Search

El CREAF promou un projecte de divulgació científica adaptat a persones amb discapacitat visual

El projecte posa una especial atenció a les sensacions i a la percepció dels detalls que ens ofereixen aquests ambients naturals
El projecte posa una especial atenció a les sensacions i a la percepció dels detalls que ens ofereixen aquests ambients naturals

El projecte “A peu pels boscos” es basa en l’ús de la percepció com a eina per entendre i viure un ecosistema tan complex com és un bosc. Un conjunt de tallers participatius adaptats i conduïts per un guía expert, permetran que persones amb discapacitat visual millorin els seus coneixements científics en l’àmbit forestal.  Aquest és un projecte impulsat pel CREAF i coordinat per l’empresa Naturalwalks que es duu a terme gràcies al suport de la ONCE i al finançament de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Economia y Competitividad

El projecte posa una especial atenció a les sensacions i a la percepció dels detalls que ens ofereixen aquests ambients naturals
El projecte posa una especial atenció a les sensacions i a la percepció dels detalls que ens ofereixen aquests ambients naturals

El CREAF va idear l’any passat, en el marc de la commemoració de l’Any Internacional dels Boscos, una activitat de divulgació científica per a que persones amb discapacitats visuals poguessis visitar espais naturals singulars i conèixer la metodologia científica en l’àmbit de l’ecologia i la ciència forestal. Aquesta activitat va rebre el nom de “A peu pels boscos” i s’ha iniciat ja amb varies sortides programades gràcies al suport de la ONCE i d’altres entitats que treballen amb aquests col·lectius.

La iniciativa, coordinada per l’empresa Naturalwalks, ha dissenyat una sèrie de tallers participatius adaptats, que permeten divulgar el coneixement dels boscos a través de la percepció com a eina de contacte vivencial amb la naturalesa. Així, a cada visita es combinen explicacions teòriques sobre els aspectes més científics relacionats amb l’ecologia, el maneig del bosc, o la diversitat, amb experiències pràctiques en el terreny, on els invidents viuen en primera persona les tècniques d’anàlisi i d’estudi dels boscos. De forma transversal, es posa una especial atenció a les sensacions i a la percepció dels detalls que ens ofereixen aquests ambients naturals. El llenguatge i metodologia dels tallers estarà fonamentat en potenciar l’ús dels sentits no visuals (olor, tacte, oïda, sabor,etc). Així, s’introdueixen conceptes com la humitat, la quantitat, forma i grandària de les fulles, les textures de les diferents escorces dels arbres o els sons dels habitants que ens envolten.

La ONCE i diferents entitats que treballen amb aquests públic s’han adherit a la proposta i ja hi ha un calendari de diverses sortides programades.

L’objectiu és incentivar les activitats de divulgació entre públics amb deficiències sensorials

El projecte també vol ser l’incentivador d’una nova línia d’activitats relacionades amb el foment de la cultura científica entre el públic amb deficiències sensorials de tot tipus. Donar eines pràctiques per incrementar les habilitats dels participants discapacitats visuals sobre el terreny, augmentar així la seva autonomia i potenciar la seva implicació en el desenvolupament d’activitats dins de les organitzacions de les quals formen part.

L’activitat està oberta a la participació ciutadana amb algun problema visual
L’activitat està oberta a la participació ciutadana amb algun problema visual

Ara amb el bon temps comença la major activitat de sortides per diferents tipus de boscos del territori català (alta muntanya, muntanya mitjana, muntanya baixa).

A més, l’activitat està oberta a la participació ciutadana amb algun problema visual i  per això s’han posat a disposició varies adreces de contacte i un bloc informatiu sobre l’evolució de l’activitat.

Contacte:

Evarist March:  info@naturalwalks.com

Comparteix l'article!

Articles relacionats

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

Notícies
Adriana Clivillé

Com acompanyar el bosc mediterrani davant les pertorbacions del canvi climàtic

Les solucions i el debat sobre com enfortir la resiliència forestal a la conca mediterrània han aplegat fins a 40 persones al curs que el CREAF i CIHEAM Zaragoza han organitzat, amb la col·laboració d’EFI. Hi han participat responsables de presa de decisions d’Albània, Alemanya, Algèria, Espanya, Itàlia, Líban, Malta, Marroc, Portugal, Tunísia i Turquia.

Roure pènol (Quercus robur) a l'Alta Garrotxa. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Com passen la set els arbres? 

Els vegetals juguen un paper fonamental a la Biosfera ja que absorbeixen diòxid de carboni, emeten oxigen i mobilitzen aigua, del sòl a l’atmosfera. Com beuen els arbres, i què passa quan s’acaba l’aigua del substrat?

Silvopastura mitjançant cabres a La petita granja de Clareta, Sant Mateu de Bages. Imatge: Veronica Couto
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què és la silvopastura?

Quan parlem de pastura acostumem a imaginar-nos bestiar que campa àmpliament pels prats verds, però no és l’únic cas. També existeix la silvopastura, on els animals campen per boscos i matollars.

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia