Encara falta informació per constatar científicament que els boscos milloren la salut de les persones

Un estudi recent en el que han participat el CREAF, el CTFC i la UAB constata que gairebé el 20% dels estudis que s’han fet per relacionar la salut dels boscos i la de de les persones no són complets. Per exemple, no descriuen el tipus de bosc i les variables forestals utilitzades són molt heterogènies.

CC0/Public Domain.
CC0/Public Domain.

“Encara que hi ha evidència científica que relaciona el bosc i la salut humana, la major part se centra en la part mèdica i obvia el component ecològic dels ecosistemes forestals”, explica el primer autor de l’article, Albert Bach, investigador de l’ICTA i el CREAF. I afegeix “així com estudiem la salut de les persones de manera integrada amb sistemes interrelacionats, també hauriem d’analitzar els boscos com un sistema complex i ric”.

L’estudi, on han participat els investigadors del CREAF Josep Peñuelas i Joan Llusià, ha analitzat els compostos orgànics volàtils (COVs) que emeten les plantes per comunicar-se entre elles, defensar-se de les plagues o respondre a les situacions ambientals. Tot i que es creu que poden estar relacionats estretament amb els beneficis que sentim les persones quan som al bosc, no s’han trobat encara quin és el mecanisme que ho provoca.

De fet, aquesta investigació publicada a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health ha analitzat les variables de salut de diversos voluntaris com la presió arterial, la freqüència del pols i els nivells de cortisol en passejar pel bosc. En aquest cas tampoc s’han pogut identificar uns patrons clars que relacionin aquestes variables i el tipus de bosc. Per això, els investigadors i investigadores remarquen que és imprescindible seguir-ho estudiant.

Article de referència:
Albert Bach Pagès, Josep Peñuelas, Jana Clarà, Joan Llusià, Ferran Campillo y López, Roser Maneja (2020) How Should Forests Be Characterized in Regard to Human Health? Evidence from Existing Literature. Int. J. Environ. Res. Public Health, 17, 1027

Articles relacionats

Domini públic.
Notícies
Alba Gimbert

Com prevenir incendis forestals a les urbanitzacions

El CREAF en col·laboració amb l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA) de la Diputació de Barcelona ha creat un manual que recull bones pràctiques a l’hora de plantejar, fer i mantenir una franja perimetral de protecció contra els incendis forestals al voltant de nuclis urbans.

Fotografia: Sergio de Miguel
Notícies
CREAF

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL) i on ha intervingut el nostre investigador Miquel de Cáceres.

Fotografia d'Unsplash.
Coneixement
Carles Castell Puig

Ens hauríem de fer grans…

En una entrada anterior en aquest mateix blog, parlàvem de les dificultats de comunicar adequadament les problemàtiques ambientals. No resulta senzill explicar amb claredat el complex canemàs de causes i efectes relacionats amb els nostres impactes negatius sobre el medi natural, i de retruc sobre la nostra salut i benestar, sense caure en el catastrofisme o la frivolització.

Notícies
Angela Justamante

El CREAF participa a la jornada de bioeconomia i emprenedoria organitzada pel MITECO

El dia 21 de març, amb motiu del Dia Internacional dels Boscos, el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) va organitzar una jornada sobre bioeconomia i emprenedoria en el sector forestal. El CREAF va tenir l’oportunitat d’aportar-hi la seva visió a través de l’investigador Marc Gràcia.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia