#IFOdena – L’incendi d’Òdena ha afectat en un 70% pinedes de pi blanc

Cobertes afectades per l'incendi d'Òdena. Anàlisi provisional a partir dels límits facilitats pel Cos d'Agents Rurals. Font: MCSC2009, CREAF.
Cobertes afectades per l'incendi d'Òdena. Anàlisi provisional a partir dels límits facilitats pel Cos d'Agents Rurals. Font: MCSC2009, CREAF.

L’anàlisi preliminar de l’incendi d’Òdena amb els límits provisionals facilitats pels Agents Rurals indiquen que el foc ha afectat sobretot a pinedes de pi blanc, la major part en fase de regeneració.

Cobertes afectades per l'incendi d'Òdena. Anàlisi provisional a partir dels límits facilitats pel Cos d'Agents Rurals. Font: MCSC2009, CREAF.
Cobertes afectades per l’incendi d’Òdena. Anàlisi provisional a partir dels límits facilitats pel Cos d’Agents Rurals. Font: MCSC2009, CREAF.

El pi blanc (Pinus halepensis) és l’espècie més afectada pel gran incendi d’Òdena que ha cremat més de 1.200 hectàrees des del migdia de diumenge passat. Més de la meitat d’aquestes pinedes de pi blanc es trobaven encara en fase de regeneració, després d’haver patit els efectes d’una altre gran incendi l’any 1986.

És possible que l’estructura d’aquestes masses en regeneració hagi ajudat a augmentar la magnitud de l’incendi, ja que el pi blanc pot arribar a formar autèntiques catifes d’arbrets molt densos quan es recupera d’un incendi. Aquesta densitat sol comportar una competència força gran per l’aigua, i això fa que habitualment s’acumuli una gran quantitat de combustible amb molt poca humitat, que crema molt fàcilment. Caldrà, però, un anàlisi sobre el terreny més detallat per confirmar aquestes sospites.

La pinassa (Pinus nigra) és la segona espècie forestal més afectada. Tot i que no han estat moltes hectàrees, cal tenir en compte que aquesta espècie ja va reduir un terç la superfície que ocupava a Catalunya en només quatre anys, després dels incendis del Bages-Berguedà (1994) i Bages-Solsonès (1998).

Conreus i matollars també s’han vist força afectats. Els conreus eren menys presents a la zona afectada per l’incendi del 1986 (meitat dreta del mapa) on, per contra, els matollars eren més importants. Això indica que segurament es va produir una abandonament de l’activitat agrícola després d’aquell primer incendi.

Imatge de l'incendi d'Òdena feta pel satèl·lit Landsat 8 (27/7/2015, 13:30h). Font: GRUMETS.
Imatge de l’incendi d’Òdena feta pel satèl·lit Landsat 8 (27/7/2015, 13:30h). Font: GRUMETS.

El satèl·lit Landsat 8 va captar una imatge de l’incendi el dilluns 27 a les 10:30 hores. Malgrat que els núvols no permeten determinar amb precisió alguns dels marges, la imatge també mostra algunes illes de color verd a dins del a matriu cremada, indicant que la seva vegetació s’ha salvat del pas de les flames.

Podeu consultar el mapa amb més resolució en aquest enllaç.

Podeu consultar la imatge del Landsat 8 amb més resolució en aquest enllaç.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Coneixement
Francisco Lloret

Una història a Trieste

A final de segle XIX la regió fronterera entre Itàlia i Eslovènia tenia muntanyes pelades d’arbres. Una reforestació massiva ordenada per l’Imperi Austrohongarès va permetre

Mitjans
Albert Naya i Díaz

“Els focs s’apaguen a l’hivern”

El director i investigador del CREAF, Javier Retana, comenta el tràgic incendi d’aquests dies a Portugal i valora la situació dels boscos i incendis espanyols

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia