“Els serveis ecosistèmics que ens ofereixen els boscos” XII Jornada CREAF-SCB-ICHN

Picot garser gros (Dendrocopus major). Foto: J.Luís Ordóñez
Picot garser gros (Dendrocopus major). Foto: J.Luís Ordóñez

En la XII Jornada del CREAF, la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) més de 160 persones van discutir i reflexionar obertament sobre els serveis ambientals que ens ofereixen els ecosistemes i les decisions i polítiques de gestió necessaris tant per beneficiar la societat com per preservar aquests entorns naturals. 

Picot garser gros (Dendrocopus major). Foto: J.Luís Ordóñez
Picot garser gros (Dendrocopus major). Foto: J.Luís Ordóñez

DESCARREGA’T EL TRÍPTIC de la jornada

Segons el document de l’Avantprojecte de llei de la biodiversitat i el patrimoni natural, els serveis ambientals dels ecosistemes són aquells serveis que generen el funcionament dels ecosistemes i que són d’utilitat per al benestar de les persones i les societats humanes de maneres variades i indirectes en alguns casos. En són exemples la producció d’aigua neta, la formació de sòl, la regulació del clima, la pol·linització, etc.

Els serveis ecosistèmics sustenten la nostra salut, la nostra economia i qualitat de vida, malgrat que molts d’ells ens puguin passar per alt. És per això que cada vegada més seran el marc amb què avaluem els impactes i les implicacions de la nostra manera d’interactuar amb l’entorn. Així, doncs, cal trobar els mitjans per a poder posar els serveis ecosistèmics al centre de la presa de decisions i de polítiques de gestió que determinen la nostra relació amb el medi. Això ens permetrà tenir eines per a identificar quines opcions de gestió optimitzen el benefici de tota la societat i eviten costos i riscos potencials als ecosistemes.

En l’XII Jornada del CREAF, la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) discutirem i reflexionarem obertament sobre els punts de vista d’investigadors, tècnics i administracions que tenen competències en aquest àmbit.

Podeu consultar les presentacions de la jornada:

Unai Pascual, investigador del Basque Centre for Climate Change (BC3)

Míriam Piqué, investigadora del Centre Tecnològic I Forestal De Catalunya (CTFC)

Eduard Pla, investigador del CREAF 10.50h Pausa Café

Sergi Herrando, investigador de l’Institut Català d’Ornitologia

Mireia Banqué i Corina Basnou, investigadores del CREAF

Elena Górriz, investigadora de EFIMED i del CTFC

Ignasi Puig Ventosa, director de projectes a ENT Environment and Management

  • Taula Rodona.  Com apliquem els principis dels serveis ecosistèmics a la gestió del medi natural?

Aquí teniu el resum de com va anar la jornada:

ORGANITZADORS

  • CREAF
  • Societat Catalana de Biologia
  • Institució Catalana d’Història Natural

COL·LABORADORS 

Generalitat de Catalunya (Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural)

Pla Anual de Transferència de Tecnologia

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Resiliència no és “resistir sense canviar”, com ho pot fer un pont o un edifici davant un terratrèmol. És “canviar per resistir”. Foto: Unsplash.
Coneixement
Jaume Terradas

Sobre resiliència i biodiversitat

En torn de la temàtica ambiental, i en particular del canvi climàtic i els seus efectes, hi ha una polarització acusada entre dos grups: els

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia