Search

L’estratègia d’impacte de la recerca del CREAF reconeguda en l’Informe 2023 sobre l’Estat de la Ciència a Catalunya

L'estratègia d'impacte de la recerca del CREAF reconeguda com a bona pràctica en l'Informe 2023 sobre l'Estat de la Ciència a Catalunya
L'estratègia d'impacte de la recerca del CREAF reconeguda com a bona pràctica en l'Informe 2023 sobre l'Estat de la Ciència a Catalunya

En el marc de l’Informe 2023 sobre l’Estat de la Ciència a Catalunya, una publicació de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), s’ha ressaltat l’èxit de l’estratègia d’impacte de la recerca del CREAF.

Aquest informe, que té com a objectiu principal analitzar l’evolució de la ciència a Catalunya, destaca les iniciatives i pràctiques innovadores implementades en diferents àmbits de la recerca. En aquest context, el CREAF ha estat reconegut per la seva aposta estratégica en la promoció de l’impacte de la recerca més enllà del món acadèmic.

Amb la introducció de la figura de l’impact officer o “agent d’impacte”, el CREAF s’ha distingit com el primer centre CERCA a adoptar aquest enfocament. Aquest agent té la responsabilitat de desenvolupar i implementar una estratègia d’impacte de la recerca, que busca potenciar la mobilització del coneixement fora de l’àmbit acadèmic i maximitzar els beneficis que aquest coneixement pot generar.

“Aquest reconeixement ens dona impuls per continuar obrint camí en la incorporació estratègica de l’impacte a les institucions per tal de promoure canvis transformadors, que ens estimulin a pensar de manera diferent sobre la recerca, com l’abordem, com la realitzem i com l’avaluem.”

ANABEL SÁNCHEZ, impact officer del CREAF.

Les tasques d’aquest agent d’impacte del CREAF inclouen el desenvolupament d’una estratègia d’impacte actualitzada periòdicament, que abasta diverses àrees d’acció:

  1. Diagnosi i millora de competències institucionals: S’ha integrat l’impacte com un pilar de l’estratègia general del CREAF, amb coordinació interna i entrevistes per introduir conceptes relatius a l’impacte i analitzar oportunitats de recerca.
  2. Promoció de capacitats internes i cultura d’impacte: Es realitzen activitats de formació i es faciliten materials per fomentar la transferència de coneixement i l’engagement de la comunitat investigadora amb agents socials rellevants.
  3. Maximització de l’impacte del CREAF: S’ha incorporat l’impacte en les fases de conceptualització de la recerca, establint contactes amb actors clau tant del sector públic com del privat i fomentant la ciència ciutadana i la col·laboració amb el sector educatiu.
  4. Monitoratge, seguiment i visibilització dels casos d’impacte: S’està desenvolupant un sistema de recollida de dades per generar evidències dels beneficis de la recerca per a la societat, tant per a comunicació externa com per a la comprensió interna del personal del centre i la construcció d’una cultura d’impacte.

El reconeixement d’aquesta iniciativa en l’Informe sobre l’Estat de la Ciència a Catalunya no només posa de manifest l’èxit del CREAF en promoure, com a part de la seva missió, l’aplicació de la recerca per a trobar solucions als reptes ambientals, sinó que també serveix com a exemple inspirador per a altres centres de recerca a Catalunya i més enllà. Així, l’impacte de l’estratègia del CREAF potencialment contribuirà a enfortir el panorama científic i innovador del país.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Ple constituent del primer Consell de Mecenatge assessor en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya. Imatge: Conselleria Recerca i Universitats
Notícies
CREAF

El CREAF s’incorpora al primer Consell de Mecenatge en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya, per continuar impulsant una ciència transformadora 

El passat 13 de març es va celebrar el Ple constituent del primer Consell de Mecenatge assessor en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya, a on s’incorpora la nostra Coordinadora de filantropia i aliances estratègiques, l’Alicia Cardona Barreña, anomenada membre per la Institució CERCA.

Alumnes participant en activitats d'Escoles Verdes. Font: CREAF
Notícies
CREAF

Vols convertir el teu alumnat en un equip científic? 

El DACC i el CREAF fem una crida als professors i professores de les Escoles Verdes de Catalunya. Oferim un paquet metodològic a les 800 Escoles Verdes del país perquè el seu alumnat pugui treballar en equip amb el CREAF. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia