Search

BeWater reuneix ciutadans i científics a la Tordera per debatre el futur de l’aigua a la conca

Momento del taller participativo. Foto: Sarah Adams (EFI)
Momento del taller participativo. Foto: Sarah Adams (EFI)

El procés participatiu que engega avui el projecte BeWater a la Tordera i a les altres conques del Mediterrani té com a objectiu  involucrar la societat en el debat sobre els usos actuals de l’aigua i elaborar de forma conjunta plans de gestió de l’aigua adaptats als futurs escenaris de canvi climàtic.

Moment del taller participatiu. Foto: Sarah Adams (EFI)
Moment del taller participatiu. Foto: Sarah Adams (EFI)

Les projeccions futures de canvi climàtic apunten que cada cop hi hauran més episodis extrems de sequera o inundacions a la regió mediterrània. Concretament per la Tordera, els estudis realitzats pel CREAF indiquen que cap al 2030 es veurà una disminució de la recarrega dels aqüífers de gairebé un 10% i reduccions de cabals al riu que poden arribar al 37% a finals de segle (2100). Aquests fets provocaran greus pèrdues socioeconòmiques i impactes ambientals rellevants en aquesta conca. Emmarcat en aquest context, i tenint molt en compte la creixent preocupació social en l’àmbit de l’aigua, el projecte europeu BeWater ha començat avui una primera etapa del projecte on es duran a terme tallers de debat i de col·laboració entre ciutadans i científics a les 4 conques d’estudi: la Tordera (Catalunya), Vipava (Eslovènia), Pedieos (Xipre) i Rmel (Tunísia).

 “Els científics presentarem els problemes que comportarà el canvi climàtic en la disponibilitat d’aigua als ciutadans de cada una de les conques i,  entre tots, generarem propostes per disminuir la vulnerabilitat de la conca i dels seus habitants”

Al taller de la conca de la Tordera, que ha tingut lloc a la Rectoria Vella de Sant Celoni, hi han estat involucrats els científics del CREAF que coordinen el projecte i més de  de 30 persones del territori. Totes elles han estat seleccionades per a donar la màxima representativitat possible de les diferents visions sobre la gestió del aigua a la conca (ONG’s, comunitats de regants, representants de l’administració, de Parcs Naturals, d’indústries, d’escoles, pagesos, etc). El projecte preveu moltes altres interaccions en el futur, tant a través d’accions que involucren grups de treball a la Conca com activitats per implicar activament la ciutadania local.

“El procés participatiu que engeguem a la Tordera i a les altres conques té com a objectiu  involucrar la societat en el debat sobre els usos actuals de l’aigua i els seus problemes associats”, comenta Anabel Sánchez, la coordinadora del projecte.

Aquest primer pas ha de conduir, a mesura que avanci el projecte, a l’elaboració conjunta de plans de gestió de l’aigua adaptats als futurs escenaris que ens esperen.

Visita la web del projecte www.bewaterproject.eu

Facebook https://www.facebook.com/bewaterproject 

Twitter  @bewater_project 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia