Search

Ja està disponible la nova guia sobre ciència ciutadana i natura

Portada de la Guia "Ciència ciutadana i natura: un repte per a l'educació i la sostenibilitat
Portada de la Guia "Ciència ciutadana i natura: un repte per a l'educació i la sostenibilitat

La Fundació Catalana de l’Esplai ha desenvolupat, gràcies a la coordinació del Servei d’Educació Ambiental del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Guia “Ciència ciutadana i natura: un repte per a l’educació i la sostenibilitat”. Aquest document pretén abordar l’impacte educatiu que tenen els projectes de ciència ciutadana per descobrir i conèixer la natura que ens envolta i per motivar, empoderar i comprometre als més joves en la protecció de la biodiversitat.

La guia vol apropar aquesta pràctica científica i ciutadana als centres educatius , especialment, potenciar-ne els aprenentatges realment vivencials i transformadors. Al llarg de l’obra es desenvolupa què és i com està evolucionant la ciència ciutadana, s’explica quines aportacions educatives té i se’n plantegen diversos exemples. Entre ells se’n exposen diversos del CREAF com són l’observatori ciutadà RitmeNatura, els projectes MosquitoAlert i ExoCat i la plataforma de recollida de dades de biodiversitat Natusfera. Totes les iniciatives de ciència ciutadana del CREAF reben el suport de la Fundació Caixa d’Enginyers.

En conjunt, la guia pretén donar a conèixer aquests i d’altres projectes de ciència ciutadana i ajudar als centres educatius a convertir-los en veritables experiències d’aprenentatge significatiu i vinculades al currículum. En treballen l’estructuració o seqüenciació, el foment de la participació activa d’infants i joves o la revisió de metodologies educatives. Podeu consultar i descarregar la guia completa aquí.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona permet entendre el cicle biològic d'algunes de les principals espècies vegetals plantades a la capital catalana. Font: RitmeNatura
Notícies
Gerard Gaya

Publiquem la guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona 

Moltes persones es pregunten si és normal que els plàtans dels seus carrers i avingudes encara tinguin fulles al mes de febrer. Per resoldre aquestes qüestions sobre fenologia, l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF ha publicat, en el marc del projecte Barcelona Reconnecta, la Guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona.

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Ós rentador (Procyon lotor) amb una persona donant-li menjar, un fet que per norma general no s'ha de fer mai amb la fauna salvatge. En cas que trobem un individu d'ós rentador en llibertat cal trucar als Agents Rurals 93 114 68 87. Imatge: Domini Públic
Notícies
Anna Ramon

Catalunya presenta la llista de les espècies exòtiques invasores més buscades

L’informe, dirigit als més de 140 governs que integren la l’IPBES, descriu gairebé 300 espècies que requereixen d’actuacions de control i erradicació, en el cas de les 172 espècies de llista negra, i de seguiment i vigilància en el cas de les 125 de la llista d’alerta.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia