El CREAF visita el Parlament Europeu per defensar la necessitat urgent de gestionar els boscos mediterranis

Foto: d'esquerra a dreta, Olga Roig-Herrera, responsable de projectes internacionals del CREAF; Alicia Pérez-Porro, la coordinadora científica del CREAF; Jordi Solé Ferrando, Eurodiputat per Esquerra Republicana; Joan Pino, director del CREAF; Anna Ramon Revilla, responsable de comunicació del CREAF, i la investigadora del mateix centre Mireia Banqué.
Foto: d'esquerra a dreta, Olga Roig-Herrera, responsable de projectes internacionals del CREAF; Alicia Pérez-Porro, la coordinadora científica del CREAF; Jordi Solé Ferrando, Eurodiputat per Esquerra Republicana; Joan Pino, director del CREAF; Anna Ramon Revilla, responsable de comunicació del CREAF, i la investigadora del mateix centre Mireia Banqué.

El 7 de novembre, el Parlament Europeu va ser l’escenari d’un seminari inèdit titulat “La necessitat de la gestió dels boscos. El cas dels boscos mediterranis”, organitzat pel eurodiputat català Jordi Solé, vicepresident del grup parlamentari Els Verds/Aliança Lliure Europea. El seminari va ser inaugurat amb una benvinguda de Jordi Solé, qui va presentar el context crític dels boscos de Catalunya. A la cita van assistir persones destacades en el camp de varis centres de recerca i institucions, entre elles el CREAF. 

 A la cita van assistir persones destacades en el camp de varis centres de recerca i institucions, entre elles el CREAF. 

A la primera taula del seminari, titulada “Amenaces i Oportunitats de la Gestió dels Bosc” els ponents van abordar de manera exhaustiva la crítica situació dels boscos de Catalunya. Marco Onida, de la Comissió Europea, va oferir una visió global, destacant la necessitat imperiosa de gestionar els boscos enfront de les amenaces com les sequeres persistents i els incendis. Xavier Castro, del Servei de Prevenció d’Incendis, va aprofundir en els desafiaments concrets de la prevenció d’incendis i la seva gestió efectiva. Joan Pino, director del CREAF, va presentar propostes basades en la ciència per millorar la gestió dels boscos catalans, subratllant la importància d’una gestió adaptada i consensuada que abordi la biodiversitat, la resiliència al canvi climàtic i la prestació de serveis a la societat. Mario Beltran, expert en gestió multifuncional del CTFC, va oferir una perspectiva pràctica sobre com afrontar les amenaces i convertir-les en oportunitats per a la sostenibilitat dels boscos mediterranis. Aquesta taula va establir les bases per aprofundir en el debat i explorar solucions innovadores per afrontar els reptes crítics que els boscos de Catalunya enfronten actualment.

Gestió forestal i bioeconomia

A la segona taula del seminari, titulada “Gestió Forestal i Bioeconomia Forestal” els participants van explorar les pràctiques de gestió forestal i les oportunitats que ofereixen per al futur dels boscos mediterranis. Anna Sanitjas, directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, va destacar la importància de la gestió forestal com a eina essencial per garantir la sostenibilitat dels boscos. Els experts, com Victor Resco UdL, Daniel Ibáñez de l’IAAC, i Neus Puy del CTFC, van abordar temes com l’alineament de la gestió i l’aprofitament amb les condicions ambientals actuals i futures, la promoció de la biodiversitat i els serveis ecosistèmics, i l’ús de la fusta en la construcció, amb especial èmfasi en el suro com a exemple destacat. Aquesta taula va proporcionar una visió detallada sobre les pràctiques i les tecnologies emergents que podrien contribuir significativament a una gestió forestal sostenible, posant èmfasi en la importància de l’adaptació als canvis ambientals per assegurar la vitalitat a llarg termini dels boscos mediterranis.

Aquesta taula va proporcionar una visió detallada sobre les pràctiques i les tecnologies emergents que podrien contribuir significativament a una gestió forestal sostenible.

L’acte va ser patrocinat per Jordi Solé, qui ha estat un defensor destacat de la gestió sostenible dels boscos mediterranis. A través d’aquest seminari, Solé va portar el debat sobre la gestió dels boscos al centre de la política europea, amb l’objectiu de fomentar la col·laboració entre experts, administracions i sectors interessats per garantir un futur més sostenible per als boscos mediterranis.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia