Search

El CREAF s’adhereix a l’European Open Science Cloud, EOSC

Credit: European Open Science Cloud (EOSC) association website.
Credit: European Open Science Cloud (EOSC) association website.

La recentment constituïda associació ‘Núvol Europeu de Ciència Oberta’ (European Open Science Cloud, EOSC, en les seves sigles en anglès) incorpora el CREAF entre els seus membres, a més d’altres centres de recerca i organitzacions de tot Europa.

L’anunci s’ha fet públic a la seva primera assemblea general, on també s’han triat les persones que formaran part de l’equip directiu, entre les quals es troba un investigador de la Universitat Politècnica de ValènciaIgnacio Blanquer. L’objectiu de l’EOSC és crear una infraestructura virtual que aglutini totes les dades, serveis i eines de ciència oberta que es generin a Europa els propers anys, amb la finalitat de posar-los a disposició de tota la comunitat científica. El consorci, al costat de l’equip directiu, treballarà per impulsar el seu desenvolupament i implementació.

L'objectiu de l’EOSC és crear una infraestructura virtual que aglutini totes les dades, serveis i eines de ciència oberta que es generin a Europa els propers anys, amb la finalitat de posar-los a disposició de tota la comunitat científica.

Un altre dels compromisos que implica ser membres de l’EOSC és aportar dades de les diferents línies de recerca del CREAF a aquest núvol. “Això facilitarà que una investigadora o investigador d’un altre país o organització utilitzi la informació pels seus estudis. Per exemple, podria usar les dades de biodiversitat que hem generat al centre per crear models de predicció de distribució d’espècies en diferents escenaris del canvi climàtic”, apunta Joan Masó, investigador del CREAF i del grup GRUMETS de la UAB, i una de les veus que ha promogut l’adherència del centre a l’associació. Joan Masó també creu que és una oportunitat per a impulsar la integració de la informació geoespacial (observació de la terra) i la ciència ciutadana a l’entorn de l’EOSC, camps de recerca que lidera juntament amb el seu grup al CREAF. Aquesta última en concret, a través del projecte europeu d’innovació tecnològica en ciència ciutadana, Cos4Cloud, que coordina el ICM-CSIC i en el qual participa el CREAF.

Un altre dels punts que ressalta Joan Masó és el fet que hi hagi representació espanyola a l’equip directiu. En les seves paraules, “és una bona notícia: Ignacio Blanquer té tot el nostre suport, esperem poder treballar al costat d’ell per a estimular el creixement de l’EOSC i la integració de la ciència espanyola en aquest espai”.

Els estatuts de l’associació estan disponibles en aquest enllaç.

Llista provisional de tots els membres.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Roure pènol (Quercus robur) a l'Alta Garrotxa. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Com passen la set els arbres? 

Els vegetals juguen un paper fonamental a la Biosfera ja que absorbeixen diòxid de carboni, emeten oxigen i mobilitzen aigua, del sòl a l’atmosfera. Com beuen els arbres, i què passa quan s’acaba l’aigua del substrat?

Vespa asiàtica (Vespa velutina). Autoria: cris_mc, iNaturalist.
Notícies
Angela Justamante

EXOCAT organitza una marató per a trobar espècies invasores a Catalunya

Quines són les espècies invasores més comunes? S’està estenent la seva població arreu del territori? Per a poder recollir més informació sobre aquesta problemàtica i generar una base de dades extensa, el CREAF i el DAAC obren el projecte de seguiment de les espècies exòtiques a Catalunya, EXOCAT, a la participació ciutadana i durant 3 dies (del 24 al 26 de maig).

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia