Search

Els boscos mixtos i els que incorporen espècies no natives són més resistents a les pertorbacions

Els boscos de coníferes són menys resistents a les pertorbacions naturals. Autor: Lluís Comas
Els boscos de coníferes són menys resistents a les pertorbacions naturals. Autor: Lluís Comas

La capacitat de rebrotar després del foc, tenir l’escorça gruixuda i les arrels profundes són característiques essencials per oferir més resistència a pertorbacions naturals. Fixant-se en aquests i altres trets, investigadors del CREAF i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) han creat un índex de Persistència que permet determinar quins són els boscos més resistents a episodis adversos com sequeres, incendis i ventades.

Els boscos de coníferes són menys resistents a les pertorbacions naturals. Autor: Lluís Comas
Els boscos de coníferes són menys resistents a les pertorbacions naturals. Autor: Lluís Comas

L’índex de Persistència ha estat desenvolupat per a aquesta investigació, i gràcies a això s’han pogut categoritzar quins tipus de boscos presents a la Península Ibèrica són més resistents a la manca d’aigua, el foc i els forts episodis de vent. Aquest índex es basa en diverses característiques que presenten les espècies que conformen un determinat bosc, i a la diversitat i abundància de les pròpies espècies. Els boscos que contenen espècies no natives, com l’eucaliptus, són els més resistents i els que es recuperarien millor després d’una pertorbació. Els boscos mixtes, amb una riquesa d’espècies relativament alta, també semblen força resistents segons l’índex. En canvi, els boscos de coníferes han obtingut un valor inferior per a l’índex de Persistència. Aquests resultats, a més, obren una opció a l’hora de plantejar la gestió dels recursos forestals i la conservació dels boscos.

L’estudi, liderat per la investigadora del CTFC Martina Sánchez-Pinillos, també hi han participat els investigadors Lluís Coll, Miquel de Cáceres i Aitor Ameztegui, del CREAF i el CTFC. Podeu llegir-ne més a l’entrada que ha fet el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya al seu blog.

ARTICLE

Sánchez-Pinillos, M., Coll, L., de Cáceres, M., Ameztegui, A. Assessing the persistence capacity of communities facing natural disturbances on the basis of species response traits. (2016) Ecological Indicators. DOI: 10.1016/j.ecolind.2016.01.024

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

L'investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop els incendis dels boscos del Canadà el 2023 des de Montreal.
Notícies
Alba Gimbert

Gerard Codina i l’experiència del foc per protegir els boscos

Els incendis forestals que va patir Canadà l’estiu de 2023 van engolir boscos, habitatges i infraestructures i van cremar més terreny que la suma dels 7 anys anteriors. Un estat d’emergència que l’investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop des de Montreal.

Angham Daiyoub, enginyera forestal i investigadora doctoral. Imatge: Angham Daiyoub.
Notícies
Adriana Clivillé

La guerra de Síria ha aniquilat el 19% dels boscos del país, equivalent a tota l’àrea metropolitana de Barcelona

El crític resultat de la guerra que viu Síria des del 2011 és la destrucció sostinguda de massa forestal, sobretot a la serralada nord-est i al voltant de Damasc –la capital ubicada al sud del país–, amb conseqüències ambientals i humanitàries a llarg termini. La investigadora predoctoral del CREAF Angham Daiyoub és primera autora de l’article científic que ho analitza.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia