Search

Espanya té prop de 7.000 milions d’arbres

Alzinar de Collserola. Foto: J. Luís Ordónez
Alzinar de Collserola. Foto: J. Luís Ordónez
  • Seguint el fil d’una recent publicació de Nature que estima la densitat i el nombre total d’arbres del planeta, el CREAF  ha estimat les mateixes dades en el territori espanyol.
  • Castella i Lleó i Catalunya són les comunitats autònomes que més arbres tenen i l’alzina és l’espècie que hi predomina.

Alzinar de Collserola. Foto: J. Luís Ordónez
Alzinar amb pi pinyer, al Parc Natural de Collserola (Barcelona). Foto: J. Luis Ordónez (CREAF).

Al territori espanyol s’estima que hi ha un total de 6.971.283.041 arbres, segons les dades oficials del darrer inventari forestal nacional (IFN3), elaborat pel Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente entre el 1997 i el 2008. En aquest recompte no han estat considerats els arbres joves que no arriben a 75mm de diàmetre normal (diàmetre del tronc mesurat a 1,30 m d’alçada), seguint la metodologia de l’IFN3.

Catalunya se situa en la segona posició com a comunitat autònoma més arbrada amb 1.035.407.888 arbres, després de Castella i Lleó amb 1.210.642.112 arbres, malgrat que la superfície d’aquesta comunitat és quasi tres vegades la catalana. El motiu, explica Jordi Vayreda, investigador del CREAF, és que “Catalunya és un territori amb molta superfície forestal i, a més, té boscos molt densos”.

Catalunya es situa en la segona posició com a comunitat autònoma amb més arbres després de Castella i Lleó.

De fet Catalunya és una de les comunitats autònomes amb més densitat d’arbres, concretament 637 arbres per hectàrea, juntament amb La Rioja (694 arbres/ha) i Cantàbria (653 arbres/ha). L’alzina és l’espècie que predomina a tot el territori espanyol i representa un 19,12% dels arbres totals. A Castellà i Lleó i a Catalunya, aquests percentatges es mantenen força semblants (un 17,1% i un 24,4% respectivament).

El CREAF va col·laborar en el tercer Inventari Forestal Nacional (IFN3)

Aquestes dades s’extreuen de l’Inventari Forestal Nacional, un projecte promogut pel Ministeri d’Agricultura per conèixer els recursos existents als nostres boscos, que aporta dades sobre biomassa, estocs de carboni, capacitat d’embornal i biodiversitat, entre altres. Després de cinquanta anys des de la seva primera edició, l’IFN s’ha convertit en el sistema de seguiment més precís i exhaustiu de l’estat dels boscos espanyols.

El projecte treballa per províncies i recull les mateixes dades en períodes de 10 anys a tot el territori nacional. Durant l’inventari IFN3, un equip del CREAF coordinat entre altres per l’investigador Jordi Vayreda va col·laborar en la seva elaboració per aportar informació d’indicadors ecològics complementaris i conèixer l’estat dels boscos de Catalunya. Actualment s’està acabant el mostreig de camp del quart inventari (l’IFN4) a Catalunya, i està previst que finalitzi a finals de 2015.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Silvopastura mitjançant cabres a La petita granja de Clareta, Sant Mateu de Bages. Imatge: Veronica Couto
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què és la silvopastura?

Quan parlem de pastura acostumem a imaginar-nos bestiar que campa àmpliament pels prats verds, però no és l’únic cas. També existeix la silvopastura, on els animals campen per boscos i matollars.

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

L'investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop els incendis dels boscos del Canadà el 2023 des de Montreal.
Notícies
Alba Gimbert

Gerard Codina i l’experiència del foc per protegir els boscos

Els incendis forestals que va patir Canadà l’estiu de 2023 van engolir boscos, habitatges i infraestructures i van cremar més terreny que la suma dels 7 anys anteriors. Un estat d’emergència que l’investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop des de Montreal.

Angham Daiyoub, enginyera forestal i investigadora doctoral. Imatge: Angham Daiyoub.
Notícies
Adriana Clivillé

La guerra de Síria ha aniquilat el 19% dels boscos del país, equivalent a tota l’àrea metropolitana de Barcelona

El crític resultat de la guerra que viu Síria des del 2011 és la destrucció sostinguda de massa forestal, sobretot a la serralada nord-est i al voltant de Damasc –la capital ubicada al sud del país–, amb conseqüències ambientals i humanitàries a llarg termini. La investigadora predoctoral del CREAF Angham Daiyoub és primera autora de l’article científic que ho analitza.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia