Search

Els boscos europeus amb més riquesa d’espècies d’arbres produeixen més fusta

Els boscos són considerats el major embornal terrestre de carboni (C), doncs tenen una gran capacitat per absorbir el carboni atmosfèric. La producció de fusta és un dels principals components d'aquesta absorció.
Els boscos són considerats el major embornal terrestre de carboni (C), doncs tenen una gran capacitat per absorbir el carboni atmosfèric. La producció de fusta és un dels principals components d'aquesta absorció.

La producció de fusta en boscos mixtes és un 24% més alta que en boscos on només s’hi troba una sola espècie. L’estudi apunta que la incorporació d’espècies arbòries diferents en un bosc augmenta l’eficiència en l’ús dels recursos.

Els boscos són considerats el major embornal terrestre de carboni (C), doncs tenen una gran capacitat per absorbir el carboni atmosfèric. La producció de fusta és un dels principals components d'aquesta absorció.
Els boscos són considerats el major embornal terrestre de carboni (C), la producció de fusta és un dels principals components d’aquesta absorció.

Els boscos són considerats el major embornal terrestre de carboni (C), doncs tenen una gran capacitat per absorbir el carboni atmosfèric. La producció de fusta és un dels principals components d’aquesta absorció. A nivell global, el creixent interès per mitigar l’efecte hivernacle, unit a la necessitat de conservació de la biodiversitat, fa necessari determinar en quina proporció la producció de fusta es veu reduïda quan hi ha una pèrdua de diversitat d’espècies d’arbres.

A través del projecte europeu “Biodiversity and climate change: a risk analysis “(Baccara), l’Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC), el CREAF i altres col·laboradors, han intentat respondre a aquesta pregunta analitzant les dades de més de 55.000 parcel·les inventariades en 11 tipus de boscos de cinc països europeus.

Els resultats de l’estudi, publicats ala revista PLOS ONE, revelen que de mitjana, la producció de fusta va ser un 24% més alta en boscos mixtes que en boscos amb una sola espècie. Si es considerava només la producció de fusta, aquesta augmentava mentre incrementava la riquesa d’espècies en gairebé tots els tipus de boscos analitzats. A més, aquesta relació es mantenia quan les diferències de precipitació i temperatura mitjana anual entre parcel·les es consideraven dins de l’anàlisi.

Segons Vilà, molts dels boscos europeus es caracteritzen per tenir una estructura desigual d’edat, han estat històricament molt manejats i són joves. En aquestes circumstàncies, es considera que l’àrea basal per individu no ha aconseguit encara el seu màxim. Per tant, la incorporació de més espècies arbòries dins l’ecosistema podria comportar un augment en l’eficiència per l’ús dels recursos. Alternativament, les parcel·les més riques en espècies solen estar dominades per almenys una espècie arbòria d’alta eficiència en l’ús dels recursos i que per tant, és responsable de la major part de la productivitat en aquesta parcel·la. D’aquesta manera, tots dos mecanismes podrien actuar simultàniament, i a més podrien haver transicions entre ells durant diverses dècades.

Aquest és la primera anàlisi empírica que tracta de descobrir l’existència d’una relació positiva entre riquesa d’espècies arbòries i producció de fusta per tot un continent. Els resultats suggereixen que la preservació dels boscos amb alta diversitat d’espècies arbòries podria augmentar substancialment la captació de carboni a través d’un increment de la producció fustera. Per tant, la importància de la biodiversitat, encara que poc considerada fins ara, hauria de ser incorporada en tot tipus de pla de gestió i de política forestal.

Per a més informació, contactar amb:

Montserrat Vilà, Estación Biológica de Doñana (EBD-CSIC), montse.vila@ebd.csic.es

Per llegir més sobre l’estudi, anar a:

Vilà M, A Carrillo-Gavilán, J Vayreda, H Bugmann, J Fridman, W Grodzki, J Haase, G Kunstler, M Schelhaas and A Trasobares. Disentangling biodiversity and climatic determinants of wood production. PLOS ONE

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ciència assenyala que la natura és una aliada clau contra el canvi climàtic. D'esquerra a dreta, una libèl·lula, un roure i una orquídia. Imatges: Galdric Mossoll
Notícies
Adriana Clivillé

Biodiversitat i crisi climàtica, un tàndem inseparable

En el Dia Internacional de la Biodiversitat promogut per la Convention on Biological Diversity volem posar èmfasi en la seva íntima vinculació amb el canvi climàtic, del que pràcticament esdevé l’altra cara de la moneda.

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia