Els matollars de Doñana, afectats per anomalies climàtiques extremes

Un matollar de la zona estudiada de Monte Blanco, a Doñana. Foto: Fundación Descubre
Un matollar de la zona estudiada de Monte Blanco, a Doñana. Foto: Fundación Descubre

L’investigador del CREAF Francisco Lloret ha liderat un estudi sobre els efectes d’episodis climàtics extrems en matollars de Doñana. A partir de l’anàlisi d’alguns trets funcionals dels matolls es podrà fer una millor conservació, gestió i manteniment de les espècies.

Un matollar de la zona estudiada de Monte Blanco, a Doñana. Foto: Fundación Descubre
Un matollar de la zona estudiada de Monte Blanco, a Doñana. Foto: Fundación Descubre

L’estudi s’ha publicat a la revista Oecologia i ha comptat amb la col·laboració de  l’Institut de Recursos Naturals i Agrobiologia de Sevilla (IRNAS), la Universitat de Còrdova i l’Estació Biològica de Doñana. Els investigadors han analitzat si trets funcionals de les fulles, arrels i llavors de les plantes estan relacionats amb canvis provocats per alteracions climàtiques sobre la cobertura vegetal i el nombre d’individus que arriben a adults. Concretament s’ha estudiat una anomalia climàtica l’any 2005, quan hi va haber un hivern sec i fred a Doñana, Andalusia.

Els matolls amb una llavor més grossa, més eficients en l’ús de l’aigua i amb arrels més denses són els que van resistir millor les difícils condicions. Tanmateix, tres de les espècies més comunes de la zona van reduir més d’un 50% la seva coberta vegetal, tot i estar adaptades a la sequera.

Podeu llegir més a l’entrada que han fet al web de la Fundación Descubre.

ARTICLE

Lloret, F., de la Riva, E.G., Pérez-Ramos, I.M., Marañón, T., Saura-Mas, S., Díaz-Delgado, R., Villar, R. Climatic events inducing die-off in Mediterranean shrublands: are species’ responses related to their functional traits. Oecologia (2016). DOI: 10.1007/s00442-016-3550-4

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Foto: Sabine, Pixabay.
Notícies
Angela Justamante

10 alertes que la ciència del clima llança a l’inici de la COP28

Durant la COP28 s’ha fet públic un informe amb 10 missatges urgents per a contribuir al full de ruta que marcarà aquesta cimera. L’investigador del CREAF Marcos Fernández, qui ha rebut amb la beca de l’European Research Council (ERC), és l’únic representant d’Espanya.

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia