Search

De la ciència a l’acció: la primera rebel·lió científica coordinada a més de 25 països

George V Bridge, centre de Glasgow. Rebelión Científica realitzant un bloqueig que va durar més de 5 hores. Fotografia: Mar Sala.
George V Bridge, centre de Glasgow. Rebelión Científica realitzant un bloqueig que va durar més de 5 hores. Fotografia: Mar Sala.

El nostre investigador predoctoral Javier de la Casa ha escrit aquest article amb motiu de la primera acció de desobediència civil pacífica coordinada internacionalment, la setmana del 4 al 9 dabril, per membres de la comunitat científica.

En aquests darrers anys s’ha instaurat una imatge al nostre imaginari col·lectiu, la imatge de la casa en flames. Aquesta és una casa gran i està habitada per éssers. Algun d’ells és curiós i gaudeix explorant els diferents espais de la casa. A l’explorar descobreix fum a la cuina i torna al saló espantat per comentar-ho amb la resta d’éssers, els quals reaccionen de maneres molt diverses: alguns són escèptics, d’altres es desesperen i la resta s’uneixen, plens d’inspiració, als éssers exploradors. Aquests últims tornen de la cuina informant als éssers de la casa que habiten la sala d’estar, amb més gravetat cada cop, sobre la situació de les flames.

Davant d’això, els éssers que s’encarreguen de gestionar el benestar de la resta, decideixen prendre acció. Organitzen grups de bombers que, amb petits gots d’aigua, amb prou feines aconsegueixen frenar l’incendi. Tot i així, la seva actuació aconsegueix apaivagar els nervis a la sala d’estar i ara aquests éssers poden tornar a veure la televisió tranquils, fins i tot alguns dels exploradors se senten a contemplar-la. De nou, els éssers exploradors tornen a la cuina i veuen que la situació és crítica, no queda temps per solucions ineficaces. Què haurien de fer ara? Com diria Albert Einstein: “Aquells que tenen el privilegi de saber tenen l’obligació d’actuar”.

“La comunitat científica, igual que els éssers exploradors, ha d’actuar de manera que en el discurs quedi ben reflectida la situació d’urgència en què ens trobem i que transmeti amb claredat que hem d’actuar com ho faríem davant d’una emergència”, diu en Javier de la Casa, investigador predoctoral del CREAF.

La ciència alerta sobre el perillós rumb del planeta

La situació s'ha anat fent més crítica i evident des de llavors i al llarg dels anys la comunitat científica s'ha anat organitzant.

Ja fa molt de temps que sabem que la nostra manera d’habitar el planeta és insostenible, un exemple clar és l’informe del Club de Roma Els límits del creixement, liderat per Donella Meadows en el qual ja l’any 1972 es començaven a modelitzar els límits del creixement econòmic. La situació s’ha anat fent més crítica i evident des de llavors (especialment a certes zones del món més vulnerables) i al llarg dels anys, la comunitat científica s’ha anat organitzant sobre això.

Per exemple, el 1992 Union of Concerned Scientist va publicar l’informe ‘World Scientists Warning to Humanity’, alertant del perillós rumb que estava prenent la humanitat respecte la seva visió de creixement il·limitat. Aquest informe el van signar 1700 científiques i científics de renom. El 2017, aquesta mateixa organització va publicar un altre informe a BioScience ‘World Scientist’ Warning of a Climate Emergency’, aquesta vegada el van signar al voltant de 17.000 científiques i científics. Aquest informe recent ha servit de base perquè molts governs locals i estatals declarin l’emergència climàtica als seus territoris.

La ciència es rebel·la i passa a l’acció

La desobediència civil és una eina molt útil per forçar aquestes negociacions amb la comunitat científica i la societat civil.

Avui, 4 d’abril del 2022, es fa un pas més en la història de la ciència davant la crisi ecològica. Amb motiu de la publicació del tercer capítol del sisè informe de l’IPCC, comença la primera Rebel·lió Científica coordinada internacionalment a més de 25 països. Les formes “acceptables” de la comunitat científica per catalitzar l’acció climàtica no han estat prou efectives i és el moment de fer un pas més. Aquells éssers que van olorar el fum, que van veure les flames, no tindran cap capacitat d’alertar la resta si no actuen en conseqüència. Amb aquest propòsit Rebelión Científica, sota el lema “El compromís de 1.5ºC ha fracassat, rebel·lió climàtica ja”, busca que la setmana del 4 al 9 d’abril la comunitat científica s’involucri en accions de desobediència civil no violenta i en vagues acadèmiques.

George V Bridge, al centre de Glagow. Rebelión Científica fent un bloqueig que va durar més de 5 hores i en el qual va participar en Javier de la Casa (tercer començant per l’esquerra). Fotografia: Mar Sala.
George V Bridge, al centre de Glasgow. Rebelión Científica fent un bloqueig que va durar més de 5 hores i en qual va participar en Javier de la Casa (segon començant per l’esquerra). Fotografia: Mar Sala.

“La idea d’aquesta campanya és trencar el bucle de les crides científiques seguides d’inacció i promeses buides. Jo mateix vaig néixer l’any carregat de promeses, 1997” comenta Javier de la Casa.

El 1997 es va crear el Protocol de Kioto, on ha quedat aquesta ambició 24 anys més tard? L’any 2021 ha batut el rècord d’emissions històriques, amb un total de 36.300 milions de tones de diòxid de carboni. Necessitem compromisos seriosos i reals. La desobediència civil és una eina molt útil per forçar aquestes negociacions amb la comunitat científica i la societat civil.

En paraules del mateix secretari general de l’ONU, Antonio Gutierres, “Delay means death“. Queda molt a fer, queda poc temps. Siguem part del canvi.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Cabanya a les muntanyes d'Astúries. Imatge: Paco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Ecologia i despoblament rural

La despoblació del món rural s’ha guanyat un lloc a l’agenda política i social. El govern d’Espanya i les comunitats autònomes tenen programes per revertir-la o almenys mitigar-la. Fins i tot, la Unió Europea elabora estratègies i plans d’acció. Hi ha força raons per fer-ho.

Finca Planeses a la Garrotxa (Catalunya), on s'implementa l'agricultura i ramaderia regeneratives. Autoria: Galdric Mossoll.
Notícies
Angela Justamante

L’ús extensiu del territori és la millor estratègia per a revertir el despoblament rural i protegir la natura

Espanya, segons dades de l’INAP, ha perdut 5,3 milions d’habitants entre 1960 i 2021. Davant d’aquest escenari, un dels grans objectius de la política actual ha estat revertir aquesta situació. Tot i això, en un moment de crisi de biodiversitat, fer retornar gent a l’entorn rural pot ser vist com una amenaça per la conservació de la natura.

La ciència i la meteorologia s’uneixen en una sessió moderada per Marta García, presidenta mundial de WWCOTY, amb Alicia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF; Mar Gómez, meteoròloga, i Marga López Rivas, investigadora de la Universidad de Cádiz (d’esquerra a dreta). Imatge: elDiario.es
Notícies
Adriana Clivillé

Per què cal llegir l’emergència climàtica des d’una mirada de gènere

El paper social de la dona i la seva vulnerabilitat són dues de les claus que expliquen per què és crític apropar-se a l’emergència climàtica des d’una mirada de gènere. Quatre professionals comparteixen opinions complementàries, en una conversa convocada per elDiario.es en la qual intervé Alicia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia