Search

Es publica l’Atles Global de Biodiversitat del Sòl

L'escarabat tigre (Cicindela japonica) habita al sòl. Font: Global Soil Biodiversity Atlas
L'escarabat tigre (Cicindela japonica) habita al sòl. Font: Global Soil Biodiversity Atlas

Avui, 25 de maig, s’ha publicat l’Atles Global de la Biodiversitat del Sòl, una iniciativa de la Comissió Europea, i que és obert i disponible per a tothom. És l’atles d’aquesta temàtica més complet fins ara, i fa una anàlisi exhaustiva de la diversitat d’organismes presents al sòl i les principals amenaces a les que s’enfronta. La gestió dels sòls pot ajudar a combatre certs aspectes del canvi global, segons la comunitat d’experts que han elaborat l’Atles.

L'escarabat tigre (Cicindela japonica) habita al sòl. Font: Global Soil Biodiversity Atlas
L’escarabat tigre (Cicindela japonica) habita al sòl. Font: Global Soil Biodiversity Atlas

El Global Soil Biodiversity Atlas —en anglès, idioma en el que s’ha publicat l’atles— descriu el sòl com l’hàbitat d’una infinitat d’organismes, des d’individus unicel·lulars com bacteris fins a éssers vius molt més complexos com fongs, plantes i animals. Alhora, també posa el punt de mira en les amenaces que té aquesta fina capa de la biosfera com són les espècies invasores, la contaminació, els usos del sòl intensius i el canvi climàtic. Així, l’atles proposa solucions factibles per a la gestió dels sòls.

Ha estat coordinat pel Joint Research Centre (JRC) i la Global Soil Biodiversity Initiative amb centenars de col·laboracions, i mostra la diversitat d’organismes del sòl, explica la seva distribució temporal i espacial, i els serveis ecosistèmics del sòl que aporta la biota. En l’elaboració de l’Atles hi han col·laborat la Pilar Andrés i l’Enrique Doblas-Miranda, del CREAF, i s’ha presentat al públic a la 2a Assamblea del Medi Ambient de l’ONU celerada avui a Nairobi, Kènia.

Podeu descarregar l’Atles en aquest enllaç.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Paisatge de la Vall d'Òdena després de l'incendi del 2015. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Què és la desertificació i com prevenir-la?

Sabies que a Catalunya dues terceres parts del territori són vulnerables a la desertificació? Concretament les comarques de la conca de l’Ebre i centrals de Tarragona i Lleida.

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

El tècnic de comunicació Galdric Mossoll serà una de les cares del CREAF al TikTok.
Notícies
CREAF

El CREAF estrena canal de TikTok 

Avui, Dia Mundial del Medi Ambient, el CREAF suma una fita al seu objectiu de difondre la recerca catalana entre tots els públics i s’obre canal de TikTok, la xarxa per excel·lència dels més joves. El contingut que s’hi trobarà serà divulgatiu, naturalista, fresc i en català. Feu-nos follow a @CREAF_ecologia!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia