Search

El projecte MEDACC provarà mesures innovadores d’adaptació al canvi climàtic

El riu Segre al seu pas per Lleida
El riu Segre al seu pas per Lleida

El projecte, que serà co-finançat pel programa LIFE de la Comissió Europea, neix amb l’objectiu de provar aquestes mesures  en l’ús de l’aigua, l’agricultura i la gestió forestal al voltant de tres conques hidrogràfiques catalanes: la de la Muga, la del Ter i la del Segre. El projecte ha estat liderat per l’Oficina Catalana pel Canvi Climàtic (OCCC) i el CREAF,  i compta amb la participació de dos socis més,  l’IRTA i el Instituto Pirenaico de Ecología (IPE-CSIC)

El riu Segre al seu pas per Lleida
El riu Segre al seu pas per Lleida

La conca mediterrània es una de les àrees més susceptibles del món davant dels impactes del canvi global, sobretot pel que fa a la disponibilitat d’aigua, que anirà en decreixement. El projecte LIFE MEDACC és una oportunitat excel·lent per fer conèixer a la Comissió Europea tan els avenços de Catalunya per afrontar els impactes del canvi climàtic que recull l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic (ESCACC), com el coneixement generat a les institucions de recerca i centres tecnològics. En aquest context, LIFE MEDACC dóna continuïtat a projectes previs, com l’ACCUA, un projecte de recerca de la Fundació CatalunyaCaixa  liderat pel CREAF i finalitzat el 2012, on es constatava que Catalunya haurà d’adaptar-se a un futur cada cop més àrid i on els experts ja alertaven que s’haurien de començar a posar en marxa estratègies i polítiques d’adaptació a aquest nou escenari.

Recentment, la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea ha informat que es cofinançarà la proposta de projecte que té per títol LIFE12 ENV/ES/000536 “Demonstration and validation of innovative methodology for regional climate change adaptation in the Mediterranean area (LIFE MEDACC)” i que rebrà un finançament de la Comissió de 1.2 milions d’euros.

Els resultats esperats del LIFE MEDACC contribuiran a quantificar com l’adaptació pot reduir la vulnerabilitat dels sistemes naturals i socials al canvi climàtic, i quins són els costos econòmics i ambientals associats  a l’aplicació o no d’aquestes mesures d’adaptació.

Si les mesures proposades es demostren eficaces, tota l’àrea Mediterrània se’n podrà beneficiar.

S’estudiaran tres conques catalanes per donar respostes d’abast mediterrani

D’altra banda, LIFE MEDACC pretén avaluar en detall els impactes i vulnerabilitats del canvi del clima i dels usos del sòl a les conques hidrogràfiques de la Muga, el Ter i el Segre. Així mateix farà una diagnosi i avaluarà mesures d’adaptació que ja s’han aplicat en aquests espais i proposarà una estratègia d’adaptació específica per cada una d’aquestes tres conques a través d’un pla d’acció. Per fer realitat tots aquests objectius, els investigadors i tècnics comptaran també amb experts del propi territori i les parts interessades, que intervindran en diverses activitats participatives.

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Paisatge de la Vall d'Òdena després de l'incendi del 2015. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Què és la desertificació i com prevenir-la?

Sabies que a Catalunya dues terceres parts del territori són vulnerables a la desertificació? Concretament les comarques de la conca de l’Ebre i centrals de Tarragona i Lleida.

El tècnic de comunicació Galdric Mossoll serà una de les cares del CREAF al TikTok.
Notícies
CREAF

El CREAF estrena canal de TikTok 

Avui, Dia Mundial del Medi Ambient, el CREAF suma una fita al seu objectiu de difondre la recerca catalana entre tots els públics i s’obre canal de TikTok, la xarxa per excel·lència dels més joves. El contingut que s’hi trobarà serà divulgatiu, naturalista, fresc i en català. Feu-nos follow a @CREAF_ecologia!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia