El projecte MENFRI reuneix experts per cooperar cap a un ús sostenible i rendible dels boscos de la Mediterrània

Els experts reunits en el marc del projecte MENFRI a Marroc
Els experts reunits en el marc del projecte MENFRI a Marroc

El 26 de maig experts de diferents sectors (indústria, ONG, ciència, política, etc) i provinents de diferents països es van trobar al Marroc per era avaluar l’organització i desenvolupament del sector forestal en els països mediterranis.

Els experts reunits en el marc del projecte MENFRI a Marroc
Els experts reunits en el marc del projecte MENFRI a Marroc

MENFRI és un projecte de recerca i desenvolupament finançat per la UE que té l’objectiu de fomentar la cooperació internacional entre el nord i el sud de la Mediterrània en l’àmbit de la gestió forestal. Amb la creació d’una nova plataforma, MENFRI vol que els països implicats intercanviïn bones pràctiques, contactes i coneixement sobre la silvicultura mediterrània i el seu desenvolupament.

El projecte pretén fomentar la gestió forestal mediterrània com un sector innovador i generador d'ocupació capaç de fer front als canvis globals que amenacen el planeta.

S’ha observat una tendència a l’ abandonament dels boscos al nord de la Mediterrània, la qual cosa augmenta el risc d’incendis i plagues, explica des del CREAF Enrique Doblas, director del projecte. D’altra banda, un refrany marroquí il·lustra a la perfecció la problemàtica dels països del sud de la Mediterrània: “Els homes entren al bosc, el desert els segueix”.

El projecte MENFRI sosté que les iniciatives que busquen la sostenibilitat en la gestió forestal han d’incloure de la mateixa manera la seva rendibilitat, posant en valor, per exemple, els productes d’alta qualitat que es poden obtenir amb aquesta gestió. “Hem de demostrar el valor econòmic afegit del bosc mediterrani i el potencial de creixement que es pot obtenir amb l’explotació sostenible dels seus productes i subproductes”, assenyala el Sr. Gaston Franco, membre del Parlament Europeu. De fet, els impactes del canvi climàtic al bosc no només tenen repercussions importants sobre el funcionament i el creixement de les empreses que treballen en el sector forestal, sinó que també repercuteixen en la societat com a part de l’ecosistema forestal. És per això que el professor Rachida Nafaa, de la Universitat Hassan II, subratlla la importància d’alinear la investigació, els objectius tècnics, socials i econòmics.

El Sr. Nicolas Luigi, de PRO Sylva França, i el Sr. Joan Rovira, des del Consorci Forestal de Catalunya, van destacar durant la trobada que la manca de coherència en termes de polítiques forestals i la poca inversió econòmica en el sector forestal són un obstacle important que dificulta la creació d’empreses i la seva prosperitat. A més tots dos van ressaltar que els propietaris dels boscos mediterranis i les PIMEs del sector forestal han de treballar units per conservar els serveis forestals i revitalitzar el sector.

Els participants del taller van concloure que per tal d'arribar a una òptima gestió forestal, la formació, la comunicació i la investigació aplicada han d'implementar-se sobre el terreny.

A part de l’equip MENFRI, aquesta trobada va reunir experts en gestió forestal i cooperació de països del nord i del sud, incloent: Prof. Ing. Danilo Monarca de la Universitat de Tuscia, Sr. Gaston Franco; Sr. Youseff Saadani, director general del Ministeri d’Agricultura i Boscos de Tunísia; Rafael Rodríguez del Consell Superior d’Investigacions Científiques; Sr. Mohammed Benzyane, expert en gestió de recursos naturals en la consultoria Betaf; El Sr. Nicolas Luigi; i el Sr. Mhammed Bouhaloua i el Sr. Zaki Ahlafi, els experts forestals de la Universitat Hassan II.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Foto: Sabine, Pixabay.
Notícies
Angela Justamante

10 alertes que la ciència del clima llança a l’inici de la COP28

Durant la COP28 s’ha fet públic un informe amb 10 missatges urgents per a contribuir al full de ruta que marcarà aquesta cimera. L’investigador del CREAF Marcos Fernández, qui ha rebut amb la beca de l’European Research Council (ERC), és l’únic representant d’Espanya.

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia