L’escola Peramàs crea un mapa interactiu dels ocells de Mataró amb l’assessorament del CREAF

Colom roquer vist i dibuixat per Daouda T de l'escola Peramàs de Mataró.
Colom roquer vist i dibuixat per Daouda T de l'escola Peramàs de Mataró.

En el Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny passat, l’escola Peramàs de Mataró va proposar al seu alumnat conèixer els ocells de la seva ciutat per cuidar-los. Investigadors i investigadores del CREAF es van gravar en vídeo per motivar l’alumnat a participar en el repte i el resultat ha estat un mapa interactiu amb un centenar d’observacions d’ocells. La col·laboració es du a terme en el marc del programa d’inclusió escolar Magnet.

Com podem cuidar els ocells de la nostra ciutat?‘. Aquesta és la pregunta que es feien a l’escola Josep Manuel Peramàs de Mataró en el Dia Mundial del Medi Ambient, celebrat el 5 de juny passat. “Buscàvem un repte senzill que abastés a totes les edats i per això ens vam centrar en els ocells, ja que són uns animals comuns i que costa poc de veure’ls; tan poc que potser no els donem la importància que tenen”, explica la cap d’estudis de l’escola, Sandra Domingo, en una entrevista al programa Popap escolar de Catalunya Ràdio.

“La nostra primera intenció era fer unes menjadores per cuidar els ocells i que no els faltés aliment, però quan vam portar aquesta idea al CREAF ens van dir que a la primavera això podria ser contraproduent, ja que les cries dels ocells necessiten el menjar que els dona la natura en aquesta època. El CREAF ens va fer obrir els ulls!”, explica la Sandra Domingo.

Així doncs, amb l’objectiu de conèixer els ocells de Mataró com a primer pas per cuidar-los, algunes investigadores i investigadors del CREAF van gravar-se en vídeo des de casa per animar a l’alumnat a buscar ocells des de la finestra, el balcó, el terrat de casa o durant un passeig.

Des del CREAF se’ls va proporcionar un llistat de les espècies més fàcils d’observar i identificar al municipi i l’alumnat va fer la resta. En total van realitzar prop d’un centenar d’observacions que s’han plasmat en un mapa interactiu amb el nom i una foto o dibuix de cada ocell.

Una aliança amb magnetisme

Des de l’any passat, el CREAF participa en el programa ‘Magnet, aliances per a l’èxit educatiu’, un projecte que acompanya alguns centres educatius de Catalunya amb una composició social desequilibrada respecte al seu territori de referència, per desenvolupar una aliança amb una institució d’excel·lència. En el cas del CREAF, l’aliança s’ha establert amb l’escola Josep Manuel Peramàs de Mataró. Podeu trobar més detalls en el vídeo que ho explica.

Magnet és una iniciativa de la Fundació Bofill, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE-UAB). Pel que fa al CREAF, les persones implicades són l’Anabel Sánchez, l’Eduard Pla, l’Anna Ramon, en José Luis Ordóñez, en Bernat Claramunt, en Pau Guzmán, l’Elena Fagín, la Laura Blanquer, l’Andrea Vidal, la Sara Marañón, en Roberto Molowny i la Diana Estop.

Entrevista a la cap d’estudis de l’escola Peramàs de Mataró, Sandra Domingo, en el programa Popap escolar de Catalunya Ràdio emesea el 05/06/2020. Minut 10:40.

Articles relacionats

Grupo de participantes del encuentro del IPBES 'Marco de los Futuros de la Naturaleza', Sudáfrica. Autoría: IPBES
Notícies
Angela Justamante

El CREAF participa en una trobada de l’IPBES per debatre els escenaris futurs de la natura

El investigador del CREAF, Lluís Brotons ha participado en un encuentro organizado por la Plataforma Intergubernamental de Biodiversidad y Servicios Ecosistémicos (IPBES) en Sudáfrica. La jornada se centró en debatir cómo proyectar, evaluar y proteger el futuro de la naturaleza en relación a tres ejes: la naturaleza como cultura, como servicio para la sociedad y como un valor en sí misma.

Foto: Anna Ramon
Notícies
Anna Ramon

Els arbres són la solució, també a l’escola!

Fa uns mesos, el CREAF i l’Àrea Metropolitana de Barcelona van posar en marxa una enquesta al sector educatiu que van respondre més de 100 mestres. Volíem entendre

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia