Aquest dilluns dia 4 de març va fer un matí assolellat a Barcelona. La ciutat funcionava al ritme frenètic que acostuma a tenir: les motos espetegaven per la Diagonal, les cotorres de pit-gris buscaven un espai entre els arbres per resguardar-se i els turistes es tiraven quatre-centes fotos davant la Pedrera. En canvi, el Palau Robert vivia una experiència paral·lela. A un ritme tranquil, proper, s’inaugurava l’exposició ‘Emboscades. Dones i bosc’ i 18 dones forestals eren les protagonistes; entre elles la nostra Mireia Banqué.
L’acte, que va tancar amb el parlament de David Mascort, conseller del Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació (DACC), va posar en valor el paper de les dones que treballen a la pagesia, les ADF, els parcs naturals i l’ecologia forestal, entre d’altres, i que han estat invisibilitzades al llarg des anys. A través de les seves experiències, l’exposició fa un recorregut per números impactants com el sostre de vida que encara pateixen –la representativitat de la dona en càrrecs de gerència o alta direcció és només del 6%– o els estigmes que encara hi ha presents.
Durant la presentació també van participar l’equip motor de la iniciativa: la Directora General de Boscos del DACC, Anna Sanitjas Olea, la fotògrafa Michele Curel, la redactora dels continguts d’Ana Villagordo i representants de la museografia de La Page Original S.L. Entre les seves paraules, somriures, declaracions contundents i molt orgull de totes les participants, la trobada va ser tot un èxit.
Cosificació de la natura
Cada una de les dones entrevistades per l’exposició va explicar com se sentia quan era al bosc i quines eren també les seves preocupacions al voltant del gènere o de la relació que tenim les persones amb la natura. Precisament sobre aquesta última qüestió va posar el focus Banqué, que declarà que “ara mateix estem cosificant la natura”. Segons explica la nostra ecòloga, “hem de repensar la relació que tenim amb els boscos i com la interpretem, perquè la natura ha de formar part de la nostra cultura des del respecte absolut per evitar caure en la seva sobrefreqüentació, sobreexplotació i, fins i tot, cosificació”.
L’exposició romandrà instal·lada al jardí de Palau Robert fins el 14 d’abril, no us la perdeu! Us la recomanem al 300 %.