El projecte REPLIM segueix de ben a prop els llacs i torberes del Pirineu

Imatge del projecte REPLIM
Imatge del projecte REPLIM

El CREAF forma part del projecte REPLIM, una iniciativa que pretén avaluar els impactes del canvi climàtic al Pirineu a través de l’estudi de llacs i torberes. El projecte, liderat per l’Institut Pirinenc d’Ecologia, va iniciar el seu camí el passat juliol.

Imatge del projecte REPLIM
Imatge del projecte REPLIM

El projecte REPLIM té com objectiu principal caracteritzar el canvi climàtic i identificar els impactes passats i futurs sobre llacs i torberes del Pirineu. Sobretot per acabar desenvolupant una estratègia de gestió integrada en el desenvolupament social i econòmic del territori pirinenc. Per a fer-ho, el REPLIM també té un clar component de sensibilització i col·laboració amb la ciutadania del territori.

Un dels primers passos del REPLIM és analitzar quins llacs i torberes pirinenques seran les més adequades per fer-ne el seguiment.

Un dels primers passos del REPLIM és analitzar quins llacs i torberes pirinenques seran les més adequades per fer-ne el seguiment. La xarxa que s’estableixi en aquests ecosistemes, especialment vulnerables, ha de permetre avaluar l’impacte del canvi climàtic al territori i desenvolupar polítiques de mitigació i adaptació. “Encara s’estan definint els llocs que formaran part de la xarxa, però és segur que l’estany Redon s’hi inclourà, ja que és el llac del que més informació disposem i esdevindrà un dels nuclis d’observació primordial de la xarxa de seguiment del REPLIM”, comenta Marisol Felip, coordinadora del projecte al CREAF.

El grup de recerca del CREAF que participa en el projecte té un gran coneixement sobre l’estat passat i present dels estanys del Pirineu fruit de més de 30 anys d’estudis. “El centre també s’encarregarà de desenvolupar noves metodologies per a mesurar indicadors que siguin aplicables al control regular de la xarxa”, explica la investigadora del CREAF.

Pretén adaptar el territori al nou escenari de canvi climàtic i consta de tres projectes a més del REPLIM: el CANOPÉE, el FLORAPYR, i el CLIMPY.

El REPLIM és un projecte que complementa el programa OPCC2 de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic. Un programa que pretén adaptar el territori al nou escenari de canvi climàtic i consta de tres projectes a més del REPLIM: el CANOPÉE, centrat en l’observació dels boscos; el FLORAPYR, que monitoritza les espècies vegetals; i el CLIMPY, que estudia l’evolució i la tendència del clima al Pirineu.

El projecte REPLIM està previst que duri tres anys, fins el juny de 2019, i inclou diversos socis de les diferents regions que integren el Pirineu. L’Institut Pirinenc d’Ecologia (IPE-CSIC) n’és el coordinador, i a més del CREAF també hi participen el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), la Universitat del País Basc (UPV/EHU), la Universitat de Navarra, la Université de Pau et des Pays de l’Adour (UPPA), i el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS). El REPLIM està finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del programa POCTEFA 2014-2020, que vetlla pel desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, Andorra i França.

Articles relacionats

Fotografia: Sergio de Miguel
Notícies
CREAF

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL) i on ha intervingut el nostre investigador Miquel de Cáceres.

Fotografia d'Unsplash.
Coneixement
Carles Castell Puig

Ens hauríem de fer grans…

En una entrada anterior en aquest mateix blog, parlàvem de les dificultats de comunicar adequadament les problemàtiques ambientals. No resulta senzill explicar amb claredat el complex canemàs de causes i efectes relacionats amb els nostres impactes negatius sobre el medi natural, i de retruc sobre la nostra salut i benestar, sense caure en el catastrofisme o la frivolització.

La ministra de MITECO, Teresa Ribera, amb el Director del CREAF, Joan Pino, i diversos investigadors i investigadores del centre.
Notícies
Angela Justamante

La ministra Teresa Ribera visita el CREAF

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), Teresa Ribera, visita el CREAF amb l’objectiu de conèixer el centre i la seva activitat científica.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia