Search

El curs “SIG aplicat a la gestió forestal” va superar les expectatives

El curs es va realitzar al CREAF.
El curs es va realitzar al CREAF.

El 25 i 26 de juny es va impartir el curs de “SIG aplicat a la gestió forestal” al CREAF, organitzat pel projecte MENFRI.  L’objectiu del curs era informar dels recursos de sistemes d’informació geogràfica públics i gratuïts, especialment aplicables a la tecnologia més accessible, com tauletes i mòbils.

El curs es va realitzar al CREAF.
El curs es va realitzar al CREAF.

Al curs hi van assistir propietaris i gestors forestals interessats per les noves tecnologies i va ser impartit per Jordi Vayreda i Lluís Comas del CREAF. A més, MENFRI va potenciar la participació d’alumnes magrebís tant presencialment com online, gràcies a la traducció simultània de les classes teòriques.

L’ambient va ser molt agradable, segons Enrique Doblas, investigador principal del projecte MENFRI, i les preguntes dels assistents van ser constants, especialment quan van posar els coneixements en pràctica al camp amb les eines presentades a classe.

El curs va ser el punt i final d’una setmana d’esdeveniments organitzats pel projecte MENFRI, incloent una reunió d’experts de diversos àmbits de la gestió forestal de tot el Mediterrani i una excursió per conèixer la gestió de la propietat forestal a Catalunya.

Podeu descarregar el material del curs als enllaços següents:

• Com utilitzar el GPS del mòbil o tableta amb finalitats forestals

 Aplicacions de la teledetecció en gestió i planificació forestal (Aleixandre Verger)

 Alguns exemples de l’ús de LiDAR en aplicacions forestals (Jordi Vayreda)

 Introducció a Open Foris (www.openforis.org/)
• Introducció a Open Foris Collect. Introducció de les dades de camp a Open Foris Collect
 Introducció a Open Foris Calc. Utilització d’Open Foris Calc per a fer càlculs i generar resultats forestals amb Saiku.

• Introducció al mòdul Geospatial Toolkit

• Visualitzadors i/oservidors gratuits de cartografia

• Introducció de les dades de camp amb MOTI

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Finca Planeses a la Garrotxa (Catalunya), on s'implementa l'agricultura i ramaderia regeneratives. Autoria: Galdric Mossoll.
Notícies
Angela Justamante

L’ús extensiu del territori és la millor estratègia per a revertir el despoblament rural i protegir la natura

Espanya, segons dades de l’INAP, ha perdut 5,3 milions d’habitants entre 1960 i 2021. Davant d’aquest escenari, un dels grans objectius de la política actual ha estat revertir aquesta situació. Tot i això, en un moment de crisi de biodiversitat, fer retornar gent a l’entorn rural pot ser vist com una amenaça per la conservació de la natura.

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

Silvopastura mitjançant cabres a La petita granja de Clareta, Sant Mateu de Bages. Imatge: Veronica Couto
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què és la silvopastura?

Quan parlem de pastura acostumem a imaginar-nos bestiar que campa àmpliament pels prats verds, però no és l’únic cas. També existeix la silvopastura, on els animals campen per boscos i matollars.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia