Els científics estudien el llenguatge químic de les plantes des del cel

Imatge aèria dels boscos de La Cerdanya (Foto: Alfons Isard)
Imatge aèria dels boscos de La Cerdanya (Foto: Alfons Isard)

Un estudi dut a terme per científics del CREAF i del CSIC ha demostrat que l’índex de reflectància PRI permet quantificar els gasos que emeten les plantes per comunicar-se o en situacions d’estrès.

Aquest índex es calcula mesurant la llum que la vegetació reflecteix amb l’ajuda de foto sensors en avions o mitjançant imatges satèl·lit.

Imatge aèria dels boscos de La Cerdanya (Foto: Alfons Isard)
Imatge aèria dels boscos de La Cerdanya (Foto: Isard Alfons)

Un grup d’experts del CREAF i del CSIC ha comprovat que és possible estimar de forma contínua i a distància la quantitat de compostos orgànics volàtils ( COV ) que produeixen les plantes en grans extensions. Segons els resultats de l’article publicat a Nature Communications, l’Índex de Reflectància Fotoquímica (PRI ,per les sigles en anglès) està relacionat amb la quantitat de gasos que emeten les plantes per comunicar – isoprè i monoterpens en el cas que estudia l’article. Així doncs, si es mesura la llum que reflecteixen les plantes, sobrevolant la vegetació amb avions dotats de sensors o mitjançant imatges de satèl·lit , es pot calcular de forma molt simple el PRI i, per tant, estimar ràpidament la quantitat de gasos que s’estan emetent .

“L’ús de la teledetecció ens permetrà estudiar a gran escala quina quantitat de COVs està abocant la vegetació a l’atmosfera i serà un pas endavant per predir molt millor la química atmosfèrica, per exemple quant ozó es crearà a les capes baixes de l’atmosfera en zones sensibles o en moments concrets”, comenta Josep Peñuelas, professor d’investigació del CSIC i investigador del CREAF.

"L'ús de la teledetecció serà un pas endavant per discernir els efectes dels COV a la formació d'aerosols i en el clima local i regional”, apunta Josep Peñuelas.

Fins al dia d’avui, els científics quantificaven aquests gasos amb mesures puntuals en el camp i amb l’ajuda de simulacions que facilitaven els models matemàtics disponibles .

Radiació solar , vegetació i tubs d’escapament: un còctel indesitjable

Les plantes terrestres emeten a l’atmosfera gasos que els permeten protegir-se de l’estrès, comunicar-se amb altres plantes o fins i tot atreure pol·linitzadors o espantar depredadors. Les emissions de COVs canvien la química atmosfèrica i poden convertir-se en gasos contaminants, com l’ozó, si reaccionen amb els gasos d’origen industrial o amb els fums de la combustió de cotxes, avions i vaixells. Això, sumat als alts nivells de radiació solar propis de les èpoques estivals, afavoreix la generació d’ozó troposfèric en algunes zones de la Península i fa d’Espanya el país de la UE que més dies a l’any supera els límits d’ozó recomanats per l’agència Europea del Medi Ambient .

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia