#focempordà – Què pot passar si el foc arriba a l’Alta Garrotxa?

Boscos de l'Alta Garrotxa
Boscos de l'Alta Garrotxa

Què podem esperar del comportament del foc si l’incendi de l’Empordà arriba a l’Alta Garrotxa? Pel que sabem, a l’Alta Garrotxa el foc trobarà una vegetació poc inflamable, però si arriba amb força suficient per provocar la ignició, hi haurà una quantitat important de combustible per alimentar el foc i fer-ne difícil el control i l’extinció.

Boscos de l'Alta Garrotxa
La composició i l'estructura del bosc determinen el comportament del foc

Per respondre a la pregunta ens basem en les dues eines més potents que tenim: els models de inflamabilitat i els models de combustible.  En què es basen aquests models?

D’una banda, hi ha plantes més inflamables que altres, ja sigui perquè són riques en olis i resines o perquè tenen una estructura de la fusta que permet que l’aire hi entri amb molta facilitat. En base a aquests factors, els models de inflamabilitat tenen en compte l’abundància de les diferents espècies a cada zona, perquè això ens dóna una idea de com de és probable que, si el foc hi arriba, la vegetació s’encengui.

I de l’altra banda, una vegada la vegetació s’ha encès, el foc es comporta de maneres molt diferents si el que troba és un conreu, un herbassar, un matollar, un bosc molt obert o un de molt tancat amb el sotabosc ben desenvolupat. Els models de combustible es basen en aquestes estructures diferents de les cobertes vegetals per determinar com és de probable que el foc s’apagui amb facilitat o s’estengui de manera incontrolada pel territori.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Notícies
CREAF

Cremar el sotabosc de forma controlada redueix el risc del bosc a la sequera i als incendis

Investigadors i investigadores del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), en col·laboració amb el CREAF, han liderat un estudi per entendre millor l’efecte de diferents tractaments forestals en la resistència de boscos de pinassa a sequeres i incendis, i han comprovat que el sotabosc hi juga un paper rellevant. 

Zona en restauració. Foto: Unsplash CCBY
Notícies
CREAF

Els resultats essencials de la COP26

Traducció al cataà de l’editorial publicada a Global Change Biology sobre la COP26 i els resultats que la ciència n’espera. Josep Peñuelas, professor de recerca

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia