Search

EXOCAT organitza una marató per a trobar espècies invasores a Catalunya

Vespa asiàtica (Vespa velutina). Autoria: cris_mc, iNaturalist.
Vespa asiàtica (Vespa velutina). Autoria: cris_mc, iNaturalist.

Quines són les espècies invasores més comunes? S’està estenent la seva població arreu del territori? Per a poder recollir més informació sobre aquesta problemàtica i generar una base de dades extensa, el CREAF i el Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació obren el projecte de seguiment de les espècies exòtiques a Catalunya, EXOCAT, a la participació ciutadana i durant 3 dies (del 24 al 26 de maig). És el tercer any que EXOCAT impulsa aquesta iniciativa i ho fan en el marc de la Setmana de la Natura. A més, coincideix amb un repte europeu que es durà a terme els mateixos dies simultàniament en diferents punts i regions d’Europa, la iniciativa IAS challenge, del projecte Alien SCI. 

Qualsevol persona pot participar-hi, no necessites ser experta ni naturalista! Pots ajudar a detectar insectes, rèptils, ocells, plantes, invertebrats i mamífers, segons en la zona on vives o si planifiques fer alguna excursió. L’objectiu és que quan observis alguna espècie invasora, li facis una foto i la pengis en l’aplicació iNaturalist. Aquesta aplicació és molt fàcil d’utilitzar i no requereix que siguis experta. Dins s’ha creat un projecte específic sobre EXOCAT i allà s’agruparan totes les imatges que es vagin rebent. Si no saps si és una espècie invasora però creus que se li assembla, juga i aprèn, la intel·ligència artificial i la comunitat d’experts d’iNaturalist t’ajudarà a identificar-la.

roser rotchés

“Les observacions d’espècies invasores que es recullin ajudaran la comunitat científica a conèixer la localització d’algunes espècies invasores, fer seguiment de la seva expansió i poder millorar-ne la gestió”

ROSER ROTCHÉS, coordinadora técnica d’EXOCAT al CREAF. 

A més, per a ajudar-te a conèixer quines espècies són invasores i on es troben, EXOCAT ha elaborat 24 fitxes divulgatives per a aprendre a reconèixer les més buscades. Entre altres el musclo zebra, el caragol poma, el mosquit tigre, la cotorra argentina, el julivert gegant, la figuera de moro, el coipú, la tortuga d’orelles vermelles o el visó americà. 

Vine a identificar plantes invasores a Molins de Rei!

Enguany EXOCAT també organitza una activitat presencial a Molins de Rei-Riu de Llobregat per a identificar espècies comunes de plantes invasores de Catalunya. Se celebra el diumenge 26 de maig a les 9.30, està oberta a qualsevol persona que vulgui participar-hi, tot i que hi ha formulari d’inscripció amb places limitades. En concret, l’activitat inclou un passeig per l’entorn amb parades diverses per a aprendre a identificar algunes plantes invasores, entendre la seva problemàtica, i conèixer eines de ciència ciutadana amb les quals podem contribuir a ampliar el coneixement i millorar la seva gestió. La ruta guiada l’organitza l’investigador del CREAF i expert en espècies invasores Marc Riera. 

Algunes de les espècies de plantes que podran observar-se  són el miraguà fals (Araujia sericifera), una planta enfiladissa que atrapa les papallones que busquen el seu nèctar; la espècie Senecio pterophorus, un parent arbustiu de la margarida que prové del sud del continent africà o l’espina-xoca (Xanthium spinosum), una herba que viatja enganxada a animals i persones com si tingués urpes.

Senecio pterophorus. Autoria: Marc Riera, CREAF.
Senecio pterophorus. Autoria: Marc Riera, CREAF.

Què són les espècies invasores?

En aquest món globalitzat és gairebé inevitable que es traslladin espècies d’una regió a una altra. Aquestes espècies que trobem en un lloc però que provenen de regions allunyades del seu hàbitat reben el nom d’espècies exòtiques. Però, alerta! perquè no totes elles són invasores. La majoria de les noves espècies introduïdes no s’adapten bé al nou paisatge i moren, o s’estableixen en petites poblacions. Però en alguns casos sí que poden sobreviure, estendre’s ràpid pel territori i competir amb les espècies natives fins al punt de desplaçar-les. Són les que es coneixen com a espècies exòtiques invasores. En aquest cas, les espècies invasores sí que poden ocasionar problemes en l’equilibri natural que tenen els nostres ecosistemes, en les espècies autòctones o fins i tot en la salut de les persones. 

Però, alerta! perquè no totes elles són invasores. La majoria de les noves espècies introduïdes no s'adapten bé al nou paisatge i moren, o s'estableixen en petites poblacions. 

“Per a minimitzar-ne l’impacte, la prevenció és clau. És a dir, és essencial detectar tan aviat com sigui possible les noves espècies introduïdes en el territori, avaluar el seu impacte i intentar evitar que s’arribin a àrees naturals o afectin espècies vulnerables, sobretot en les àrees que tinguin un interès especial. La ciutadania pot contribuir a aquest objectiu a través de la ciència ciutadana”, explica Roser Rotchés. 

Per aquest motiu, més enllà d’aquesta marató de 3 dies, si t’engresca la ciència ciutadana, podràs enviar observacions d’espècies exòtiques al llarg de tot l’any! EXOCAT té obert un projecte permanent a iNaturalist on pots penjar imatges en qualsevol moment. Des que es va obrir per a la participació ciutadana en 2022, coincidint amb la primera edició de la marató, ja hi han participat prop de 2800 persones. 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Escarabat japonès (Popillia japonica). Autoria: Ryan Hodnett, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.
Notícies
CREAF

La xarxa InvaNET identifica les 108 espècies exòtiques amb més risc d’envair els ecosistemes d’Espanya

Un equip científic de més 31 institucions espanyoles ha identificat les 108 espècies exòtiques d’animals i plantes amb més risc tenir un fort impacte ambiental en els pròxims 10 anys a Espanya. El treball s’ha dut a terme des de la xarxa InvaNET, on el CREAF és una de les entitats coordinadora, i s’ha publicat recentment en la revista Journal of Environmental Management.

Ós rentador (Procyon lotor) amb una persona donant-li menjar, un fet que per norma general no s'ha de fer mai amb la fauna salvatge. En cas que trobem un individu d'ós rentador en llibertat cal trucar als Agents Rurals 93 114 68 87. Imatge: Domini Públic
Notícies
Anna Ramon

Catalunya presenta la llista de les espècies exòtiques invasores més buscades

L’informe, dirigit als més de 140 governs que integren la l’IPBES, descriu gairebé 300 espècies que requereixen d’actuacions de control i erradicació, en el cas de les 172 espècies de llista negra, i de seguiment i vigilància en el cas de les 125 de la llista d’alerta.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia