Search

Encara falta informació per constatar científicament que els boscos milloren la salut de les persones

Un estudi recent en el que han participat el CREAF, el CTFC i la UAB constata que gairebé el 20% dels estudis que s’han fet per relacionar la salut dels boscos i la de de les persones no són complets. Per exemple, no descriuen el tipus de bosc i les variables forestals utilitzades són molt heterogènies.

CC0/Public Domain.
CC0/Public Domain.

“Encara que hi ha evidència científica que relaciona el bosc i la salut humana, la major part se centra en la part mèdica i obvia el component ecològic dels ecosistemes forestals”, explica el primer autor de l’article, Albert Bach, investigador de l’ICTA i el CREAF. I afegeix “així com estudiem la salut de les persones de manera integrada amb sistemes interrelacionats, també hauriem d’analitzar els boscos com un sistema complex i ric”.

L’estudi, on han participat els investigadors del CREAF Josep Peñuelas i Joan Llusià, ha analitzat els compostos orgànics volàtils (COVs) que emeten les plantes per comunicar-se entre elles, defensar-se de les plagues o respondre a les situacions ambientals. Tot i que es creu que poden estar relacionats estretament amb els beneficis que sentim les persones quan som al bosc, no s’han trobat encara quin és el mecanisme que ho provoca.

De fet, aquesta investigació publicada a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health ha analitzat les variables de salut de diversos voluntaris com la presió arterial, la freqüència del pols i els nivells de cortisol en passejar pel bosc. En aquest cas tampoc s’han pogut identificar uns patrons clars que relacionin aquestes variables i el tipus de bosc. Per això, els investigadors i investigadores remarquen que és imprescindible seguir-ho estudiant.

Article de referència:
Albert Bach Pagès, Josep Peñuelas, Jana Clarà, Joan Llusià, Ferran Campillo y López, Roser Maneja (2020) How Should Forests Be Characterized in Regard to Human Health? Evidence from Existing Literature. Int. J. Environ. Res. Public Health, 17, 1027

Comparteix l'article!

Articles relacionats

L'investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop els incendis dels boscos del Canadà el 2023 des de Montreal.
Notícies
Alba Gimbert

Gerard Codina i l’experiència del foc per protegir els boscos

Els incendis forestals que va patir Canadà l’estiu de 2023 van engolir boscos, habitatges i infraestructures i van cremar més terreny que la suma dels 7 anys anteriors. Un estat d’emergència que l’investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop des de Montreal.

Angham Daiyoub, enginyera forestal i investigadora doctoral. Imatge: Angham Daiyoub.
Notícies
Adriana Clivillé

La guerra de Síria ha aniquilat el 19% dels boscos del país, equivalent a tota l’àrea metropolitana de Barcelona

El crític resultat de la guerra que viu Síria des del 2011 és la destrucció sostinguda de massa forestal, sobretot a la serralada nord-est i al voltant de Damasc –la capital ubicada al sud del país–, amb conseqüències ambientals i humanitàries a llarg termini. La investigadora predoctoral del CREAF Angham Daiyoub és primera autora de l’article científic que ho analitza.

Il·lustració pre/post incendi. Disseny: CREAF
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què passa després d’un incendi?

Sovint es parla del bosc com una au fènix, perquè ressorgeix d’entre les cendres desprès d’un incendi. Aquesta idea té una part certa, ja que la capacitat de regeneració dels boscos és sorprenent, però també hi ha una part de mite.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia