El CREAF s’adhereix a l’European Open Science Cloud, EOSC

Credit: European Open Science Cloud (EOSC) association website.
Credit: European Open Science Cloud (EOSC) association website.

La recentment constituïda associació ‘Núvol Europeu de Ciència Oberta’ (European Open Science Cloud, EOSC, en les seves sigles en anglès) incorpora el CREAF entre els seus membres, a més d’altres centres de recerca i organitzacions de tot Europa.

L’anunci s’ha fet públic a la seva primera assemblea general, on també s’han triat les persones que formaran part de l’equip directiu, entre les quals es troba un investigador de la Universitat Politècnica de ValènciaIgnacio Blanquer. L’objectiu de l’EOSC és crear una infraestructura virtual que aglutini totes les dades, serveis i eines de ciència oberta que es generin a Europa els propers anys, amb la finalitat de posar-los a disposició de tota la comunitat científica. El consorci, al costat de l’equip directiu, treballarà per impulsar el seu desenvolupament i implementació.

L'objectiu de l’EOSC és crear una infraestructura virtual que aglutini totes les dades, serveis i eines de ciència oberta que es generin a Europa els propers anys, amb la finalitat de posar-los a disposició de tota la comunitat científica.

Un altre dels compromisos que implica ser membres de l’EOSC és aportar dades de les diferents línies de recerca del CREAF a aquest núvol. “Això facilitarà que una investigadora o investigador d’un altre país o organització utilitzi la informació pels seus estudis. Per exemple, podria usar les dades de biodiversitat que hem generat al centre per crear models de predicció de distribució d’espècies en diferents escenaris del canvi climàtic”, apunta Joan Masó, investigador del CREAF i del grup GRUMETS de la UAB, i una de les veus que ha promogut l’adherència del centre a l’associació. Joan Masó també creu que és una oportunitat per a impulsar la integració de la informació geoespacial (observació de la terra) i la ciència ciutadana a l’entorn de l’EOSC, camps de recerca que lidera juntament amb el seu grup al CREAF. Aquesta última en concret, a través del projecte europeu d’innovació tecnològica en ciència ciutadana, Cos4Cloud, que coordina el ICM-CSIC i en el qual participa el CREAF.

Un altre dels punts que ressalta Joan Masó és el fet que hi hagi representació espanyola a l’equip directiu. En les seves paraules, “és una bona notícia: Ignacio Blanquer té tot el nostre suport, esperem poder treballar al costat d’ell per a estimular el creixement de l’EOSC i la integració de la ciència espanyola en aquest espai”.

Els estatuts de l’associació estan disponibles en aquest enllaç.

Llista provisional de tots els membres.

Articles relacionats

La floració dels rosers s'ha avançat també a les comarques interiors i en regions muntanyoses de Catalunya. A la imatge, un roser florit a Olot l'1 de gener. Font: Josep Maria Mallarach.
Notícies
Anna Ramon

Flors, processionària i mosquits s’avancen amb l’hivern càlid a Catalunya

Els projectes de ciència ciutadana del CREAF alerten aquest hivern de la floració prematura de plantes silvestres, de l’observació de fileres de la processionària del pi abans del que ès habitual i la presència prematura de mosquits tigre i comuns actius a la ciutat de Barcelona.

Efectes de la sequera i la falta d'aigua. Albolote, Granada. Font: Pilar Flores.
Notícies
Veronica Couto Antelo

La sequera i l’escassetat d’aigua, subjectes a debat públic

La ciència de l’aigua no és només ecologia i hidrologia, també inclou geografia, sociologia i filosofia. Aprofundim sobre la connexió entre sequeres, escassetat d’aigua i societat amb Pilar Paneque,
responsable de l’Observatori Ciutadà de la Sequera i Annalies Broekman i Anabel Sànchez, expertes en aigua del CREAF.

Voluntariat del projecte de ciència ciutadana Observatori metropolità de papallones mBMS en un curs de formació sobre papallones. Foto: Pau Guzmán.
Notícies
Pau Guzmán

Aquesta tardor la ciència ciutadana del CREAF surt a escena. Vens a l’espectacle?

El CREAF surt a escena aquest octubre i participarà en les primeres Jornades de Ciència Ciutadana a Sabadell amb diferents sessions. Però l’espectacle no acaba aquí: de mitjans d’octubre a mitjans de novembre és el Mes de la Ciència Ciutadana i està farcit d’activitats. No et perdis res!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia