Es publica l’Atles Global de Biodiversitat del Sòl

L'escarabat tigre (Cicindela japonica) habita al sòl. Font: Global Soil Biodiversity Atlas
L'escarabat tigre (Cicindela japonica) habita al sòl. Font: Global Soil Biodiversity Atlas

Avui, 25 de maig, s’ha publicat l’Atles Global de la Biodiversitat del Sòl, una iniciativa de la Comissió Europea, i que és obert i disponible per a tothom. És l’atles d’aquesta temàtica més complet fins ara, i fa una anàlisi exhaustiva de la diversitat d’organismes presents al sòl i les principals amenaces a les que s’enfronta. La gestió dels sòls pot ajudar a combatre certs aspectes del canvi global, segons la comunitat d’experts que han elaborat l’Atles.

L'escarabat tigre (Cicindela japonica) habita al sòl. Font: Global Soil Biodiversity Atlas
L’escarabat tigre (Cicindela japonica) habita al sòl. Font: Global Soil Biodiversity Atlas

El Global Soil Biodiversity Atlas —en anglès, idioma en el que s’ha publicat l’atles— descriu el sòl com l’hàbitat d’una infinitat d’organismes, des d’individus unicel·lulars com bacteris fins a éssers vius molt més complexos com fongs, plantes i animals. Alhora, també posa el punt de mira en les amenaces que té aquesta fina capa de la biosfera com són les espècies invasores, la contaminació, els usos del sòl intensius i el canvi climàtic. Així, l’atles proposa solucions factibles per a la gestió dels sòls.

Ha estat coordinat pel Joint Research Centre (JRC) i la Global Soil Biodiversity Initiative amb centenars de col·laboracions, i mostra la diversitat d’organismes del sòl, explica la seva distribució temporal i espacial, i els serveis ecosistèmics del sòl que aporta la biota. En l’elaboració de l’Atles hi han col·laborat la Pilar Andrés i l’Enrique Doblas-Miranda, del CREAF, i s’ha presentat al públic a la 2a Assamblea del Medi Ambient de l’ONU celerada avui a Nairobi, Kènia.

Podeu descarregar l’Atles en aquest enllaç.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Resiliència no és “resistir sense canviar”, com ho pot fer un pont o un edifici davant un terratrèmol. És “canviar per resistir”. Foto: Unsplash.
Coneixement
Jaume Terradas

Sobre resiliència i biodiversitat

En torn de la temàtica ambiental, i en particular del canvi climàtic i els seus efectes, hi ha una polarització acusada entre dos grups: els

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia