Search

Els drons ajuden a detectar una plaga de processionària del pi en boscos del Berguedà

Processionaria del pi en estat larvari, d'oruga (CC)
Processionaria del pi en estat larvari, d'oruga (CC)

La processionària del pi és la responsable que pinedes properes a l’Espunyola, al Berguedà, mostrin un aspecte desolador. Les imatges obtingudes amb dron per l’investigador del CREAF i del CTFC Lluís Brotons, mostren que els pins han perdut gairebé totes les seves fulles, degut a la gran quantitat d’erugues d’aquesta papallona que hi ha enguany.

Les altes temperatures registrades durant la tardor i l’inici d’aquest hivern han fet que hagin sobreviscut moltes més erugues del que és habitual. És durant les tres primeres fases del seu desenvolupament quan les larves de l’insecte són més sensibles al fred. Com que aquest octubre i novembre han estat excepcionalment càlids —de fet tot el 2015 ho ha estat, com recentment anunciava la NOAA—, la supervivència de les erugues ha estat molt alta. Això, inevitablement, ha fet que arribin a l’últim estat d’eruga, el 5è, moltes més del que és habitual. Aquesta és l’etapa del cicle on la processionària és més voraç i per tant quan es produeixen les defoliacions més intenses.

 

Cicle biològic de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa). Font: El pi roig. Manuals de Gestió d'Hàbitats. Diputació de Barcelona i Obra Social "la Caixa".
Cicle biològic de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa). Font: El pi roig. Manuals de Gestió d’Hàbitats. Diputació de Barcelona i Obra Social “la Caixa”.

Alhora, s’ha detectat que les temperatures tan elevades han ajudat a que el cicle d’aquesta espècie s’avanci considerablement. Ja fa mesos que hi ha una gran quantitat de les característiques bosses blanques als arbres, i les processons van començar a veure’s el desembre, força abans del que seria normal.

Tot això ha fet que el bosc mostri aquest aspecte i que els arbres aparentment estiguin morts, tot i que segurament no és així. La processionària del pi només es menja les fulles verdes, i molt rarament devora la gemmes tancades que donaran les noves fulles aquesta propera primavera. Per tant, és probable que els arbres vegin compromès el seu creixement, però que tornin a treure les fulles els propers mesos.

Dos anys seguits a la mateixa zona

Ja fa mesos que hi ha una gran quantitat de les característiques bosses blanques als arbres, i les processons van començar a veure’s el desembre, força abans del que seria normal.

La greu afectació que mostren aquests pins respon, a més, al fet que la plaga de processionària ja havia estat important en aquesta zona en anys anteriors. Un fet força inusual, ja que quan aquest insecte ataca un bosc de manera massiva sol deixar passar un temps fins que hi torna, principalment perquè no té gaire aliment els següents anys.

Aquest és un factor important a tenir en compte, ja que pot incidir de forma decisiva en la supervivència dels pins. Segons un estudi dirigit per Rodolfo Hernández, del Servei Provincial de Medi Ambient de Teruel, la mortalitat dels arbres augmentarà si aquests episodis massius de processionària es repeteixen i es combinen amb períodes continuats de sequera. Això provoca que els pins estiguin prèviament debilitats i siguin més vulnerables a paràsits i malalties. Per tant, els efectes definitius d’aquesta plaga tan important de processionària es veuran els propers anys.

Aquest cas és un bon exemple de com els drons s’introdueixen en el món de l’ecologia, ja que permeten observar l’ecosistema des d’escales a les quals fins ara no s’hi tenia accés. Gràcies a aquesta nova eina es poden detectar singularitats que s’escapen de les imatges de satèl·lit i des de la vista que es pot tenir a peu de terra.

Processionaria del pi en estat larvari, d'oruga (CC)
Processionària del pi en estat larvari, d’eruga. Autor (CC BY) John H. Ghent, USDA Forest Service, USA

Què és la processionària del pi?

La processionària del pi (Thaumatopoea pityocampa) és una papallona molt coneguda perquè quan està en fase d’eruga es menja les fulles dels pins. Fa unes bosses blanques molt visibles i característiques al final de la tardor, i durant les últimes setmanes de l’hivern forma autèntiques processons d’erugues que baixen dels arbres per enterrar-se.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

L'investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop els incendis dels boscos del Canadà el 2023 des de Montreal.
Notícies
Alba Gimbert

Gerard Codina i l’experiència del foc per protegir els boscos

Els incendis forestals que va patir Canadà l’estiu de 2023 van engolir boscos, habitatges i infraestructures i van cremar més terreny que la suma dels 7 anys anteriors. Un estat d’emergència que l’investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop des de Montreal.

Angham Daiyoub, enginyera forestal i investigadora doctoral. Imatge: Angham Daiyoub.
Notícies
Adriana Clivillé

La guerra de Síria ha aniquilat el 19% dels boscos del país, equivalent a tota l’àrea metropolitana de Barcelona

El crític resultat de la guerra que viu Síria des del 2011 és la destrucció sostinguda de massa forestal, sobretot a la serralada nord-est i al voltant de Damasc –la capital ubicada al sud del país–, amb conseqüències ambientals i humanitàries a llarg termini. La investigadora predoctoral del CREAF Angham Daiyoub és primera autora de l’article científic que ho analitza.

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia