Aquest pas ubica el MiraMon entre els pioners dels software de teledetecció d’ús gratuït i afegeix l’eina a la llista de Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) que aposten per l’ús lliure.
Després de 23 anys de constant evolució i millora, el MiraMon vol fer un pas endavant i esdevenir un referent internacional. Per aconseguir-ho, l’equip i el seu creador han decidit que el MiraMon sigui gratuït des d’aquest setembre per a la comunitat educativa de tot el món: centres educatius, entitats vinculades i estudiants.
[DESCARREGA AQUÍ EL MIRAMON DE FORMA GRATUÏTA]
“Hem fet aquesta aposta amb la voluntat d’ampliar-ne el nombre d’usuaris, no només d’Espanya, sinó d’arreu d’Europa i del món”, comenta Xavier Pons, catedràtic de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigador del CREAF, creador del MiraMon.
“Amb aquesta decisió la nostra posició pionera de softwares aplicats a teledetecció des d’una plena integració SIG continua a través de la gratuïtat i ens afegim als altres SIG que ja ofereixen els seus programes sense cap cost”, conclou.
La seva solidesa, potencia i rigor, sumats a la facilitat d’obtenir-lo gratuïtament, han convertit el MiraMon en un dels Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) i Teledetecció més coneguts i utilitzats a Catalunya. Allà compta amb milers d’usuaris que des de la seva creació, el 1994, poden utilitzar-lo gratuïtament gràcies a un conveni amb la Generalitat de Catalunya. Amb aquesta decisió el creador i el seu equip esperen repetir aquest èxit a molts altres països.
Darrere del MiraMon hi ha un equip de professionals del CREAF i de la UAB amb més de 20 anys d’experiència desenvolupant SIG, tractant imatges de satèl·lit i gestionant servidors, portals de dades geoespacials i grans volums de dades (Big Data).
Una eina pensada per a l’educació
Unes 200,000 persones utilitzen el MiraMon en 38 països diferents. En destaquen, amb diversos Postgraus i Màsters, la UAB a Catalunya o la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) a tota Espanya. També en són usuaris centres de recerca, instituts de secundària i Parcs Naturals.
El MiraMon Professional gratuït té unes funcionalitats úniques molt útils per a l’educació. En primer lloc perquè bona part dels seus desenvolupadors són també docents i el dissenyen i milloren contínuament per maximitzar la seva aplicació didàctica. En segon lloc, però també important, perquè s’instal·la i es gestiona de forma molt fàcil en aules o laboratoris ja que no té dependències de configuracions/compilacions de terceres parts ni problemes de validacions de llicència.
El MiraMon te una estructura robusta que es comporta de forma homogènia en diverses plataformes i versions de sistemes operatius.
D’altra banda, el MiraMon té al darrere un equip de desenvolupament professional que pot oferir un servei personalitzat i ininterromput per correu o, sota demanda, per telèfon. A més, hi ha fòrums multiidiomàtics d’usuaris on consultar dubtes, un Diari de Versions on es va informant de totes les millores i correccions i es pot assistir a un gran ventall de cursos bàsics, avançats o fets a mida per millorar en l’ús de l’eina.
Fet a mida per la R+D en observació de la Terra
El MiraMon té una especial potència com a software de teledetecció, amb prestacions superiors a altres SIG. Disposa d’eines especialment dissenyades per a aquesta finalitat, com ara correcció de la geometria de les imatges preses des de satèl·lits, avions o drons, correcció de les dades radiomètriques captades (en l’espectre solar, en el tèrmic, etc), metadades normalitzades per plataforma i sensor (que permeten un ús fàcil i rigorós alhora), suport conjunt a les múltiples bandes espectrals captades pels instruments de teledetecció, convertidors de les imatges en mapes temàtics (classificadors), o generació avançada d’estadístics diversos per a conèixer la qualitat dels productes obtinguts des del punt de vista del productor i de l’usuari, entre d’altres.
Així mateix, compta amb un gestor de metadades molt complet i especialitzat que incorpora dues eines. D’una banda té el Gestor de Metadades (GeMM) que permet generar, editar i desar les metadades i les relacions amb altres bases de dades d’una capa o d’una sèrie cartogràfica. El GeMM segueix la Directiva INSPIRE i és conforme amb els estàndards (ISO 19115, FGDC, etc).
A diferència d'altres aplicacions simplement documentals el MiraMon controla la consistència de les metadades i comprova la seva coherència amb les dades.
D’altra banda també té una aplicació anomenada Catàleg de Metadades, dissenyada conforme a l’esquema i els elements Core ISO 19115, que permet crear una interfície web personalitzable per a consultar-los.
Per últim, el MiraMon permet automatitzar molts processos gràcies al disseny i a la implementació d’algoritmes en entorns distribuïts d’altes prestacions o en ordenadors multi-nucli (el que anomenem paral·lelització, que permet tractar moltíssimes més dades i que fa el MiraMon singular en el seu sector).
Una eina de prova i desenvolupament d’estàndards internacionals
L’equip MiraMon té diversos projectes europeus actius sobre estàndards internacionals i interoperabilitat i, a més, participa en multitud de plataformes internacionals sobre aquest tema.
MiraMon és una plataforma de desenvolupament i experimentació dels principals estàndards geoespacials d’interoperabilitat.
A partir de tecnologia MiraMon de codi obert, per exemple, es poden crear portals interoperables de visualització, consulta i descàrrega de geoinformació per Internet.