Search

Invasores, líquens i amor intergeneracional per la natura, la participació del CREAF al GeneracióNATs

Membres del CREAF han participat en el projecte GeneracióNATs, una iniciativa impulsada per OxigeNats que vol crear espais de diàleg entre diferents generacions a través de la seva passió per la natura, tot connectant experiència i vocacions científiques. Així doncs, acompanyats per un públic ple d’estudiants, en Jaume Terrades, fundador del CREAF i catedràtic honorari de la UAB va tenir una conversa molt interessant sobre ecologia forestal i espècies exòtiques amb un dels nostres investigadors predoctorals, en Marc Riera. D’altra banda, la Laura Force, tècnica de ciència ciutadana i educació ambiental al CREAF va poder compartir un bon moment amb en Xavier Llimona, liquenòleg i professor emèrit de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, una conversa al voltant el món dels líquens, la botànica i el poder de la ciència ciutadana, que també va tenir un IES com a públic convidat. 

Ecologia forestal i espècies exòtiques

Per una banda, Jaume Terrades i Marc Riera van debatre com ha canviat l’estudi de l’ecologia a Catalunya en els últims anys, si té o no sentit erradicar les espècies exòtiques invasores i la importància de l’educació ambiental per sensibilitzar a la societat sobre aquestes qüestions.  L’Ivette Casadevall, responsable de comunicació de la Fundació Emys, va moderar-la sessió, que va tenir lloc el 13 de març a l’espai de Can Balasc, l’estació biològica del Parc de Collserola. La conversa es va emetre en directe pel YouTube de OxyigeNats i com a públic presencial va assistir-hi l’alumnat del cicle formatiu d’educació i control ambiental de l’Institut Rambla Prim. 

Mira el vídeo complet!

Gravació completa GeneracioNATs ‘Ecologia forestal i espècies exòtiques’.

Botànica, líquens i ciència ciutadana

Per una altra banda, Laura Force, juntament amb Xavier Llimona, van parlar sober com ha canviat l’estudi de la botànica i la liquenologia els últims 50 anys; què vol dir que els líquens són bioindicadors i com involucrar-se en un projecte de ciència ciutadana. Aquesta sessió també la va moderar Ivette Casadevall i va tenir lloc el 16 de maig a l’Institut Botànic. En aquest cas, també es va emetre en directe i va assistir-hi l’alumnat de batxillerat del Centre López Vicuña de Barcelona. 

Mira el vídeo complet!

Gravació completa GeneracioNATs ‘Botànica, líquens i ciència ciutadana’.

Pots trobar altres sessions de GeneracióNATs  en aquest enllaç.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Roure pènol (Quercus robur) a l'Alta Garrotxa. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Com passen la set els arbres? 

Els vegetals juguen un paper fonamental a la Biosfera ja que absorbeixen diòxid de carboni, emeten oxigen i mobilitzen aigua, del sòl a l’atmosfera. Com beuen els arbres, i què passa quan s’acaba l’aigua del substrat?

Vespa asiàtica (Vespa velutina). Autoria: cris_mc, iNaturalist.
Notícies
Angela Justamante

EXOCAT organitza una marató per a trobar espècies invasores a Catalunya

Quines són les espècies invasores més comunes? S’està estenent la seva població arreu del territori? Per a poder recollir més informació sobre aquesta problemàtica i generar una base de dades extensa, el CREAF i el DAAC obren el projecte de seguiment de les espècies exòtiques a Catalunya, EXOCAT, a la participació ciutadana i durant 3 dies (del 24 al 26 de maig).

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia