i compartir experiències al voltant de l’ús d’estàndards que facilitin l’intercanvi d’informació i dades entre diferents països, organitzacions i plataformes.

Des del CREAF, Joan Maso Pau i diversos membres del seu equip, com ara Kaori Otsu, Alba Brobia Ansoleaga i Núria Julià Selvas, que també formen part del grup GRUMETS-UAB, han participat en múltiples sessions. En concret, han compartit la seva experiència i resultats sobre el desenvolupament d’estàndards en dos àmbits: els sistemes d’informació geoespacials, que fan seguiment de l’estat de la Terra, i les plataformes de ciència ciutadana, que emmagatzemen informació sobre biodiversitat i paràmetres mediambientals, com ara la qualitat de l’aigua o de l’aire.

Des del CREAF hem presentat la nostra experiència i resultats sobre el desenvolupament d'estàndards en dos àmbits: els sistemes d'informació geoespacials, que fan seguiment de l'estat de la Terra, i les plataformes de ciència ciutadana, que emmagatzemen informació sobre biodiversitat i paràmetres mediambientals, com ara la qualitat de l'aigua o de l'aire.

D’acord amb Masó, “portàvem esperant dos anys la celebració d’aquest esdeveniment presencial, que finalment ha sigut una oportunitat per accelerar la producció d’estàndards i compartir les nostres experiències, resultats i projectes amb altres membres de l’OGC”. Una de les fites de la conferència és que el grup de Joan Masó ha pogut enviar a votació l’OGC API titles’, una proposta que facilitarà l’accés a dades geoespacials des de la web de l’OGC APIs.

Entre altres sessions, el grup de Masó ha participat en la presentació del nou projecte ILIAD, l’objectiu del qual és crear un ‘Bessó Digital’ de l’oceà que connecti els sensors que recullen informació marítima (temperatura, contaminació, etc.) i l’estandarditzi perquè des pugui emmagatzemar, intercanviar i reutilitzar en recerques globals sobre, per exemple, les conseqüències del canvi climàtic als oceans. “Des del CREAF ens encarreguem de les dades marítimes que provenen de plataformes de ciència ciutadana”, apunta Masó.

També ha estat una oportunitat per compatir propostes que ajudin a identificar el nivell de qualitat de dades geoespacials, una cosa imprescindible per extraure conclusions en les recerques científiques.

També s’hi han presentat propostes per identificar el nivell de qualitat de dades geoespacials, una cosa imprescindible per extraure conclusions en les recerques científiques. El CREAF treballa en la cerca d’aquests criteris a través de projectes europeus com ara WQeMS, que fa seguiment la qualitat de l’aigua dels llacs a través de sensors, i EIFFEL, un projecte que ofereix aplicacions que recullen dades climàtiques estandarditzades en l’àmbit d’observació de la Terra.

En aquesta ocasió també es va discutir l’esborrany de l’estàndard OGC ‘Cloud Optimized GeoTIFF (COG)’, un tipus d’arxiu que facilita fluxos de treball més eficients al núvol. Aquest esborrany és similar a l’estàndard que utilitzen les indústries que treballen amb imatges de satèl·lit per transmetre només la informació necessària per visualitzar un arxiu COG, “i ho fa utilitzant simplement HTTP, sense la necessitat d’instal·lar cap servei de dades”, aclareix Joan Masó.

A més, Joan Masó i Kaori Otsu han col·laborat en la presentació de STAplus, un nou desenvolupament que contribueix a fer que les dades que recullen les plataformes de ciència ciutadana siguin accessibles, interoperables i reutilitzables. STAplus s’ha desenvolupat en el marc del projecte europeu Horizon2020 Cos4Cloud, un projecte de ciència ciutadana i millora tecnològica que coordina l’ICM-CSIC i en el qual el CREAF lidera la part d’interoperabilitat; “STAplus és un resultat del nostre treball en Cos4Cloud. El nostre objectiu ara és que es converteixi en un document de bones pràctiques en l’àmbit de la ciència ciutadana i, potser, també en una extensió oficial de l’estàndard SensorThings API”, assenyala Otsu.

Dia de la interoperabilitat

Per acomiadar la trobada, i coincidint amb el Dia de la Interoperabilitat, Joan Masó, juntament amb l’Institut Geogràfic Nacional d’Espanya i el Fòrum ibèric i Llatinoamericà de l’OGC (ILAF), han organitzat un esdeveniment en espanyol i obert a tothom per  compartir experiències sobre la pròxima generació d’interfícies que afavoreixen la comunicació entre dos sistemes o plataformes diferents, conegudes en les seves sigles en anglès com a Web APIs. “Amb aquest darrer fòrum, ILAF ha organitzat ja 5 “dies de la interoperabilitat” al llarg dels últims 12 anys”.

Pots conèixer més sobre la recerca de Joan Masó en aquest enllaç.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia