Els boscos europeus amb més riquesa d’espècies d’arbres produeixen més fusta

Els boscos són considerats el major embornal terrestre de carboni (C), doncs tenen una gran capacitat per absorbir el carboni atmosfèric. La producció de fusta és un dels principals components d'aquesta absorció.
Els boscos són considerats el major embornal terrestre de carboni (C), doncs tenen una gran capacitat per absorbir el carboni atmosfèric. La producció de fusta és un dels principals components d'aquesta absorció.

La producció de fusta en boscos mixtes és un 24% més alta que en boscos on només s’hi troba una sola espècie. L’estudi apunta que la incorporació d’espècies arbòries diferents en un bosc augmenta l’eficiència en l’ús dels recursos.

Els boscos són considerats el major embornal terrestre de carboni (C), doncs tenen una gran capacitat per absorbir el carboni atmosfèric. La producció de fusta és un dels principals components d'aquesta absorció.
Els boscos són considerats el major embornal terrestre de carboni (C), la producció de fusta és un dels principals components d’aquesta absorció.

Els boscos són considerats el major embornal terrestre de carboni (C), doncs tenen una gran capacitat per absorbir el carboni atmosfèric. La producció de fusta és un dels principals components d’aquesta absorció. A nivell global, el creixent interès per mitigar l’efecte hivernacle, unit a la necessitat de conservació de la biodiversitat, fa necessari determinar en quina proporció la producció de fusta es veu reduïda quan hi ha una pèrdua de diversitat d’espècies d’arbres.

A través del projecte europeu “Biodiversity and climate change: a risk analysis “(Baccara), l’Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC), el CREAF i altres col·laboradors, han intentat respondre a aquesta pregunta analitzant les dades de més de 55.000 parcel·les inventariades en 11 tipus de boscos de cinc països europeus.

Els resultats de l’estudi, publicats ala revista PLOS ONE, revelen que de mitjana, la producció de fusta va ser un 24% més alta en boscos mixtes que en boscos amb una sola espècie. Si es considerava només la producció de fusta, aquesta augmentava mentre incrementava la riquesa d’espècies en gairebé tots els tipus de boscos analitzats. A més, aquesta relació es mantenia quan les diferències de precipitació i temperatura mitjana anual entre parcel·les es consideraven dins de l’anàlisi.

Segons Vilà, molts dels boscos europeus es caracteritzen per tenir una estructura desigual d’edat, han estat històricament molt manejats i són joves. En aquestes circumstàncies, es considera que l’àrea basal per individu no ha aconseguit encara el seu màxim. Per tant, la incorporació de més espècies arbòries dins l’ecosistema podria comportar un augment en l’eficiència per l’ús dels recursos. Alternativament, les parcel·les més riques en espècies solen estar dominades per almenys una espècie arbòria d’alta eficiència en l’ús dels recursos i que per tant, és responsable de la major part de la productivitat en aquesta parcel·la. D’aquesta manera, tots dos mecanismes podrien actuar simultàniament, i a més podrien haver transicions entre ells durant diverses dècades.

Aquest és la primera anàlisi empírica que tracta de descobrir l’existència d’una relació positiva entre riquesa d’espècies arbòries i producció de fusta per tot un continent. Els resultats suggereixen que la preservació dels boscos amb alta diversitat d’espècies arbòries podria augmentar substancialment la captació de carboni a través d’un increment de la producció fustera. Per tant, la importància de la biodiversitat, encara que poc considerada fins ara, hauria de ser incorporada en tot tipus de pla de gestió i de política forestal.

Per a més informació, contactar amb:

Montserrat Vilà, Estación Biológica de Doñana (EBD-CSIC), montse.vila@ebd.csic.es

Per llegir més sobre l’estudi, anar a:

Vilà M, A Carrillo-Gavilán, J Vayreda, H Bugmann, J Fridman, W Grodzki, J Haase, G Kunstler, M Schelhaas and A Trasobares. Disentangling biodiversity and climatic determinants of wood production. PLOS ONE

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia