El CREAF i la Fundació Catalunya-La Pedrera organitzen un curs sobre recollida de dades i anàlisi amb Google Earth i SIG MiraMon

El curs es va centrar en ensenyar als professors a fer ús del GPS
El curs es va centrar en ensenyar als professors a fer ús del GPS

El passat mes d’abril es va organitzar un curs de formació sobre com fer ús del GPS  amb smartphones i tablets dins el Programa de professors i ciència de la Fundació Catalunya – La Pedrera.

El curs es va centrar en ensenyar als professors a fer ús del GPS
El curs es va centrar en ensenyar als professors a fer ús del GPS

La gran popularitat que han adquirit els smartphones i les tablets, al ser eines que permeten una comunicació universal i la incorporació de sensors geolocalitzadors, ha permès que un ampli ventall de públic disposi en tot moment d’un GPS.

Enguany el CREAF ha participat en la 4a edició de Professors i ciència programa de formació de la Fundació Catalunya-La Pedrera , una iniciativa que vol contribuir a l’excel·lència educativa entre el professorat i garantir l’aplicabilitat a l’aula dels coneixements adquirits, per fomentar les vocacions científiques entre els estudiants. Amb la finalitat d’incorporar la localització geogràfica a la formació de secundària, el curs es va centrar en ensenyar als professors a fer ús del GPS i de les dades que ens proporciona. Es va visualitzar i analitzar aquesta informació amb programaris cartogràfics com el Google Earth i el SIG MiraMon, junt amb el programari GeoSetter que permet ubicar les fotografies sense coordenades a sobre dels mapes utilitzant informació GPS.

El curs Recollida de dades GPS amb smartphones, tablets i anàlisi amb Google Earth i SIG Miramon es va dividir en dues sessions i va anar adreçat a professors d’ESO, Batxillerat, de Biologia, Geografia, Tecnologia i en definitiva, qualsevol professor de secundària interessat en desenvolupar aquests coneixements.

Els continguts de la jornada van ser: una introducció als Sistemes Globals de Navegació per Satèl·lit i projeccions cartogràfiques; càrrega de dades als mòbils i pràctica de camp, localitzant indrets, capturant ubicacions, recorreguts i fotografies; descàrrega de dades GPS i visualització d’aquestes amb Google Earth i a sobre de cartografia temàtica i de referència amb MiraMon, així com una introducció a l’anàlisi SIG (anàlisi de visibilitat i distàncies, creuament de capes i estadística de grups).

Per més informació:

Edu Luque (e.luque@creaf.uab.cat)

Lluís Comas (l.comas@creaf.uab.cat)

www.professorsiciencia.com

Comparteix l'article!

Articles relacionats

"La teledetecció és l'astronomia a l'inrevés: orienta una òptica de gran augment cap a la Terra per observar-la de manera exhaustiva". Imatge: Joan Masó
Notícies
Adriana Clivillé

Joan Masó contra la Torre de Babel digital

Joan Masó és un físic especialitzat en informació espacial i programació, que s’ha implicat activament en fites com ara el programari de cartografia digital MiraMon

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia