Search

El CREAF soci promotor del Centre en Resiliència Climàtica d’Eurecat

La principal seu del Centre en Resiliència Climàtica estarà ubicada a Eurecat Amposta, tot i que actuarà en tot el territori i tindrà una forta projecció internacional.  La iniciativa ha estat impulsada per Eurecat, l’Ajuntament d’Amposta i la Universitat Rovira i Virgili, i compta amb el suport i col·laboració d’institucions i entitats vinculades a la recerca com el CREAF.

Els propers quatre anys Catalunya veurà fet realitat el nou Centre en Resiliència Climàtica (CRC), una iniciativa amb projecció internacional impulsada per Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, juntament amb l’Ajuntament d’Amposta i la Universitat Rovira i Virgili, en col·laboració amb diferents agents i organitzacions com el CREAF. L’objectiu del CRC serà el de potenciar la lluita contra l’emergència climàtica i un ferm compromís amb la transició ecològica a Catalunya, Espanya i la Mediterrània, a partir de la recerca, la tecnologia i la innovació.

El desplegament de les activitats i les inversions en laboratoris del Centre en Resiliència Climàtica suposaran inversions de més de 12 milions d’euros en el pròxim quadrienni. El centre utilitzarà metodologies innovadores relacionades amb la ciència ciutadana i promourà, en col·laboració amb altres entitats, la generació de noves iniciatives empresarials que aportin solucions tecnològiques per a lluitar contra el canvi climàtic. A més, impulsarà conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili, activitats formatives en l’àmbit del canvi climàtic, ja que es preveu una demanda creixent de professionals d’aquestes disciplines.

El Centre en Resiliència Climàtica s’implementarà sobre un model de col·laboració publico-privada, amb la participació de tots els agents de l’ecosistema d’innovació, incloent també la participació ciutadana; en coordinació amb l’administració pública, i en total alineació amb les polítiques d’adaptació al canvi climàtic de caràcter nacional i internacional.

Joan Pino

La ‘resiliència ecològica’ és a la capacitat d’un sistema ecològic per recuperar les seves propietats després de veure’s alterat per un pertorbació. Com a ecòlegs esperem aportar tot el nostre coneixement i establir col·laboracions transversals i productives.

JOAN PINO, director del CREAF. 

9 socis promotors

El Centre en Resiliència Climàtica compta com a socis promotors amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament d’Amposta, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), el CREAF, la Fundació Catalunya La Pedrera, la Fundación Empresa y Clima, l’Observatori de l’Ebre, SEO/BirdLIfe i la Universitat Rovira i Virgili.

El Dr. Carles Ibáñez, director de l’Àrea de Canvi Climàtic d’Eurecat assumirà la direcció científica del CRC. El centre treballarà de forma coordinada amb les institucions de recerca, els agents socials i econòmics, el teixit empresarial i les administracions públiques, per sumar capacitats en la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

El centreneix a les Terres de l’Ebre, un dels territoris més amenaçats de la Mediterrània, on els impactes del canvi climàtic ja són una realitat, especialment al delta de l’Ebre, amb efectes en els ecosistemes, l’agricultura, la pesca, l’aqüicultura i altres sectors econòmics. Carles Ibàñez, director científic del CRC.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Espècie Pinus Uncinata, una de les espècies d'arbres que inclou l'estudi. Lloc: Pedraforca, Catalunya. Autoria: Laia andreu-Hayles.
Notícies
Angela Justamante

L’aire a Europa és el més sec dels últims 400 anys

Una recerca publicada a Nature Geoscience, en la qual ha participat la Universitat de Barcelona i el CREAF, demostra que des de principis del segle XXI, l’aire de gran part d’Europa s’ha tornat més sec que en qualsevol període anterior, i que aquesta tendència continua. Les regions més afectades es troben a la regió occidental.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia