Exocat crida a la ciutadania a buscar espècies invasores arreu de Catalunya

Ens ajudes a localitzar les espècies invasores més comunes o preocupants que tenim a Catalunya? T’hi atreveixes? Com més gent hi participi més observacions tindrem i més podrem indagar sobre aquesta problemàtica creixent a casa nostra. El CREAF i el Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació obren el projecte de seguiment de les espècies exòtiques, l’Exocat, a la participació ciutadana i durant 3 dies (del 20 al 22 de maig) aprofitant la Setmana de la Natura ho celebrem organitzant una marató d’observacions. A més, ho fem coincidir amb un repte europeu que es durà a terme els mateixos dies simultàniament a diferents punts i regions d’Europa, el projecte europeu IAS challenge, del projecte Alien SCI.

Per fer-ho fàcil Exocat ha elaborat 24 fitxes divulgatives per aprendre a reconèixer les espècies més buscades: el musclo zebrat, l’ailant, el cargol poma, el mosquit tigre, la cotorra argentina, el julivert gegant, la figuera de moro, la tortuga d’orelles vermelles o el visó americà, entre d’altres.

Insectes, rèptils, ocells, plantes, invertebrats, mamífers, varietat d’espècies perquè cadascú esculli la que li sembli més atractiva o fàcil, surti al camp i quan en vegi, li faci una foto i la pengi a l’aplicació iNaturalist. Aquesta aplicació és molt fàcil d’utilitzar i no requereix que siguis experta o naturalista. Dins s’hi ha creat un projecte específic sobre l’Exocat i allà s’agruparan totes les imatges que es vagin rebent. Si no saps si és l’espècie però creus que s’hi assembla, juga i aprèn, gràcies a la intel·ligència artificial iNaturalist t’ajudarà a identificar-ho.

Com que sabem que aquest repte pot crear addicció, no us preocupeu, després de la marató o bioblitz el projecte seguirà obert a iNaturalist i la comunitat de persones participant podrà seguir aprenent al nostre costat.

Les 24 espècies invasores que Exocat convida a fotografiar

Soc una escola o una entitat i m’hi vull implicar

Si ets una escola o entitat i et ressona la idea, t’animem a engegar una activitat relacionada amb el bioblitz d’espècies invasores a Catalunya i treballar la temàtica de les invasions biològiques i la seva problemàtica. Podem oferir-vos material informatiu que us pot ajudar a lligar l’activitat i podem donar-vos suport amb els dubtes que puguin sorgir. L’ús de l’aplicació iNaturalist és molt intuïtiva i senzilla d’utilitzar, però en cas de dubtes, podem ajudar-vos per aprofitar-la al màxim i emprar-la amb comoditat.

Us hi animeu? Si voleu més informació, us deixem un correu per a contactar amb la coordinadora del projecte, la Roser Rotchés r.rotches@creaf.uab.cat.

iNaturalist també té una aplicació per a smartphones .
iNaturalist també té una aplicació per a smartphones .

Més de 1600 espècies exòtiques a Catalunya

En aquest cas, les espècies invasores sí que poden ocasionar problemes en l’equilibri natural que tenen els nostres ecosistemes, en les espècies autòctones o fins i tot en la salut en de les persones. 

En un món globalitzat les espècies es mouen amunt i avall a una velocitat i magnituds cada cop més grans. Les espècies que trobem en un lloc però que provenen de regions allunyades del seu hàbitat reben el nom d’espècies exòtiques i a Catalunya, com a la resta del món, cada cop en trobem més. Cal tenir en compte,però , que les espècies exòtiques per si mateixes no son dolentes i que les espècies de casa nostra també són exòtiques quan es desplacen a altres ambients. El problema apareix quan aquestes espècies s’adapten al nou entorn, comencen a reproduir-se sense control i esdevenen invasores. En aquest cas, les espècies invasores sí que poden ocasionar problemes en l’equilibri natural que tenen els nostres ecosistemes, en les espècies autòctones o fins i tot en la salut en de les persones.

El julivert gegant (Heracleum mantegazzianum), una de les espècies que convidem a buscar

Si bé no totes les espècies exòtiques acabaran sent invasores, cal conèixer bé les espècies exòtiques que tenim i analitzar el risc que es converteixi en invasores per valorar millor les accions a prendre i gestionar-les de forma correcte abans que comencin a generar alteracions als nostres ecosistemes.

L’eina central a Catalunya per conèixer i tenir localitzades aquestes espècies és el Sistema d’Informació d’Espècies Exòtiques de Catalunya (EXOCAT). Una iniciativa que coordinem des del CREAF com a encàrrec del Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació des del 2011. Es tracta de la primera base de dades oberta de les espècies exòtiques presents a Catalunya, classificades segons el seu estat d’invasió (si s’ha vist una vegada, si s’ha introduït, si s’ha establert o si ja és invasora) i reuneix ja més de 1.600 espècies exòtiques registrades.   

“No totes les espècies exòtiques són invasores. Cal recordar que, perquè una espècie exòtica es converteixi en invasora s’ha d’establir amb èxit al territori, és a dir, reproduir-s’hi, i després s’ha d’estendre i augmentar la seva població”, explica Roser Rotchés, coordinadora del projecte. 

Sovint, que això passi és només qüestió de temps. Per això, els experts adverteixen que la resposta ràpida i la prevenció són clau i gairebé l’única estratègia per evitar l’expansió d’aquestes espècies i els seus impactes sobre la biodiversitat, l’economia o fins i tot la salut humana.

Articles relacionats

Foto: Jose Luís Ordoñez.
Notícies
Anna Ramon

Es busquen 150 amants de la natura per fer de detectius de mamífers

Comença el segon any de recollida de dades de l’Atles de Mamífers de Catalunya, un projecte de ciència ciutadana impulsat per l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El Museu de Ciències Naturals de Granollers i el CREAF, entitats coordinadores, obren una crida a la ciutadania per cercar mamífers o els seus rastres en més de 300 quadrats de 10x10km de Catalunya.

La floració dels rosers s'ha avançat també a les comarques interiors i en regions muntanyoses de Catalunya. A la imatge, un roser florit a Olot l'1 de gener. Font: Josep Maria Mallarach.
Notícies
Anna Ramon

Flors, processionària i mosquits s’avancen amb l’hivern càlid a Catalunya

Els projectes de ciència ciutadana del CREAF alerten aquest hivern de la floració prematura de plantes silvestres, de l’observació de fileres de la processionària del pi abans del que ès habitual i la presència prematura de mosquits tigre i comuns actius a la ciutat de Barcelona.

Cotorreta de pit gris a la ciutat de Barcelona. Imatge: Vicente Zambrano.
Notícies
Anna Ramon

Portar una vida urbanita, el secret de les cotorres invasores per expandir-se i establir-se per la Península Ibèrica

Un article publicat recentment liderat per la investigadora del CREAF Laura Cardador demostra que els hàbitats humans, les nostres ciutats i les connexions o infraestructures viàries, han estat un trampolí que han permès que la cotorreta de pit gris i la cotorra de Kramer colonitzessin la Península i que s’hi hagin establert de forma permanent.

Efectes de la sequera i la falta d'aigua. Albolote, Granada. Font: Pilar Flores.
Notícies
Veronica Couto Antelo

La sequera i l’escassetat d’aigua, subjectes a debat públic

La ciència de l’aigua no és només ecologia i hidrologia, també inclou geografia, sociologia i filosofia. Aprofundim sobre la connexió entre sequeres, escassetat d’aigua i societat amb Pilar Paneque,
responsable de l’Observatori Ciutadà de la Sequera i Annalies Broekman i Anabel Sànchez, expertes en aigua del CREAF.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia