Search

Espanya té prop de 7.000 milions d’arbres

Alzinar de Collserola. Foto: J. Luís Ordónez
Alzinar de Collserola. Foto: J. Luís Ordónez
  • Seguint el fil d’una recent publicació de Nature que estima la densitat i el nombre total d’arbres del planeta, el CREAF  ha estimat les mateixes dades en el territori espanyol.
  • Castella i Lleó i Catalunya són les comunitats autònomes que més arbres tenen i l’alzina és l’espècie que hi predomina.

Alzinar de Collserola. Foto: J. Luís Ordónez
Alzinar amb pi pinyer, al Parc Natural de Collserola (Barcelona). Foto: J. Luis Ordónez (CREAF).

Al territori espanyol s’estima que hi ha un total de 6.971.283.041 arbres, segons les dades oficials del darrer inventari forestal nacional (IFN3), elaborat pel Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente entre el 1997 i el 2008. En aquest recompte no han estat considerats els arbres joves que no arriben a 75mm de diàmetre normal (diàmetre del tronc mesurat a 1,30 m d’alçada), seguint la metodologia de l’IFN3.

Catalunya se situa en la segona posició com a comunitat autònoma més arbrada amb 1.035.407.888 arbres, després de Castella i Lleó amb 1.210.642.112 arbres, malgrat que la superfície d’aquesta comunitat és quasi tres vegades la catalana. El motiu, explica Jordi Vayreda, investigador del CREAF, és que “Catalunya és un territori amb molta superfície forestal i, a més, té boscos molt densos”.

Catalunya es situa en la segona posició com a comunitat autònoma amb més arbres després de Castella i Lleó.

De fet Catalunya és una de les comunitats autònomes amb més densitat d’arbres, concretament 637 arbres per hectàrea, juntament amb La Rioja (694 arbres/ha) i Cantàbria (653 arbres/ha). L’alzina és l’espècie que predomina a tot el territori espanyol i representa un 19,12% dels arbres totals. A Castellà i Lleó i a Catalunya, aquests percentatges es mantenen força semblants (un 17,1% i un 24,4% respectivament).

El CREAF va col·laborar en el tercer Inventari Forestal Nacional (IFN3)

Aquestes dades s’extreuen de l’Inventari Forestal Nacional, un projecte promogut pel Ministeri d’Agricultura per conèixer els recursos existents als nostres boscos, que aporta dades sobre biomassa, estocs de carboni, capacitat d’embornal i biodiversitat, entre altres. Després de cinquanta anys des de la seva primera edició, l’IFN s’ha convertit en el sistema de seguiment més precís i exhaustiu de l’estat dels boscos espanyols.

El projecte treballa per províncies i recull les mateixes dades en períodes de 10 anys a tot el territori nacional. Durant l’inventari IFN3, un equip del CREAF coordinat entre altres per l’investigador Jordi Vayreda va col·laborar en la seva elaboració per aportar informació d’indicadors ecològics complementaris i conèixer l’estat dels boscos de Catalunya. Actualment s’està acabant el mostreig de camp del quart inventari (l’IFN4) a Catalunya, i està previst que finalitzi a finals de 2015.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Autoria: imatge CC0, Pixabay.
Notícies
Anna Ramon

La biodiversitat d’arbres protegeix el bosc d’una primavera prematura

Un equip científic internacional amb participació del CREAF i el CSIC ha publicat recentment un article a Nature Climate Change on explica que la biodiversitat protegeix els boscos d’una sortida de les fulles prematura perquè els boscos més diversos són menys sensibles a l’augment de la temperatura. 

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

Notícies
Adriana Clivillé

Com acompanyar el bosc mediterrani davant les pertorbacions del canvi climàtic

Les solucions i el debat sobre com enfortir la resiliència forestal a la conca mediterrània han aplegat fins a 40 persones al curs que el CREAF i CIHEAM Zaragoza han organitzat, amb la col·laboració d’EFI. Hi han participat responsables de presa de decisions d’Albània, Alemanya, Algèria, Espanya, Itàlia, Líban, Malta, Marroc, Portugal, Tunísia i Turquia.

Roure pènol (Quercus robur) a l'Alta Garrotxa. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Com passen la set els arbres? 

Els vegetals juguen un paper fonamental a la Biosfera ja que absorbeixen diòxid de carboni, emeten oxigen i mobilitzen aigua, del sòl a l’atmosfera. Com beuen els arbres, i què passa quan s’acaba l’aigua del substrat?

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia