“Els serveis ecosistèmics que ens ofereixen els boscos” XII Jornada CREAF-SCB-ICHN

Picot garser gros (Dendrocopus major). Foto: J.Luís Ordóñez
Picot garser gros (Dendrocopus major). Foto: J.Luís Ordóñez

En la XII Jornada del CREAF, la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) més de 160 persones van discutir i reflexionar obertament sobre els serveis ambientals que ens ofereixen els ecosistemes i les decisions i polítiques de gestió necessaris tant per beneficiar la societat com per preservar aquests entorns naturals. 

Picot garser gros (Dendrocopus major). Foto: J.Luís Ordóñez
Picot garser gros (Dendrocopus major). Foto: J.Luís Ordóñez

DESCARREGA’T EL TRÍPTIC de la jornada

Segons el document de l’Avantprojecte de llei de la biodiversitat i el patrimoni natural, els serveis ambientals dels ecosistemes són aquells serveis que generen el funcionament dels ecosistemes i que són d’utilitat per al benestar de les persones i les societats humanes de maneres variades i indirectes en alguns casos. En són exemples la producció d’aigua neta, la formació de sòl, la regulació del clima, la pol·linització, etc.

Els serveis ecosistèmics sustenten la nostra salut, la nostra economia i qualitat de vida, malgrat que molts d’ells ens puguin passar per alt. És per això que cada vegada més seran el marc amb què avaluem els impactes i les implicacions de la nostra manera d’interactuar amb l’entorn. Així, doncs, cal trobar els mitjans per a poder posar els serveis ecosistèmics al centre de la presa de decisions i de polítiques de gestió que determinen la nostra relació amb el medi. Això ens permetrà tenir eines per a identificar quines opcions de gestió optimitzen el benefici de tota la societat i eviten costos i riscos potencials als ecosistemes.

En l’XII Jornada del CREAF, la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) discutirem i reflexionarem obertament sobre els punts de vista d’investigadors, tècnics i administracions que tenen competències en aquest àmbit.

Podeu consultar les presentacions de la jornada:

Unai Pascual, investigador del Basque Centre for Climate Change (BC3)

Míriam Piqué, investigadora del Centre Tecnològic I Forestal De Catalunya (CTFC)

Eduard Pla, investigador del CREAF 10.50h Pausa Café

Sergi Herrando, investigador de l’Institut Català d’Ornitologia

Mireia Banqué i Corina Basnou, investigadores del CREAF

Elena Górriz, investigadora de EFIMED i del CTFC

Ignasi Puig Ventosa, director de projectes a ENT Environment and Management

  • Taula Rodona.  Com apliquem els principis dels serveis ecosistèmics a la gestió del medi natural?

Aquí teniu el resum de com va anar la jornada:

ORGANITZADORS

  • CREAF
  • Societat Catalana de Biologia
  • Institució Catalana d’Història Natural

COL·LABORADORS 

Generalitat de Catalunya (Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural)

Pla Anual de Transferència de Tecnologia

Articles relacionats

Notícies
Alba Gimbert

Nou cicle de seminaris #cafèPrismàtic sobre biodiversitat i gestió

La plataforma de coneixement Prismàtic, iniciativa del Deptartament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que coordina el CREAF, presenta tot el programa de seminaris virtuals d’una hora sobre les temàtiques més actuals de la gestió i planificació del patrimoni natural i la biodiversitat.

Fotografia d'Unsplash.
Coneixement
Carles Castell Puig

Ens hauríem de fer grans…

En una entrada anterior en aquest mateix blog, parlàvem de les dificultats de comunicar adequadament les problemàtiques ambientals. No resulta senzill explicar amb claredat el complex canemàs de causes i efectes relacionats amb els nostres impactes negatius sobre el medi natural, i de retruc sobre la nostra salut i benestar, sense caure en el catastrofisme o la frivolització.

Imatge de capçalera: il·lustració principal del segon informe del sisè cicle d'evaluació de l'IPCC. Autoria de: Alisa Singer, www.environmentalgraphiti.org, IPCC.
Coneixement
Angela Justamante

Què és l’IPCC?

Desgranem tot el que has de saber sobre el Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC) i els seus últims informes.

Edward O. Wilson (1929–2021), Red Hills, Alabama, 2010. Fotografia de Beth Maynor Young.
Notícies
CREAF

En record d’Edward O. Wilson

Les investigadores del CREAF Olga Boet, Angham Daiyoub, Oriol Lapiedra i Daniel Sol recorden el gran llegat del biòleg i entomòleg Edward Osborne Wilson, font d’inspiració pel nostre àmbit d’estudi.

Instal·lacions artístiques de la Carola i l’Agustín
Notícies
Nora Soler Pastor

El bosc més enllà del bosc: art i natura al CREAF

Al CREAF ens mou l’ecologia, però també l’art. Hem participat en una jornada organitzada pels artistes Agustí Ortiz i Carola Moujan, residents a la nostra estació de Can Balasc.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia