Search

Del bosc al Palau Robert de Barcelona: s’estrena l’exposició fotogràfica Emboscades

Emboscades. Dones i Bosc. Imatge: Michele Curel
Emboscades. Dones i Bosc. Imatge: Michele Curel

Aquest dilluns dia 4 de març va fer un matí assolellat a Barcelona. La ciutat funcionava al ritme frenètic que acostuma a tenir: les motos espetegaven per la Diagonal, les cotorres de pit-gris buscaven un espai entre els arbres per resguardar-se i els turistes es tiraven quatre-centes fotos davant la Pedrera. En canvi, el Palau Robert vivia una experiència paral·lela. A un ritme tranquil, proper, s’inaugurava l’exposició ‘Emboscades. Dones i bosc’ i 18 dones forestals eren les protagonistes; entre elles la nostra Mireia Banqué

Mireia Banqué a l’exposició Emboscades. Imatge: Veronica Couto

L’acte, que va tancar amb el parlament de David Mascort, conseller del Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació (DACC), va posar en valor el paper de les dones que treballen a la pagesia, les ADF, els parcs naturals i l’ecologia forestal, entre d’altres, i que han estat invisibilitzades al llarg des anys. A través de les seves experiències, l’exposició fa un recorregut per números impactants com el sostre de vida que encara pateixen –la representativitat de la dona en càrrecs de gerència o alta direcció és només del 6%– o els estigmes que encara hi ha presents. 

Durant la presentació també van participar l’equip motor de la iniciativa: la Directora General de Boscos del DACC, Anna Sanitjas Olea, la fotògrafa Michele Curel, la redactora dels continguts d’Ana Villagordo i representants de la museografia de La Page Original S.L. Entre les seves paraules, somriures, declaracions contundents i molt orgull de totes les participants, la trobada va ser tot un èxit. 

Cosificació de la natura 

Cada una de les dones entrevistades per l’exposició va explicar com se sentia quan era al bosc i quines eren també les seves preocupacions al voltant del gènere o de la relació que tenim les persones amb la natura. Precisament sobre aquesta última qüestió va posar el focus Banqué, que declarà que “ara mateix estem cosificant la natura”. Segons explica la nostra ecòloga, “hem de repensar la relació que tenim amb els boscos i com la interpretem, perquè la natura ha de formar part de la nostra cultura des del respecte absolut per evitar caure en la seva sobrefreqüentació, sobreexplotació i, fins i tot, cosificació”. 

L’exposició romandrà instal·lada al jardí de Palau Robert fins el 14 d’abril, no us la perdeu! Us la recomanem al 300 %. 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Formiga boja. Autor: Carlos Pradera
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què és la formiga boja? És un problema? 

Els darrers dies han saltat les alarmes a Barcelona per la reaparició d’una espècie de formiga invasora a la Plaça Catalunya i Montjuïic. Es tracta de la formiga boja (Paratrechina longicornis) i té un origen encara desconegut (probablement d’Àsia o Àfrica). Fins ara es creia erradicada de la Península, però ha reaparegut. 

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

La guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona permet entendre el cicle biològic d'algunes de les principals espècies vegetals plantades a la capital catalana. Font: RitmeNatura
Notícies
Gerard Gaya

Publiquem la guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona 

Moltes persones es pregunten si és normal que els plàtans dels seus carrers i avingudes encara tinguin fulles al mes de febrer. Per resoldre aquestes qüestions sobre fenologia, l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF ha publicat, en el marc del projecte Barcelona Reconnecta, la Guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia