Search

Flors, processionària i mosquits s’avancen amb l’hivern càlid a Catalunya

La floració dels rosers s'ha avançat també a les comarques interiors i en regions muntanyoses de Catalunya. A la imatge, un roser florit a Olot l'1 de gener. Font: Josep Maria Mallarach.
La floració dels rosers s'ha avançat també a les comarques interiors i en regions muntanyoses de Catalunya. A la imatge, un roser florit a Olot l'1 de gener. Font: Josep Maria Mallarach.

El CREAF, gràcies al seus projectes de ciència ciutadana, alerta de la floració prematura de plantes silvestres a Catalunya entre tres i cinc mesos abans del que és habitual, de l’observació de fileres de la processionària del pi des de principis de desembre, quan tocaria a finals de gener, i la presència prematura de mosquits tigre i comuns actius a la ciutat de Barcelona. El canvi climàtic, que provoca hiverns cada cop més suaus, altera els calendaris naturals de la fauna i la flora, els seus períodes de floració, reproducció o activitat.

Gràcies a la xarxa de voluntaris i voluntàries que participen en diversos projectes de ciència ciutadana del CREAF es poden obtenir dades a temps real d’aquesta resposta directa. Per exemple, les floracions fora de temporada han estat alertades des de RitmeNatura, un observatori ciutadà que lidera el CREAF amb el Servei Meteorològic de Catalunya gràcies a la col·laboració la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació i a la col·laboració del Pla Clima de l’Ajuntament de Barcelona. D’altra banda, AlertaForestal i la seva xarxa de voluntariat són els que han avisat de la baixada de fileres de la processionària dels pins a terra, per enterrar-se, de manera molt prematura respecte el que sol ser habitual. Per últim, el projecte de seguiment de l’expansió del mosquit tigre i altres mosquits invasors, Mosquito Alert, liderat pel CEAB-CSIC i la UPF amb el CREAF, ha detectat mosquits tigre i comuns a dins de la ciutat de Barcelona des de l’ 1 de gener, fet completament inusual.

Rosers florits al gener

Els rosers de muntanya de les zones interiors de Catalunya han començat a florir quatre o cinc mesos abans del que és habitual, un fet inèdit que han observat les persones voluntàries del l’observatori RitmeNatura, una iniciativa de ciència ciutadana en la qual la ciutadania segueix la estacionalitat de la natura, anomenada fenologia, i informa de com aquesta es veu modificada amb el canvi climàtic. Entre d’altres esdeveniments fora de temporada, els experts del projecte destaquen la floració de ginestes tres mesos abans del que acostumarien o la de la porrassina, una petita planta que ha començat a florir amb tres mesos d’antelació.

Una porrassina que ha començat a florir el 23 de desembre a Barcelona. Ha avançat la seva floració uns 2 mesos. Font: Jordi López-Pujol.
Una porrassina que ha començat a florir el 23 de desembre a Barcelona. Ha avançat la seva floració uns 2 mesos. Font: Jordi López-Pujol. 

L’increment de les temperatures i l’hivern suau han provocat aquesta floració prematura. Gràcies a les xarxes de seguiment com RitmeNatura es recopilen dades d’aquests fenòmens tan inusuals per comprovar si són puntuals o si realment el canvi climàtic està consolidant un calendari natural diferent del que coneixíem fins ara. Aquests canvis en les floracions tenen conseqüències: s’allarga el període en què les plantes estan actives, augmenta el consum d’aigua d’aquestes i es donen situacions on cada cop hi ha més sequera i/o cal més aigua, sobretot en els cultius. A més, aquests canvis no es donen igual en tots els éssers vius i, per exemple, pot arribar a passar que les flors s’obrin ara però que els insectes no apareguin encara i, per tant, hi hagi problemes en la producció de fruits per manca de pol·linització. També pot haver una major exposició de les flors a les glaçades, reduint la viabilitat i fertilitat d’aquestes.

Processons dos mesos abans

El projecte AlertaForestal, amb desenes de participants arreu de Catalunya, ha pogut comprovar gràcies als avisos dels seu voluntariat que la processionària del pi enguany ha avançat la baixada al terra gairebé dos mesos. Quan la processionària baixa de les bosses dels arbres per enterrar-se a terra ho fa en forma de processó, d’aquí el nom d’aquesta plaga autòctona típica dels boscos de pi de Catalunya.

La processionària del pi ha avançat molt el seu descens en processó a Catalunya. A la imatge, processons a Navès (Solsonès) el 6 de desembre, a Vilamòs (Vall d'Aran) el 18 de desembre i a Espinavell (Ripollès) el 7 de gener. Font: Voluntariat d'AlertaForestal.
La processionària del pi ha avançat molt el seu descens en processó a Catalunya. A la imatge, processons a Navès (Solsonès) el 6 de desembre, a Vilamòs (Vall d’Aran) el 18 de desembre i a Espinavell (Ripollès) el 7 de gener. Font: Voluntariat d’AlertaForestal. 

De moment, segons el voluntariat d’AlertaForestal, al desembre ja teníem processons de l’espècie a les comarques del Ripollès, el Solsonès, la Vall d’Aran, la Noguera, la Garrotxa, Osona i la Selva. Al gràfic adjunt es pot veure el cicle biològic de l’espècie i es pot comprovar com aquestes processons solen començar a produir-se a finals de gener.

Cicle habitual de la processionària del pi. Font: AlertaForestal. 

 
Cicle habitual de la processionària del pi. Font: AlertaForestal. 

Mosquits a l’hivern

D’altra banda, el projecte Mosquito Alert, una iniciativa del CEAB-CSIC, el CREAF i la UPF ha donat a conèixer unes dades inèdites pel que fa als mosquits tigre i als mosquits comuns. Les persones que de forma voluntària envien fotografies a aquest projecte científic han trobat aquestes espècies de mosquits actius a Barcelona des de l’1 de gener. Aquestes dades inèdites mostren fins a quin punt l’avenç del canvi climàtic està desplaçant la temporada de mosquits. Els experts del projecte, entomòlegs i ecòlegs que estudien les migracions i el moviment d’aquestes poblacions, han advertit recentment sobre aquest fenomen en una entrevista a l’emissora RAC-1. “Les tardors tardanes i els principis d’hivern càlids provoquen temperatures que són òptimes pels mosquits. Podria haver-hi un desplaçament de l’activitat del mosquit a la tardor i principis de l’hivern i no tant a ple estiu com era habitual fins ara”, han vaticinat.

Compració del mosquit tigre i el mosquit comú. Font: Mosquito Alert
Compració del mosquit tigre i el mosquit comú. Font: Mosquito Alert

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona permet entendre el cicle biològic d'algunes de les principals espècies vegetals plantades a la capital catalana. Font: RitmeNatura
Notícies
Gerard Gaya

Publiquem la guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona 

Moltes persones es pregunten si és normal que els plàtans dels seus carrers i avingudes encara tinguin fulles al mes de febrer. Per resoldre aquestes qüestions sobre fenologia, l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF ha publicat, en el marc del projecte Barcelona Reconnecta, la Guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona.

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia