Els boscos mixtos i els que incorporen espècies no natives són més resistents a les pertorbacions

Els boscos de coníferes són menys resistents a les pertorbacions naturals. Autor: Lluís Comas
Els boscos de coníferes són menys resistents a les pertorbacions naturals. Autor: Lluís Comas

La capacitat de rebrotar després del foc, tenir l’escorça gruixuda i les arrels profundes són característiques essencials per oferir més resistència a pertorbacions naturals. Fixant-se en aquests i altres trets, investigadors del CREAF i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) han creat un índex de Persistència que permet determinar quins són els boscos més resistents a episodis adversos com sequeres, incendis i ventades.

Els boscos de coníferes són menys resistents a les pertorbacions naturals. Autor: Lluís Comas
Els boscos de coníferes són menys resistents a les pertorbacions naturals. Autor: Lluís Comas

L’índex de Persistència ha estat desenvolupat per a aquesta investigació, i gràcies a això s’han pogut categoritzar quins tipus de boscos presents a la Península Ibèrica són més resistents a la manca d’aigua, el foc i els forts episodis de vent. Aquest índex es basa en diverses característiques que presenten les espècies que conformen un determinat bosc, i a la diversitat i abundància de les pròpies espècies. Els boscos que contenen espècies no natives, com l’eucaliptus, són els més resistents i els que es recuperarien millor després d’una pertorbació. Els boscos mixtes, amb una riquesa d’espècies relativament alta, també semblen força resistents segons l’índex. En canvi, els boscos de coníferes han obtingut un valor inferior per a l’índex de Persistència. Aquests resultats, a més, obren una opció a l’hora de plantejar la gestió dels recursos forestals i la conservació dels boscos.

L’estudi, liderat per la investigadora del CTFC Martina Sánchez-Pinillos, també hi han participat els investigadors Lluís Coll, Miquel de Cáceres i Aitor Ameztegui, del CREAF i el CTFC. Podeu llegir-ne més a l’entrada que ha fet el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya al seu blog.

ARTICLE

Sánchez-Pinillos, M., Coll, L., de Cáceres, M., Ameztegui, A. Assessing the persistence capacity of communities facing natural disturbances on the basis of species response traits. (2016) Ecological Indicators. DOI: 10.1016/j.ecolind.2016.01.024

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia