Search

Del bosc al Palau Robert de Barcelona: s’estrena l’exposició fotogràfica Emboscades

Emboscades. Dones i Bosc. Imatge: Michele Curel
Emboscades. Dones i Bosc. Imatge: Michele Curel

Aquest dilluns dia 4 de març va fer un matí assolellat a Barcelona. La ciutat funcionava al ritme frenètic que acostuma a tenir: les motos espetegaven per la Diagonal, les cotorres de pit-gris buscaven un espai entre els arbres per resguardar-se i els turistes es tiraven quatre-centes fotos davant la Pedrera. En canvi, el Palau Robert vivia una experiència paral·lela. A un ritme tranquil, proper, s’inaugurava l’exposició ‘Emboscades. Dones i bosc’ i 18 dones forestals eren les protagonistes; entre elles la nostra Mireia Banqué

Mireia Banqué a l’exposició Emboscades. Imatge: Veronica Couto

L’acte, que va tancar amb el parlament de David Mascort, conseller del Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació (DACC), va posar en valor el paper de les dones que treballen a la pagesia, les ADF, els parcs naturals i l’ecologia forestal, entre d’altres, i que han estat invisibilitzades al llarg des anys. A través de les seves experiències, l’exposició fa un recorregut per números impactants com el sostre de vida que encara pateixen –la representativitat de la dona en càrrecs de gerència o alta direcció és només del 6%– o els estigmes que encara hi ha presents. 

Durant la presentació també van participar l’equip motor de la iniciativa: la Directora General de Boscos del DACC, Anna Sanitjas Olea, la fotògrafa Michele Curel, la redactora dels continguts d’Ana Villagordo i representants de la museografia de La Page Original S.L. Entre les seves paraules, somriures, declaracions contundents i molt orgull de totes les participants, la trobada va ser tot un èxit. 

Cosificació de la natura 

Cada una de les dones entrevistades per l’exposició va explicar com se sentia quan era al bosc i quines eren també les seves preocupacions al voltant del gènere o de la relació que tenim les persones amb la natura. Precisament sobre aquesta última qüestió va posar el focus Banqué, que declarà que “ara mateix estem cosificant la natura”. Segons explica la nostra ecòloga, “hem de repensar la relació que tenim amb els boscos i com la interpretem, perquè la natura ha de formar part de la nostra cultura des del respecte absolut per evitar caure en la seva sobrefreqüentació, sobreexplotació i, fins i tot, cosificació”. 

L’exposició romandrà instal·lada al jardí de Palau Robert fins el 14 d’abril, no us la perdeu! Us la recomanem al 300 %. 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Autoria: imatge CC0, Pixabay.
Notícies
Anna Ramon

La biodiversitat d’arbres protegeix el bosc d’una primavera prematura

Un equip científic internacional amb participació del CREAF i el CSIC ha publicat recentment un article a Nature Climate Change on explica que la biodiversitat protegeix els boscos d’una sortida de les fulles prematura perquè els boscos més diversos són menys sensibles a l’augment de la temperatura. 

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

Notícies
Adriana Clivillé

Com acompanyar el bosc mediterrani davant les pertorbacions del canvi climàtic

Les solucions i el debat sobre com enfortir la resiliència forestal a la conca mediterrània han aplegat fins a 40 persones al curs que el CREAF i CIHEAM Zaragoza han organitzat, amb la col·laboració d’EFI. Hi han participat responsables de presa de decisions d’Albània, Alemanya, Algèria, Espanya, Itàlia, Líban, Malta, Marroc, Portugal, Tunísia i Turquia.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia