Els drons permeten estudiar el comportament de les aus

Un estudi publicat recentment pel CREAF, l’ICO, el CTFC i el CSIC aprofundeix en l’estudi de les gavines rialleres en el moment de nidificar. Els resultats s’han obtingut sense interferir en el comportament habitual d’aquesta espècie gràcies a la tecnologia dron.

L'investigador del CTFC, Francesc Sardà, en el moment de llançar el dron. Autor: Gerard Bota (CC BY 2.0)
L’investigador del CTFC, Francesc Sardà, en el moment de llançar el dron. Autor: Gerard Bota (CC BY 2.0)

La investigació, que es va dur a terme a l’Estany d’Ivars i Vila-Sana, ha permès identificar quins factors afecten a la formació de colònies de gavines rialleres i millorar, doncs, les mesures de conservació de l’espècie. S’ha fet mitjançant un dron de menys de 2kg de pes, aparell que no interfereix en el comportament de les aus ni en els seus hàbitats, i que facilita així que els resultats siguin fiables. A més, els especialistes, entre els quals es troba l’investigador del CREAF i CTFC Lluís Brotons, recorden que també és una eina de baix cost i permet processar dades de manera ràpida.

En l’estudi, que s’ha publicat a la revista Journal of Avian Biology, s’ha demostrat que l’èxit reproductiu d’aquesta gavina depèn de l’arribada de les aus a la colònia o el lloc on fan el niu. D’aquesta manera, arribar abans i situar-se al centre del grup fa augmentar la probabilitat d’èxit.

Podeu llegir la notícia completa a l’entrada que ha preparat el CTFC.

Articles relacionats

Autoria: Kalen Emsley. Fuente: unsplash.
Notícies
Anna Ramon

El CREAF assisteix a la Conferència de la Biodiversitat a Montreal, la COP15 

Ho farà gràcies a una delegació del CREAF formada per Alícia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF, Lluís Brotons, investigador del CSIC al CREAF, i els investigadors del CREAF Sergi Herrando i Daniel Villero, tots ells seran a Canadà del 9 al 16 de desembre.

Grupo de participantes del encuentro del IPBES 'Marco de los Futuros de la Naturaleza', Sudáfrica. Autoría: IPBES
Notícies
Angela Justamante

El CREAF participa en una trobada de l’IPBES per debatre els escenaris futurs de la natura

El investigador del CREAF, Lluís Brotons ha participado en un encuentro organizado por la Plataforma Intergubernamental de Biodiversidad y Servicios Ecosistémicos (IPBES) en Sudáfrica. La jornada se centró en debatir cómo proyectar, evaluar y proteger el futuro de la naturaleza en relación a tres ejes: la naturaleza como cultura, como servicio para la sociedad y como un valor en sí misma.

Coneixement
Angela Justamante

Què és l’IPBES?

Perdem biodiversitat, és innegable, però, a quin ritme? Per què? Com ens afecta? I, què podem fer-ne? La Plataforma Intergovernamental de Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES) respon aquestes preguntes des de la seva creació en l’any 2012. T’ho expliquem!

Notícies
Veronica Couto Antelo

Eriçó a la fuga

Els eriçons de mar o garotes són animals herbívors, claus en la xarxa tròfica del fons marí. Van pasturant intensivament i mantenen aquests ecosistemes en

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia