El projecte REPLIM segueix de ben a prop els llacs i torberes del Pirineu

Imatge del projecte REPLIM
Imatge del projecte REPLIM

El CREAF forma part del projecte REPLIM, una iniciativa que pretén avaluar els impactes del canvi climàtic al Pirineu a través de l’estudi de llacs i torberes. El projecte, liderat per l’Institut Pirinenc d’Ecologia, va iniciar el seu camí el passat juliol.

Imatge del projecte REPLIM
Imatge del projecte REPLIM

El projecte REPLIM té com objectiu principal caracteritzar el canvi climàtic i identificar els impactes passats i futurs sobre llacs i torberes del Pirineu. Sobretot per acabar desenvolupant una estratègia de gestió integrada en el desenvolupament social i econòmic del territori pirinenc. Per a fer-ho, el REPLIM també té un clar component de sensibilització i col·laboració amb la ciutadania del territori.

Un dels primers passos del REPLIM és analitzar quins llacs i torberes pirinenques seran les més adequades per fer-ne el seguiment.

Un dels primers passos del REPLIM és analitzar quins llacs i torberes pirinenques seran les més adequades per fer-ne el seguiment. La xarxa que s’estableixi en aquests ecosistemes, especialment vulnerables, ha de permetre avaluar l’impacte del canvi climàtic al territori i desenvolupar polítiques de mitigació i adaptació. “Encara s’estan definint els llocs que formaran part de la xarxa, però és segur que l’estany Redon s’hi inclourà, ja que és el llac del que més informació disposem i esdevindrà un dels nuclis d’observació primordial de la xarxa de seguiment del REPLIM”, comenta Marisol Felip, coordinadora del projecte al CREAF.

El grup de recerca del CREAF que participa en el projecte té un gran coneixement sobre l’estat passat i present dels estanys del Pirineu fruit de més de 30 anys d’estudis. “El centre també s’encarregarà de desenvolupar noves metodologies per a mesurar indicadors que siguin aplicables al control regular de la xarxa”, explica la investigadora del CREAF.

Pretén adaptar el territori al nou escenari de canvi climàtic i consta de tres projectes a més del REPLIM: el CANOPÉE, el FLORAPYR, i el CLIMPY.

El REPLIM és un projecte que complementa el programa OPCC2 de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic. Un programa que pretén adaptar el territori al nou escenari de canvi climàtic i consta de tres projectes a més del REPLIM: el CANOPÉE, centrat en l’observació dels boscos; el FLORAPYR, que monitoritza les espècies vegetals; i el CLIMPY, que estudia l’evolució i la tendència del clima al Pirineu.

El projecte REPLIM està previst que duri tres anys, fins el juny de 2019, i inclou diversos socis de les diferents regions que integren el Pirineu. L’Institut Pirinenc d’Ecologia (IPE-CSIC) n’és el coordinador, i a més del CREAF també hi participen el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), la Universitat del País Basc (UPV/EHU), la Universitat de Navarra, la Université de Pau et des Pays de l’Adour (UPPA), i el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS). El REPLIM està finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del programa POCTEFA 2014-2020, que vetlla pel desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, Andorra i França.

Articles relacionats

Alba Anadon cavant la zona on s’enterraran algunes de les bosses de te al Pirineu. Imatge: Alba Anadon
Agenda
Veronica Couto Antelo

Un te per estudiar el canvi climàtic 

Diuen que la ciència molts cops supera la ficció i la iniciativa Teabag Index n’és un exemple. L’estrella d’aquest projecte és un objecte tan quotidià com una bosseta de te o roibos i està ajudant a investigadores de tot el món a entendre millor el canvi climàtic. De quina manera?

Ocell banyant-se a una font (Font: Timothy Kindrachuk per a Unsplash)
Coneixement
Florencia Florido

Què és un refugi climàtic?

Un refugi climàtic és una zona natural o urbana que ofereix unes condicions ambientals benignes per protegir-se d’un context desfavorable. Les condicions de cada refugi climàtic determinen si beneficien més a una espècie o a una altra –inclosa la humana– depenent de les necessitats de cadascuna. 

Tèrmit subterrani asiàtic (Coptotermes gestroi). Autor: Thomas Chouvenc
Notícies
CREAF

Els tèrmits acceleraran el canvi climàtic perquè s’expandiran arreu del món i incrementaran el seu consum de fusta

Una recerca internacional ha pogut comprovar que, per cada augment de temperatura de 10°C, els tèrmits incrementen 6,8 vegades la descomposició de fusta. Amb el canvi climàtic, l’àrea de distribució d’aquests insectes augmentarà, amplificant aquest efecte d’alliberament de CO2 que actualment no recullen els models climàtics.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia