Search

Els matollars de Doñana, afectats per anomalies climàtiques extremes

Un matollar de la zona estudiada de Monte Blanco, a Doñana. Foto: Fundación Descubre
Un matollar de la zona estudiada de Monte Blanco, a Doñana. Foto: Fundación Descubre

L’investigador del CREAF Francisco Lloret ha liderat un estudi sobre els efectes d’episodis climàtics extrems en matollars de Doñana. A partir de l’anàlisi d’alguns trets funcionals dels matolls es podrà fer una millor conservació, gestió i manteniment de les espècies.

Un matollar de la zona estudiada de Monte Blanco, a Doñana. Foto: Fundación Descubre
Un matollar de la zona estudiada de Monte Blanco, a Doñana. Foto: Fundación Descubre

L’estudi s’ha publicat a la revista Oecologia i ha comptat amb la col·laboració de  l’Institut de Recursos Naturals i Agrobiologia de Sevilla (IRNAS), la Universitat de Còrdova i l’Estació Biològica de Doñana. Els investigadors han analitzat si trets funcionals de les fulles, arrels i llavors de les plantes estan relacionats amb canvis provocats per alteracions climàtiques sobre la cobertura vegetal i el nombre d’individus que arriben a adults. Concretament s’ha estudiat una anomalia climàtica l’any 2005, quan hi va haber un hivern sec i fred a Doñana, Andalusia.

Els matolls amb una llavor més grossa, més eficients en l’ús de l’aigua i amb arrels més denses són els que van resistir millor les difícils condicions. Tanmateix, tres de les espècies més comunes de la zona van reduir més d’un 50% la seva coberta vegetal, tot i estar adaptades a la sequera.

Podeu llegir més a l’entrada que han fet al web de la Fundación Descubre.

ARTICLE

Lloret, F., de la Riva, E.G., Pérez-Ramos, I.M., Marañón, T., Saura-Mas, S., Díaz-Delgado, R., Villar, R. Climatic events inducing die-off in Mediterranean shrublands: are species’ responses related to their functional traits. Oecologia (2016). DOI: 10.1007/s00442-016-3550-4

Comparteix l'article!

Articles relacionats

L'investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop els incendis dels boscos del Canadà el 2023 des de Montreal.
Notícies
Alba Gimbert

Gerard Codina i l’experiència del foc per protegir els boscos

Els incendis forestals que va patir Canadà l’estiu de 2023 van engolir boscos, habitatges i infraestructures i van cremar més terreny que la suma dels 7 anys anteriors. Un estat d’emergència que l’investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop des de Montreal.

Himenòpter polinitzant la flor d'una malva comuna. Imatge: Jose Luís Ordoñez.
Notícies
Veronica Couto Antelo

Està desapareixent la primavera? 

Vivaldi va composar els seus quatre concerts de Les quatre estacions pels voltants de l’any 1721. En aquell moment estava molt clara la separació en quatre blocs segons la meteorologia, l’estat de la fauna i la flora, o l’astronomia. En canvi, ara, sembla que aquesta separació és cada cop més difusa a causa del canvi climàtic.

Neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.
Notícies
Andrea Arnal

La ciència pren els micròfons per a comunicar la crisi climàtica

Per a donar resposta a les incògnites sobre l’actualitat climàtica neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia